Tramp se hvali poslije posjete

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je, po povratku sa višednevne turneje po Aziji, da je to bilo "istorijsko i izuzetno uspješno putovanje" koje je pokazalo da "ugled SAD u svijetu nikada nije bio jači".

Svijet 16.11.2017 | 09:12
Tramp se hvali poslije posjete
Donald Tramp je u obraćanju iz Bijele kuće, nakon što je obišao pet azijskih zemalja, istakao da želi da američki narod obavijesti o svom "ogromnom uspjehu", prenosi AP.

Tramp je svoje putovanje nazvao "istorijskim" i naglasio da su SAD tretirane sa "nevjerovatnom toplinom, gostoprimljivošću i, što je najvažnije, poštovanjem".

Ključni cilj Trampove skoro dvonedjeljne turneje u okviru koje je posjetio Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine, bio je, prema njegovim riječima, da stavi naglasak na poštenu i uzajamnu trgovinu.

SAD i Kina su se, kako je naveo, saglasile da je sporazum sa Sjevernom Korejom tipa "zamrzavanje za zamrzavanje" neprihvatljiv, a pod tim podrazumijeva prijedlog koji su podržale Kina i Rusija, prema kojem bi Pjongjang zamrzao svoj nuklearni program dok bi zauzvrat SAD i Južna Koreja obustavile vojne vježbe, navodi američka agencija.

Tramp je rekao i da kineski predsednik Si Điping priznaje da nuklearna Sjeverna Koreja predstavlja "veliku prijetnju".

Naglasio je da je cilj denuklearizacija Sjeverne Koreje, upozorivši da vrijeme ističe i podsjetio da su SAD jasno stavile do znanja da "sve opcije ostaju na stolu".

Predsjednik SAD doputovao je u Vašington u utorak uveče, a odmah po dolasku je nastavio svoju jutarnju rutinu tvitovanja, gdje je napisao da su SAD "ponovo poštovane" u azijsko-pacifičkom regionu i istakao da će narod "vidjeti plodove njegovog dugog, ali uspješnog putovanja u mnogim narednim godinama".

Nije poštedio ni svoju omiljenu "metu" među medijima – Si-En-En, rekavši da je bio "primoran" da gleda tu televiziju tokom putovanja i, kako je istakao, "da ponovo uvidi koliko je loša i lažna".

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar