Инцко: Циљ лидера напредак ка ЕУ

Високи представник за БиХ Валентин Инцко поручио је у Вашингтону да изабрани лидери који су опредијељени за приступање БиХ у ЕУ треба да се удаље од поларизованх позиција и убрзано траже компромисе који су неопходни за реформе.

Босна и Херцеговина 16.11.2017 | 14:07
Инцко: Циљ лидера напредак ка ЕУ
"Напредак на путу ка ЕУ и даље је циљ лидера у БиХ из свих етничких група. У посљедње вријеме били смо свједоци значајних почетних корака у том правцу, али остаје много тога што треба урадити", рекао је Инцко на округлом столу "БиХ - на путу ка европској будућности" у организацији Факултета за међународне студије Универзитета Џон Хопкинс и Центра за трансатлантске односе.

Он је у обраћању указао на питања која треба ријешити, укључујући и поштивање Дајтонског мировног споразума, посебно његовог Анекса четири, односно Устава БиХ, саопштено је из ОХР-а.

"БиХ је децентрализована земља и то ће и остати, осим ако не дође до уставних промјена са којима су сагласни сви народи. Али, рећи да нема државе БиХ или оспоравати њене надлежности у областима као што је спољна политика или међуентитетско спровођење закона, погрешно је и штетно за помирење и будуће реформе", рекао је Инцко.

Он је као један од проблема навео и погоршања у области владавине права, напомињући да Дејтонски мировни споразум дефинише БиХ као земљу која се руководи владавином права и да се међународна заједница треба ангажовати и ојачати напоре на јачању владавине права, између осталог и јачањем борбе против корупције.

Високи представник сматра да би то помогло да се ојачају евроатлантске интеграције и да се, са становишта међународне заједнице, морају подржати сви који су за БиХ као стабилну, функционалну и просперитетну земљу интегрисану у европске структуре.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

из супљег у празно

16.11.2017 13:15

Босна је због васих небулозних експеримената неуспио пројекат. Али вама то одговара, теце даље ММФ задузивање..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2017 13:44

Инцко сто не ударис санкције какиру? И је И теби зао сто је пропо пројекат Исламска беиха

Name

Средњи вијек

16.11.2017 15:08

Циљ насих лидера је Средњи вијек и мрак.А ви из медјународне зqједнице их подрзавате у томе.Јадно све и биједно.

Name

Харис

16.11.2017 13:25

Црни Инцко код нас су коњи а не политичари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

16.11.2017 13:44

Хајде инцко куци давно ти вријеме истекло само ти висе се не појављуј брига вас за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

питај њега

16.11.2017 16:28

Инцко, реци то молим те Додику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

17.11.2017 04:14

Ја мислим да је сада нај већи проблем Бакир

ОДГОВОРИТЕ