Neutralnost nije prepreka saradnji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sjedištu NATO-a da Srbija ostaje vojno neutralna i da neće u NATO, ali da želi da razvija saradnju sa ovom vojnom alijansom.

Srbija 15.11.2017 | 22:01
Neutralnost nije prepreka saradnji
Nakon što je prisustvovao sastanku Savjeta NATO-a u Briselu, Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom istakao da od saradnje korist imaju i Srbija i NATO.

On je naveo da je prenio predstavnicima NATO-a da Srbija nije zainteresovana za učlanjivanje u ovu alijansu, ali jeste za dobru saradnju.

"Oni kažu da nema problema. Niko ne može da me ubedi da Jens Stoltenberg mrzi Srbiju i da joj ne želi dobru budućnost. Uložićemo mnogo truda i energije da naš narod bude siguran i na Kosmetu. Želimo da sačuvamo vojnu neutralnost i uspećemo, ali ćemo, s druge strane, da sarađujemo sa NATO-om", rekao je Vučić.

On je zamolio Stoltenberga da vojne snage NATO-a ostanu na Kosovu i Metohiji i da se ne ukidaju, nego da nastave prisustvo u nesmanjenom obimu, te zahvalio Stoltenbergu, članicama alijanse, a prije svega jedinicama Kfora, na tome što održavaju mir i stabilnost u Pokrajini.

"Uloga NATO-a u osiguranju bezbednosti za naš narod, ali i za naše svetinje, od izuzetnog je značaja", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija mala zemlja i da ljubomorno i ponosno čuva svoju vojnu neutralnost, ali da želi saradnju sa onima od kojih može mnogo da nauči, bez kojih ne može biti stabilnostu regionu.

"Za nas ne postoji nikakav bojazan i problem u saradnji sa NATO, oni ne diraju u našu vojnu neutralnost i političke odluke. Na nama je da iskoristimo na najbolji način sve vidove saradnje za dobrobit našeg naroda, zemlje, ali i regiona", rekao je Vučić.

On je istakao značaj ekonomske, humanitarne i druge saradnje u regionu, navodeći da "tamo gdje roba nesmetano prolazi, tu vojnici ne prolaze".

Vučić je rekao da je na sastanku odgovarao na pitanja predstavnika svih zemalja
članica NATO-a, koja su se odnosila na saradnju Beograda sa Rusijom i Kinom, te dodao da nije bilo sasvim lako, ali da se borio za interese Srbije na dobar način i da je govorio i o dijalogu sa Prištinom i o situaciji u BiH.

"Rekao sam da nama ne odgovara proizvodnja političkih problema. Očekujemo samo bolju budućnost, ne plašimo se životnih tema, nama ne odgovara pravljenje problema u regionu, uzdržano odgovaramo na provokacije", naveo je Vučić.

On je dodao da nije želio ništa loše da govori o komšijama Srbije, nego je, naprotiv, rekao da su svi zajedno u "istom loncu" i da zajednički treba da rješavaju probleme i gledaju u budućnost mnogo više, nego u prošlost.

"Imali smo različito gledanje na prošlost, ali smo konstatovali da moramo da gledamo u budućnost. Zadovoljan sam poštovanjem koje Srbija danas dobila od svih članica NATO-a, ali i rezultatima sastanka. Nismo u svemu bili saglasni, ali na dobar i pametan način smo štitili interese naše zemlje. Imali smo i uvažvanje i poštovanje i bili smo cenjeni gosti", dodao je Vučić.

Vučić je naveo da misli da će Srbija da jača odnose sa NATO-om, jer što je više povjerenja sa NATO, to je manje rizika za Srbiju, te ocijenio da ta saradnja za Srbiju znači da će njeni oficiri i vojnici biti bolje obučeni, opremljeni i sticati nova iskustva.

"Ako neko u Srbiji misli da nam nisu potrebni dobri odnosi sa NATO, koji je na Kosovu, onda dođite, vodite Srbiju, pa lepo sebe da ugrozimo iz nepoznatih razloga", rekao je Vučić.

Izvor: Srna

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

e

15.11.2017 21:46

MOJ VUČKO - čemu se ti nadaš ?

