Uskoro registar pedofila u RS

U Banjaluci je danas održana stručna rasprava o Nacrtu zakona o posebnom registru lica osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja ove godine. Radna verzija je završena.

Republika Srpska 15.11.2017 | 21:15
Uskoro registar pedofila u RS
Vlada Republike Srpske će se sutra izjasniti o Nacrtu zakona o registru pedofila, koji bi do kraja mjeseca trebalo da se nađe i pred narodnim poslanicima. To znači da će Republika Srpska do kraja godine konačno dobiti Zakon o registru pedofila.

“Pozvali smo predstavnike stručne zajednice i javnosti, predstavnike profesionalne zajednice na stručnu raspravu da nam pomognu i ukoliko imaju određene kritike na ponuđeni tekst Zakona, da nam daju svoja mišljenja kako bi što kvalitetniji tekst Vlada usvojila i poslala Narodnoj skupštini”, izjavio je pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec.

Sugestije imaju i ombudsmani za djecu. Njihove kritike su vrlo konkretne.

“Tekstom se ukazuju obaveze lica koja su u registru u dijelu obaveznog javljanja nadležnoj policijskoj stanici, zabrana približavanja objektima u kojima borave djeca i obaveza prijavljivanja promjene adrese, putovanja; zakon kaže da te obaveze prestaju istekom roka od 10 godina. Mislimo da je rok od 10 godina kratak i da ga treba povećati”, objašnjava ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac.

Budući registar pedofila osnovaće i vodiće Ministrastvo unutrašnih poslova Republike Srpske. Registar će biti poluotvorenog tipa, a pristup će imati policije i Tužilaštva.

Načelnik Jedinice Uprave za policijsku podršku MUP-a Republike Srpske Jovo Marković smatra da će registar umnogome pridonijeti spriječavanju pedofilije i da je bitno da Zakon bude u skladu sa svim ostalim zakonima u Republici Srpskoj i BiH, kao i međunarodnim konvencijama.

Psiholozi smatraju da ovaj Zakon neće spriječiti da bilo koje dijete zaboravi štetu koja mu je nanesena, odnosno traumu koju je doživjelo zbog seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja.

Ministarstvo pravde je 5. oktobra predstavilo radnu verziju Zakona, čija je svrha obezbjeđivanje zaštite djece od seksualnog zloupotrebljavanja i sprečavanja lica koja su pravosnažno osuđena za takvo krivično djelo da ponovo urade ista ili slična nedjela.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nije loše............ali

15.11.2017 20:41

Bilo bi pametnije napraviti registar političara - lopova koji pljačkaju Republiku Srpsku već godinama bez ikakve odgovornosti i uz pomoć suda i tužilaštva,svi smo vidjeli i čuli kako se obustavljaju istrage i daje se legitimitet pljački Republike Srpske u zamjenu za nacionalne interese. Registar političkih kriminalaca bi bio stalna opomena na iste,pa kad sidu sa funkcija da se ne zaboravi šta s njima treba činiti.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

16.11.2017 03:13

Nada Grahovac, vječiti Ombudsman, od pamtivjekta član SNSD-e, u svom radnom vijeku nije učinila NIŠTA što bi u okviru njenog mandata moglo biti ocjenjeno kao pomoć onima koji se ovoj Instituciji obraćaju. Ona je osoba koja se dobro uvalila s obzirom na njen intelekualni nivo i koja služi u dnevno političke svrhe. Gospođa se bavi kako ona to voli reći " višom sferom" prava", nju neinteresuju zaboga tekući problemi koji su od egzistencijalne važnosti za veliki broj djece i njihovih roditelja, nju neiteresuje što Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS direktno gasi prava djece ometenih u razvoju pod izgovorom da trenutno nemaju novčanih sredstava. Nju neiteresuje što je dječiji dodatak za drugo dijete 35,00KM, nju neiteresuje što u Centru Zaštiti me tuku djecu, što tete neće da komuniciraju sa majkama te djece, što se od strane centra za socijalni rad Banja Luka pravi diskriminacija u pogledu priznavanja prava svih korisnika centra Zaštiti me , što djeca iz socijalno ugroženih porodica nemaju novčanu pomoć , jer su im zaboga roditelji radno sposbni, što postoji debilni čl.4 Zakona o socijalnoj zaštiti koji zaboga kaže da se jedni o drugima moraju briniti, ali tu naravno Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i ona debilna zamjenica ne prepoznaju ulogu države. Pomenuta se zaboga bavi pedofilima, koji su trenutno u njenom fokusu, vjerovatno zbog provođenja projekta za koje je Institucija dobila značajna materjalna sredstva. I uvijek se pojavljuje kao učiteljica sa podsjetnikom i papirima za izjavu koja netraje ni 5 minuta. To je samo dokaz njene intelektualne razine. Hej pedofili nema zime za vas, teta Nada neće dalje , ona je svoj zadatak obavila i od donatora uzela lovu. Šta ćete vi raditi, boli teta Nadu.

ODGOVORITE