Incko: Cilj lidera napredak ka EU

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko poručio je u Vašingtonu da izabrani lideri koji su opredijeljeni za pristupanje BiH u EU treba da se udalje od polarizovanh pozicija i ubrzano traže kompromise koji su neophodni za reforme.

Bosna i Hercegovina 16.11.2017 | 14:07
Incko: Cilj lidera napredak ka EU
"Napredak na putu ka EU i dalje je cilj lidera u BiH iz svih etničkih grupa. U posljednje vrijeme bili smo svjedoci značajnih početnih koraka u tom pravcu, ali ostaje mnogo toga što treba uraditi", rekao je Incko na okruglom stolu "BiH - na putu ka evropskoj budućnosti" u organizaciji Fakulteta za međunarodne studije Univerziteta Džon Hopkins i Centra za transatlantske odnose.

On je u obraćanju ukazao na pitanja koja treba riješiti, uključujući i poštivanje Dajtonskog mirovnog sporazuma, posebno njegovog Aneksa četiri, odnosno Ustava BiH, saopšteno je iz OHR-a.

"BiH je decentralizovana zemlja i to će i ostati, osim ako ne dođe do ustavnih promjena sa kojima su saglasni svi narodi. Ali, reći da nema države BiH ili osporavati njene nadležnosti u oblastima kao što je spoljna politika ili međuentitetsko sprovođenje zakona, pogrešno je i štetno za pomirenje i buduće reforme", rekao je Incko.

On je kao jedan od problema naveo i pogoršanja u oblasti vladavine prava, napominjući da Dejtonski mirovni sporazum definiše BiH kao zemlju koja se rukovodi vladavinom prava i da se međunarodna zajednica treba angažovati i ojačati napore na jačanju vladavine prava, između ostalog i jačanjem borbe protiv korupcije.

Visoki predstavnik smatra da bi to pomoglo da se ojačaju evroatlantske integracije i da se, sa stanovišta međunarodne zajednice, moraju podržati svi koji su za BiH kao stabilnu, funkcionalnu i prosperitetnu zemlju integrisanu u evropske strukture.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

iz supljeg u prazno

16.11.2017 13:15

Bosna je zbog vasih nebuloznih eksperimenata neuspio projekat. Ali vama to odgovara, tece dalje MMF zaduzivanje..

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2017 13:44

Incko sto ne udaris sankcije kakiru? I je I tebi zao sto je propo projekat Islamska beiha

Name

Srednji vijek

16.11.2017 15:08

Cilj nasih lidera je Srednji vijek i mrak.A vi iz medjunarodne zqjednice ih podrzavate u tome.Jadno sve i bijedno.

Name

Haris

16.11.2017 13:25

Crni Incko kod nas su konji a ne političari

ODGOVORITE
Name

Ante

16.11.2017 13:44

Hajde incko kuci davno ti vrijeme isteklo samo ti vise se ne pojavljuj briga vas za narod

ODGOVORITE
Name

pitaj njega

16.11.2017 16:28

Incko, reci to molim te Dodiku...

ODGOVORITE
Name

Yu

17.11.2017 04:14

Ja mislim da je sada naj veći problem Bakir

ODGOVORITE