Трамп се хвали послије посјете

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је, по повратку са вишедневне турнеје по Азији, да је то било "историјско и изузетно успјешно путовање" које је показало да "углед САД у свијету никада није био јачи".

Свијет 16.11.2017 | 09:12
Трамп се хвали послије посјете
Доналд Трамп је у обраћању из Бијеле куће, након што је обишао пет азијских земаља, истакао да жели да амерички народ обавијести о свом "огромном успјеху", преноси АП.

Трамп је своје путовање назвао "историјским" и нагласио да су САД третиране са "невјероватном топлином, гостопримљивошћу и, што је најважније, поштовањем".

Кључни циљ Трампове скоро двонедјељне турнеје у оквиру које је посјетио Јапан, Јужну Кореју, Кину, Вијетнам и Филипине, био је, према његовим ријечима, да стави нагласак на поштену и узајамну трговину.

САД и Кина су се, како је навео, сагласиле да је споразум са Сјеверном Корејом типа "замрзавање за замрзавање" неприхватљив, а под тим подразумијева приједлог који су подржале Кина и Русија, према којем би Пјонгјанг замрзао свој нуклеарни програм док би заузврат САД и Јужна Кореја обуставиле војне вјежбе, наводи америчка агенција.

Трамп је рекао и да кинески председник Си Ђипинг признаје да нуклеарна Сјеверна Кореја представља "велику пријетњу".

Нагласио је да је циљ денуклеаризација Сјеверне Кореје, упозоривши да вријеме истиче и подсјетио да су САД јасно ставиле до знања да "све опције остају на столу".

Предсједник САД допутовао је у Вашингтон у уторак увече, а одмах по доласку је наставио своју јутарњу рутину твитовања, гдје је написао да су САД "поново поштоване" у азијско-пацифичком региону и истакао да ће народ "видјети плодове његовог дугог, али успјешног путовања у многим наредним годинама".

Није поштедио ни своју омиљену "мету" међу медијима – Си-Ен-Ен, рекавши да је био "приморан" да гледа ту телевизију током путовања и, како је истакао, "да поново увиди колико је лоша и лажна".

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар