Očekuju otvaranje novih poglavlja

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja, ali da očekuje da se u decembru otvore tri ili četiri poglavlja.

Srbija 16.11.2017 | 13:27
Očekuju otvaranje novih poglavlja
"Pokušavamo da se ne vezujemo za brojeve, već da ostanemo fokusirani na primjenu reformi i na to kuda idemo kao društvo", poručila je Brnabić iz Brisela. 

Ona je nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije naglasila je da je Srbija u potpunosti usredsređena na svoj evropski put i ponovila da su EU i evrointegracije "najveći strateški cilj Republike Srbije". 

Podsjetila je da se partnerstvo Srbije i EU najbolje ogleda u ekonomskoj saradnji navodeći da je od 2000. godine EU za podršku Srbiji izdvojila devet milijardi evra. 

Brnabićeva kaže da će Srbija nastaviti da predano radi na svojim reformama, ze naglašava da je fokus prethodne srpske vlade bio na ekonomskim reformama, koje su donijele i donose rezultate. a da je sada trenutak da se Srbija fokusiura na reforme u vladavini prava i na zavrsetak reforme javne uprave.

"Reforme koje sprovodimo su pre svega važne za građane, privrednike i investitore u Srbiji. Mi želimo da imamo makoroekonomsku stabilnost, fiskalno konsolidovanu i stabilnu državu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da nemamo administraciju koja će praviti lavirinte kako bi imala opravdanje za korupciju. Mi želimo da imamo efikasno pravosuđe. To sve želimo da radimo zbog nas. Svakako kada to budemo implementirali bićemo spremi da budemo i član evropske porodice zemalja", poručila je premijerka. 

Brnabić je rekla i da je Srbija partner EU i kada su evrointegracije cijelog regiona u pitanju i ocijenila i da se cijeli region nalazi u "pozitivnom trenutku" evrointegracionih procesa.

"Mislim da imamo momentum i da ovaj momentum treba svi zajedno u partnerstvu da iskoristimo u narednih 6 do 7 meseci, da treba da damo jasnu poruku da je EU u interesu svih nas, da je strateški prioritet svih nas, ali da EU za sve nas nema bez jake regionalne saradnje, regionalnog povezivanja, regionalne stabilnosti i regionalnog političkog dijaloga. To je podržano od EU, ali pokazuje i ozbiljnost svih nas kao pojedinačnih zemalja regiona", poručila je Brnabić. 

Ona je dodala da je Srbija duboko i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom i pozvala sve učesnike u društvenopolitičkom životu Srbije da uzmu učešće u unutrašnjem dijalogu koji se u Srbiji vodi o Kosovu. 

"To nije političko pitanje ili pitanje političkih potkusurivanja. To je nacionalno pitanje. Svi zajedno u Srbiji treba da nađemo kompromis kako bismo zastupali jedinstven stav po tom pitanju", poručila je Ana Brnabić. 

Premijerka Srbije pozvala je Prištinu da zajedno sa Beogradom nastave rad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma u cilju formiranja Zajednice srpskih opština, a zatim i daljeg nastavka dijaloga. 

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

055

16.11.2017 12:33

To je to ,očekujuju se nova poglavlja i verifikacija već obećanog i prenesenog,pa Bakir leže ko kec na desetku!

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

16.11.2017 15:56

Kako ste krenuli zatvorit ce te i ta sto ste otvorili.

ODGOVORITE
Name

otoman

16.11.2017 22:27

Koje ovaj momak sa slike

ODGOVORITE
Name

Srbijanac

17.11.2017 09:55

Tipicni.

Name

RS

17.11.2017 01:36

Ko je gori, mi ili vi?

ODGOVORITE