ODGOVORITE
Name

ap

16.11.2017 06:14

Zna on čemu se nada.Ovo je najgori vid vođenja politike.Samo on zna kuda Srbija ide jer radi po diktatu drugih a najopasnije je što ne znaju ni njegovi saradnici kuda to vodi a ljudi se stvarno trude i rade u interesu svoje države.Kažem Vam da samo ON zna i niko više.Ostalo je samo nagađanje šta će iz ovoga izaći

Name

medju nama

16.11.2017 06:17

Okolo gladac, a unutra jadac.

Name

Rendzer

16.11.2017 07:01

Za ovo ce on nac razlog u kojem ce bit zrtva. Mislim da ce Bakir bit kriv. Ovim potezom ide srbija u tri materine. Ode sad Sandzak pa vojvodina .

Name

popara

15.11.2017 21:49

Protiv NATO-a,a dogovorio vjezbe sa njima na teritoriji Srbije.

ODGOVORITE
Name

Nato..nato

16.11.2017 05:40

Sve nato...oko srbije sem bosne... Pojes ce nas za 5min...s bosnom zajedno.. A onda ulece rusija da pokupi mrvice...hihiji

Name

Re

16.11.2017 06:59

Moli NATO da mu cuva Kosovo? Isto ono NATO sta je vojno porazilo Srbiju i bombardovalo Srbiju, i zbog toga kao ne zeli u NATO! Pa ti sad budi pametan kakva je to politika! Mislim da ni Vucic ne zna sta on hoce?

Name

Bjezi bo.

16.11.2017 11:12

Kako bre NATO porazio Srbiju!? Pa Srbi su sve ratove dobili!!! Nemoj da iskrivljujes historiju ?

Name

Baja

15.11.2017 22:13

Leces ti vucko na rudu kad tad

ODGOVORITE
Name

bacuska

15.11.2017 22:42

Sjetim se jedne scene iz jednog domaceg filma,,kaze..Draze mi je rusko govno,nego americka sarma.....Postoji razlog sto je Tito rekao Ne rusima onda,,,naravno covjek takvog kalibra se nije ovdje rodio a skoro i nece,,elem...Vucicu ti sad sve i da hoces nesmijes u nato ,,jer vas bacuska kupio sa par polovnih migova...koji ce vas kroz remont masno izici,,nema nista dzaba..

ODGOVORITE
Name

Nikola neznanovic.

16.11.2017 02:40

Vucic pokro Srbiju i dalje laze narod ovce.

ODGOVORITE
Name

nato

16.11.2017 03:45

samo glupan nevidi da smo u natu a i srbija je na dobrom putu da udje "zvanicno"

ODGOVORITE
Name

Logika ili nešto dr.

16.11.2017 05:33

NATO je na Kosovu, Kosovo u Srbiji = NATO u Srbiji ili nas zavaravaju pa Kosovo nije u Srbiji

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2017 07:02

Hahaa ovdje lud zbunjenog! Kosovo je Srbija a NATO na Kosovu! Jos ih drug vucko moli da ostanu na kako oni znaju da kazu nasem Kosovu?!

Name

Turboskara

16.11.2017 06:11

Kakva duplja prica.Sljedeci izbori padas dolazi njihov covjek i Srbija ulazi u NATO i EU.Ti si ispunio zadaci otišlo Kosovo a naredi je Sandžak i vojvodina i unisteni Srbije to je plan zapada Jos prije 20 god.

ODGOVORITE
Name

Adiomare

16.11.2017 06:29

Alijansa koja je bombardovala Srbiju ne moze biti njen partner - mislim da bi to trebalo biti vise nego jasno.

ODGOVORITE
Name

Hehe

16.11.2017 09:02

Eno Dodik priznao i tvrdi na RTRS da su Bosanski Srbi veći Srbi nego Srbi iz Srbije . Jedino ga jebe sto Srbini iz Srbije ga nazivaju : Gdje si Bosanac a ne Gdjw si Srbine ? Drugo ! Vučić stvarno izgubio kompas ! Priziva NATO da ostane na Kosovo a Dodik bi da otjera NATO iz BiH ?! Ko je ovdje lud

ODGOVORITE