Очекују отварање нових поглавља

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да је Србија спремна за отварање пет поглавља, али да очекује да се у децембру отворе три или четири поглавља.

Србија 16.11.2017 | 13:27
Очекују отварање нових поглавља
"Покушавамо да се не везујемо за бројеве, већ да останемо фокусирани на примјену реформи и на то куда идемо као друштво", поручила је Брнабић из Брисела. 

Она је након састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије нагласила је да је Србија у потпуности усредсређена на свој европски пут и поновила да су ЕУ и евроинтеграције "највећи стратешки циљ Републике Србије". 

Подсјетила је да се партнерство Србије и ЕУ најбоље огледа у економској сарадњи наводећи да је од 2000. године ЕУ за подршку Србији издвојила девет милијарди евра. 

Брнабићева каже да ће Србија наставити да предано ради на својим реформама, зе наглашава да је фокус претходне српске владе био на економским реформама, које су донијеле и доносе резултате. а да је сада тренутак да се Србија фокусиура на реформе у владавини права и на заврсетак реформе јавне управе.

"Реформе које спроводимо су пре свега важне за грађане, привреднике и инвеститоре у Србији. Ми желимо да имамо макороекономску стабилност, фискално консолидовану и стабилну државу, ефикасну и транспарентну јавну управу, да немамо администрацију која ће правити лавиринте како би имала оправдање за корупцију. Ми желимо да имамо ефикасно правосуђе. То све желимо да радимо због нас. Свакако када то будемо имплементирали бићемо спреми да будемо и члан европске породице земаља", поручила је премијерка. 

Брнабић је рекла и да је Србија партнер ЕУ и када су евроинтеграције цијелог региона у питању и оцијенила и да се цијели регион налази у "позитивном тренутку" евроинтеграционих процеса.

"Мислим да имамо моментум и да овај моментум треба сви заједно у партнерству да искористимо у наредних 6 до 7 месеци, да треба да дамо јасну поруку да је ЕУ у интересу свих нас, да је стратешки приоритет свих нас, али да ЕУ за све нас нема без јаке регионалне сарадње, регионалног повезивања, регионалне стабилности и регионалног политичког дијалога. То је подржано од ЕУ, али показује и озбиљност свих нас као појединачних земаља региона", поручила је Брнабић. 

Она је додала да је Србија дубоко и искрено посвећена дијалогу са Приштином и позвала све учеснике у друштвенополитичком животу Србије да узму учешће у унутрашњем дијалогу који се у Србији води о Косову. 

"То није политичко питање или питање политичких поткусуривања. То је национално питање. Сви заједно у Србији треба да нађемо компромис како бисмо заступали јединствен став по том питању", поручила је Ана Брнабић. 

Премијерка Србије позвала је Приштину да заједно са Београдом наставе рад на пуној имплементацији Бриселског споразума у циљу формирања Заједнице српских општина, а затим и даљег наставка дијалога. 

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

055

16.11.2017 12:33

То је то ,очекујују се нова поглавља и верификација већ обећаног и пренесеног,па Бакир леже ко кец на десетку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

16.11.2017 15:56

Како сте кренули затворит це те и та сто сте отворили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

отоман

16.11.2017 22:27

Које овај момак са слике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србијанац

17.11.2017 09:55

Типицни.

Name

РС

17.11.2017 01:36

Ко је гори, ми или ви?

ОДГОВОРИТЕ