Неутралност није препрека сарадњи

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у сједишту НАТО-а да Србија остаје војно неутрална и да неће у НАТО, али да жели да развија сарадњу са овом војном алијансом.

Србија 15.11.2017 | 22:01
Неутралност није препрека сарадњи
Након што је присуствовао састанку Савјета НАТО-а у Бриселу, Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом истакао да од сарадње корист имају и Србија и НАТО.

Он је навео да је пренио представницима НАТО-а да Србија није заинтересована за учлањивање у ову алијансу, али јесте за добру сарадњу.

"Они кажу да нема проблема. Нико не може да ме убеди да Јенс Столтенберг мрзи Србију и да јој не жели добру будућност. Уложићемо много труда и енергије да наш народ буде сигуран и на Космету. Желимо да сачувамо војну неутралност и успећемо, али ћемо, с друге стране, да сарађујемо са НАТО-ом", рекао је Вучић.

Он је замолио Столтенберга да војне снаге НАТО-а остану на Косову и Метохији и да се не укидају, него да наставе присуство у несмањеном обиму, те захвалио Столтенбергу, чланицама алијансе, а прије свега јединицама Кфора, на томе што одржавају мир и стабилност у Покрајини.

"Улога НАТО-а у осигурању безбедности за наш народ, али и за наше светиње, од изузетног је значаја", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија мала земља и да љубоморно и поносно чува своју војну неутралност, али да жели сарадњу са онима од којих може много да научи, без којих не може бити стабилносту региону.

"За нас не постоји никакав бојазан и проблем у сарадњи са НАТО, они не дирају у нашу војну неутралност и политичке одлуке. На нама је да искористимо на најбољи начин све видове сарадње за добробит нашег народа, земље, али и региона", рекао је Вучић.

Он је истакао значај економске, хуманитарне и друге сарадње у региону, наводећи да "тамо гдје роба несметано пролази, ту војници не пролазе".

Вучић је рекао да је на састанку одговарао на питања представника свих земаља
чланица НАТО-а, која су се односила на сарадњу Београда са Русијом и Кином, те додао да није било сасвим лако, али да се борио за интересе Србије на добар начин и да је говорио и о дијалогу са Приштином и о ситуацији у БиХ.

"Рекао сам да нама не одговара производња политичких проблема. Очекујемо само бољу будућност, не плашимо се животних тема, нама не одговара прављење проблема у региону, уздржано одговарамо на провокације", навео је Вучић.

Он је додао да није желио ништа лоше да говори о комшијама Србије, него је, напротив, рекао да су сви заједно у "истом лонцу" и да заједнички треба да рјешавају проблеме и гледају у будућност много више, него у прошлост.

"Имали смо различито гледање на прошлост, али смо констатовали да морамо да гледамо у будућност. Задовољан сам поштовањем које Србија данас добила од свих чланица НАТО-а, али и резултатима састанка. Нисмо у свему били сагласни, али на добар и паметан начин смо штитили интересе наше земље. Имали смо и уважвање и поштовање и били смо цењени гости", додао је Вучић.

Вучић је навео да мисли да ће Србија да јача односе са НАТО-ом, јер што је више повјерења са НАТО, то је мање ризика за Србију, те оцијенио да та сарадња за Србију значи да ће њени официри и војници бити боље обучени, опремљени и стицати нова искуства.

"Ако неко у Србији мисли да нам нису потребни добри односи са НАТО, који је на Косову, онда дођите, водите Србију, па лепо себе да угрозимо из непознатих разлога", рекао је Вучић.

Извор: Срна

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

е

15.11.2017 21:46

МОЈ ВУЧКО - чему се ти надаш ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

16.11.2017 06:14

Зна он чему се нада.Ово је најгори вид вођења политике.Само он зна куда Србија иде јер ради по диктату других а најопасније је што не знају ни његови сарадници куда то води а људи се стварно труде и раде у интересу своје државе.Кажем Вам да само ОН зна и нико више.Остало је само нагађање шта ће из овога изаћи

Name

медју нама

16.11.2017 06:17

Около гладац, а унутра јадац.

Name

Рендзер

16.11.2017 07:01

За ово це он нац разлог у којем це бит зртва. Мислим да це Бакир бит крив. Овим потезом иде србија у три материне. Оде сад Сандзак па војводина .

Name

попара

15.11.2017 21:49

Против НАТО-а,а договорио вјезбе са њима на територији Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато..нато

16.11.2017 05:40

Све нато...око србије сем босне... Појес це нас за 5мин...с босном заједно.. А онда улеце русија да покупи мрвице...хихији

Name

Ре

16.11.2017 06:59

Моли НАТО да му цува Косово? Исто оно НАТО ста је војно поразило Србију и бомбардовало Србију, и због тога као не зели у НАТО! Па ти сад буди паметан каква је то политика! Мислим да ни Вуциц не зна ста он хоце?

Name

Бјези бо.

16.11.2017 11:12

Како бре НАТО поразио Србију!? Па Срби су све ратове добили!!! Немој да искривљујес хисторију ?

Name

Баја

15.11.2017 22:13

Лецес ти вуцко на руду кад тад

ОДГОВОРИТЕ
Name

бацуска

15.11.2017 22:42

Сјетим се једне сцене из једног домацег филма,,казе..Дразе ми је руско говно,него америцка сарма.....Постоји разлог сто је Тито рекао Не русима онда,,,наравно цовјек таквог калибра се није овдје родио а скоро и неце,,елем...Вуцицу ти сад све и да хоцес несмијес у нато ,,јер вас бацуска купио са пар половних мигова...који це вас кроз ремонт масно изици,,нема ниста дзаба..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола незнановиц.

16.11.2017 02:40

Вуциц покро Србију и даље лазе народ овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нато

16.11.2017 03:45

само глупан невиди да смо у нату а и србија је на добром путу да удје "званицно"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика или нешто др.

16.11.2017 05:33

НАТО је на Косову, Косово у Србији = НАТО у Србији или нас заваравају па Косово није у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2017 07:02

Хахаа овдје луд збуњеног! Косово је Србија а НАТО на Косову! Јос их друг вуцко моли да остану на како они знају да казу насем Косову?!

Name

Турбоскара

16.11.2017 06:11

Каква дупља прица.Сљедеци избори падас долази њихов цовјек и Србија улази у НАТО и ЕУ.Ти си испунио задаци отишло Косово а нареди је Санџак и војводина и унистени Србије то је план запада Јос прије 20 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адиомаре

16.11.2017 06:29

Алијанса која је бомбардовала Србију не мозе бити њен партнер - мислим да би то требало бити висе него јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

16.11.2017 09:02

Ено Додик признао и тврди на РТРС да су Босански Срби већи Срби него Срби из Србије . Једино га јебе сто Србини из Србије га називају : Гдје си Босанац а не Гдјw си Србине ? Друго ! Вучић стварно изгубио компас ! Призива НАТО да остане на Косово а Додик би да отјера НАТО из БиХ ?! Ко је овдје луд

ОДГОВОРИТЕ