Кармин опасан по здравље?!

Научници са америчког Универзитета спровели су истраживање на ружевима и сјајима за усне и дошли до забрињавајућих резултата.

Здравље 16.11.2017 | 08:43
Кармин опасан по здравље?!
Колико год нас један потез ружем може улепшати у трену, толико нам може и дугорочно наштетити здрављу, поготово ако претерујемо. Наиме, научници са америчког Универзитета спровели су истраживање на ружевима и сјајима за усне и дошли до забрињавајућих резултата.

Испитали су 32 различита производа за усне и у њима открили велике концентрације олова, хрома, алуминијума и још пет тешких метала. У неким производима концентрације су биле толико високе да изазову оправдану забринутост за здравље, односно повећани ризик за развој рака и неуролошких потешкоћа.

Доказано је и да организам особа које често користе руж у просеку на дан може апсорбовати око 24 милиграма производа, а оне које усне мажу баш сваки дан и до 87 милиграма. А што се тиче процента метала, просечна корисница ружа за усне дневно може унети и до 20 посто већу количину алуминијума и мангана од допуштене, истичу научници.

 Наравно, то не значи да одмах морате престати користити ружеве и бацити их све у смеће. Усне и даље можете слободно мазати у своју омиљену нијансу, само покушајте у томе бити умерене. Брендови у истраживању нису именовани, но научници истичу да нема великих разлика између свих који су присутни на тржишту те да се резултати могу сматрати релевантнима за све.

Курир стил
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар