Тегелтија предлаже нове закључке

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТВ) Милан Тегелтија предложио је усвајање нових закључака у вези с провјером ратне прошлости судија и тужилаца, о чему ће бити гласано у четвртак, 16. новембра, другог дана сједнице ВСТС-а.

Босна и Херцеговина 15.11.2017 | 16:55
Тегелтија предлаже нове закључке
Тегелтија је рекао да предлаже усвајање нових закључака с обзиром на "забринутост" коју су исказали представници међународних организација, као и неких домаћих институција.

"Реаговали су и ОХР, ОСЦЕ, амбасаде Велике Британије и САД-а те Европска комисија, који су изразили забринутост", казао је Тегелтија, подсјетивши да је он упутио писмо свим међународним субјектима, након чега је услиједио састанак с представницима ОХР-а и ОСЦЕ-а у Бриселу.

Према Тегелтијином мишљењу, они су изразили забринутост у вези са свих пет закључака, а поручено је да се наставе разговори с Европском комисијом.

Члан Савјета Горан Незировић рекао је да је једино исправно да се закључци о провјери ратне прошлости ставе ван снаге.

"До ове ситуације је дошло јер немамо унутрашњу комуникацију. Умјесто да сазовемо конференцију за медије, ми се бавимо ТВ дуелима", казао је Незировић, истакавши да он неће гласати за нове закључке, пише БИРН БиХ.

С њим се сложила Амила Куносић која је рекла да је након прошле сједнице била "тужна и немоћна".

"За неке закључке за које сам гласала, када сам сјела и размислила, сада сигурно не бих гласала. Подржавам приједлог колеге Незировића и ја нисам за усвајање нових закључака. Ставимо ван снаге закључке с прошле сједнице, а предлажем да се изврше припреме па ако треба поново да расправљамо, онда да то урадимо на један темељит начин”, нагласила је Куносић.

Измијењени Тегелтијини закључци подразумијевају да се Канцеларији дисциплинског тужиоца доставе информације о томе јесу ли покренуте истраге у кривичном поступку против тужилаца и судија те постоји ли оптужница против неког од судија или тужилаца за кривично дјело.

“Од судова у БиХ који су надлежни за поступање у предметима ратних злочина траже се сви подаци о правоснажно ослобођеним и осуђеним особама за ратне злочине те подаци везани за кривична дјела и изречене кривичноправне санкције, с посебним освртом на злочине против човјечности, а према јединственим табелама које ће сачинити Кабинет Предсједништва ВСТС-а”, један је од нових Тегелтијиних закључака.

Навео је и да Савјет утврђује потребу унапређења дисциплинског поступка и проширења дисциплинске одговорности судија и тужилаца у циљу јачања интегритета носилаца правосудних функција и јачања повјерења јавности у правосудни систем БиХ.

"У том смислу, ВСТС задужује Сталну комисију за легислативу да до наредне сједнице ВСТС-а БиХ предложи измјене и допуне интерних аката ВСТС-а, као и Закона о ВСТС-у БиХ, у циљу пуне имплементације Мисије стручне процјене Европске комисије по питању дисциплинског поступка у правосуђу БиХ", казао је Тегелтија.

Потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић подржала је закључке, а Незировић је рекао да се не ради о "ревизији закључака, већ су они потпуно нови".

"И они су непотребни закључци, они су, уствари, начела наше стратегије”, казао је Незировић.

ВСТС је на прошлој сједници усвојио закључке о вршењу провјера ратне прошлости судија и тужилаца, што је изазвало критике међународне и домаће јавности.

Извор: Вијести

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дијана

15.11.2017 15:59

Лафина, лафина и лафина, знамо се одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

15.11.2017 16:47

Хахаххахахаах јадна ти . Ста ти је јадно зенско.

Name

За Дијану

15.11.2017 19:39

Јадна си ти.

Name

Промјените га

15.11.2017 17:12

Браћо Срби,у Бошњака кад бирају представнике у неке органе онда ако немогу наћи паметног траже лијепог и тако обрнуто.Ви изабрасте и предложисте овг глупог.Хајде што је глуп,али како је вако ружан да се у њега неможе гледати.Баш га је мило погледати послије миловања по ћели и ушима које су му приредили странци по питању револуционарних Додикових закључака.И овдје Додо попуши Бриселску кубу(ронхилку)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

15.11.2017 17:12

Који су закључци? Да прочитамо садржај? И можемо ли струју платити тим закључцима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јајаре

15.11.2017 18:02

Гузице би дали за функцију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Србин

15.11.2017 18:10

Јос један српски представник поред смијењеног главног тузиоца Салиховица, у правосудју БиХ. Незировицу свака цаст твом цаци и мајци сто ти дадосе лијепо "српско" ИМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

15.11.2017 18:45

Па људи моји шта тај ОХР ради? Па знају ли они колико је овај лик напримао корумпираних судија у правосудни систем? Окружни суд Бањалука је дно дна.Па како се борити против корупције с кадровима које је он инфилтрирао у судство и тужилаштво? Јавна је тајна како се бирају судије на конкурсима и колика је "цифра".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брисел

16.11.2017 04:06

Како неко мозе радити и бити судија а кривицно је гоњен и правосназно осудјиван због несавјесног рада и проневјере новца није ли то дрскост и безобразлук!Ком да. Такви суде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адонис

17.11.2017 10:18

Најљепши и најзгоднији судија икад!!

ОДГОВОРИТЕ