Ускоро регистар педофила у РС

У Бањалуци је данас одржана стручна расправа о Нацрту закона о посебном регистру лица осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјеце, који би требало да буде усвојен до краја ове године. Радна верзија је завршена.

Република Српска 15.11.2017 | 21:15
Ускоро регистар педофила у РС
Влада Републике Српске ће се сутра изјаснити о Нацрту закона о регистру педофила, који би до краја мјесеца требало да се нађе и пред народним посланицима. То значи да ће Република Српска до краја године коначно добити Закон о регистру педофила.

“Позвали смо представнике стручне заједнице и јавности, представнике професионалне заједнице на стручну расправу да нам помогну и уколико имају одређене критике на понуђени текст Закона, да нам дају своја мишљења како би што квалитетнији текст Влада усвојила и послала Народној скупштини”, изјавио је помоћник министра правде Републике Српске Слободан Зец.

Сугестије имају и омбудсмани за дјецу. Њихове критике су врло конкретне.

“Текстом се указују обавезе лица која су у регистру у дијелу обавезног јављања надлежној полицијској станици, забрана приближавања објектима у којима бораве дјеца и обавеза пријављивања промјене адресе, путовања; закон каже да те обавезе престају истеком рока од 10 година. Мислимо да је рок од 10 година кратак и да га треба повећати”, објашњава омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац.

Будући регистар педофила основаће и водиће Министраство унутрашних послова Републике Српске. Регистар ће бити полуотвореног типа, а приступ ће имати полиције и Тужилаштва.

Начелник Јединице Управе за полицијску подршку МУП-а Републике Српске Јово Марковић сматра да ће регистар умногоме придонијети спријечавању педофилије и да је битно да Закон буде у складу са свим осталим законима у Републици Српској и БиХ, као и међународним конвенцијама.

Психолози сматрају да овај Закон неће спријечити да било које дијете заборави штету која му је нанесена, односно трауму коју је доживјело због сексуалног злостављања и искоришћавања.

Министарство правде је 5. октобра представило радну верзију Закона, чија је сврха обезбјеђивање заштите дјеце од сексуалног злоупотребљавања и спречавања лица која су правоснажно осуђена за такво кривично дјело да поново ураде иста или слична недјела.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Није лоше............али

15.11.2017 20:41

Било би паметније направити регистар политичара - лопова који пљачкају Републику Српску већ годинама без икакве одговорности и уз помоћ суда и тужилаштва,сви смо видјели и чули како се обустављају истраге и даје се легитимитет пљачки Републике Српске у замјену за националне интересе. Регистар политичких криминалаца би био стална опомена на исте,па кад сиду са функција да се не заборави шта с њима треба чинити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

16.11.2017 03:13

Нада Граховац, вјечити Омбудсман, од памтивјекта члан СНСД-е, у свом радном вијеку није учинила НИШТА што би у оквиру њеног мандата могло бити оцјењено као помоћ онима који се овој Институцији обраћају. Она је особа која се добро увалила с обзиром на њен интелекуални ниво и која служи у дневно политичке сврхе. Госпођа се бави како она то воли рећи " вишом сфером" права", њу неинтересују забога текући проблеми који су од егзистенцијалне важности за велики број дјеце и њихових родитеља, њу неитересује што Министарство здравља и социјалне заштите РС директно гаси права дјеце ометених у развоју под изговором да тренутно немају новчаних средстава. Њу неитересује што је дјечији додатак за друго дијете 35,00КМ, њу неитересује што у Центру Заштити ме туку дјецу, што тете неће да комуницирају са мајкама те дјеце, што се од стране центра за социјални рад Бања Лука прави дискриминација у погледу признавања права свих корисника центра Заштити ме , што дјеца из социјално угрожених породица немају новчану помоћ , јер су им забога родитељи радно спосбни, што постоји дебилни чл.4 Закона о социјалној заштити који забога каже да се једни о другима морају бринити, али ту наравно Министарство здравља и социјалне заштите РС и она дебилна замјеница не препознају улогу државе. Поменута се забога бави педофилима, који су тренутно у њеном фокусу, вјероватно због провођења пројекта за које је Институција добила значајна матерјална средства. И увијек се појављује као учитељица са подсјетником и папирима за изјаву која нетраје ни 5 минута. То је само доказ њене интелектуалне разине. Хеј педофили нема зиме за вас, тета Нада неће даље , она је свој задатак обавила и од донатора узела лову. Шта ћете ви радити, боли тета Наду.

ОДГОВОРИТЕ