Mektić: Prioritet pitanje migracija

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Varšavi da pitanja migracija i upravljanja granicom ostaju na vrhu prioriteta, te da statistički podaci pokazuju da je u ovoj godini došlo do povećanja broja nelegalnih migranata zatečenih u BiH, ali i do promjene pravca njihovog prelaska na južnu rutu koja ide preko Crne Gore.

Bosna i Hercegovina 16.11.2017 | 14:25
Mektić: Prioritet pitanje migracija
"Smatramo da je najveći i najvažniji kratkoročni izazov pojačan nadzor granice između zemalja koje se nalaze na ruti kretanja migranata. Dugoročno je neophodna aktivna podrška nadležnih agencija EU u procesu suzbijanja i borbe protiv mreže krijumčarenja ljudima na prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Mektić na Ministarskoj konferenciji Salcburg foruma u Varšavi.

Na dvodnevnoj konferenciji, na kojoj su razmatrani trenutni izazovi u oblasti upravljanja granicom u EU i njenom neposrednom okruženju, Mektić je ukazao na još jedan važan bezbjednosni aspekt, a to je pronalaženje načina da se zadrže pod kontrolom sva lica koja se mogu dovesti u vezu sa bilo kakvim oblikom radikalnog djelovanja.

On je dodao da je BiH opredijeljena da unapređuje svoje kapacitete u oblasti bezbjednosti granica i da u tom smislu želi da osigura veći stepen saradnje između graničnih službi, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

"U narednom periodu fokusiraćemo se na uvođenje modernih tehnologija, izgradnju infrastrukture, jačanje prekogranične i saradnje između agencija, te unapređenje procjene rizika, prikupljanja podataka i sistema za razmjenu podataka", poručio je Mektić.

On je naglasio potrebu regionalnog pristupa ovom problemu, s obzirom na to da je realno očekivati da će nelegalne migracije biti stalan problem u regionu zapadnog Balkana. 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Filips

16.11.2017 14:36

Ko tebe sta pita Medjede???? Cuti i pokrise naj pametni si kad cutis.

ODGOVORITE
Name

A

16.11.2017 15:33

Filips izgleda dosao u kolaps!?

Name

Soko

17.11.2017 03:10

ÖVP je naj veca kuga dok bakir sefer halilovic prijete otvoreno Ratom in cuti i takvi vode bezbednost

ODGOVORITE