Tegeltija predlaže nove zaključke

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) Milan Tegeltija predložio je usvajanje novih zaključaka u vezi s provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca, o čemu će biti glasano u četvrtak, 16. novembra, drugog dana sjednice VSTS-a.

Bosna i Hercegovina 15.11.2017 | 16:55
Tegeltija predlaže nove zaključke
Tegeltija je rekao da predlaže usvajanje novih zaključaka s obzirom na "zabrinutost" koju su iskazali predstavnici međunarodnih organizacija, kao i nekih domaćih institucija.

"Reagovali su i OHR, OSCE, ambasade Velike Britanije i SAD-a te Evropska komisija, koji su izrazili zabrinutost", kazao je Tegeltija, podsjetivši da je on uputio pismo svim međunarodnim subjektima, nakon čega je uslijedio sastanak s predstavnicima OHR-a i OSCE-a u Briselu.

Prema Tegeltijinom mišljenju, oni su izrazili zabrinutost u vezi sa svih pet zaključaka, a poručeno je da se nastave razgovori s Evropskom komisijom.

Član Savjeta Goran Nezirović rekao je da je jedino ispravno da se zaključci o provjeri ratne prošlosti stave van snage.

"Do ove situacije je došlo jer nemamo unutrašnju komunikaciju. Umjesto da sazovemo konferenciju za medije, mi se bavimo TV duelima", kazao je Nezirović, istakavši da on neće glasati za nove zaključke, piše BIRN BiH.

S njim se složila Amila Kunosić koja je rekla da je nakon prošle sjednice bila "tužna i nemoćna".

"Za neke zaključke za koje sam glasala, kada sam sjela i razmislila, sada sigurno ne bih glasala. Podržavam prijedlog kolege Nezirovića i ja nisam za usvajanje novih zaključaka. Stavimo van snage zaključke s prošle sjednice, a predlažem da se izvrše pripreme pa ako treba ponovo da raspravljamo, onda da to uradimo na jedan temeljit način”, naglasila je Kunosić.

Izmijenjeni Tegeltijini zaključci podrazumijevaju da se Kancelariji disciplinskog tužioca dostave informacije o tome jesu li pokrenute istrage u krivičnom postupku protiv tužilaca i sudija te postoji li optužnica protiv nekog od sudija ili tužilaca za krivično djelo.

“Od sudova u BiH koji su nadležni za postupanje u predmetima ratnih zločina traže se svi podaci o pravosnažno oslobođenim i osuđenim osobama za ratne zločine te podaci vezani za krivična djela i izrečene krivičnopravne sankcije, s posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti, a prema jedinstvenim tabelama koje će sačiniti Kabinet Predsjedništva VSTS-a”, jedan je od novih Tegeltijinih zaključaka.

Naveo je i da Savjet utvrđuje potrebu unapređenja disciplinskog postupka i proširenja disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca u cilju jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i jačanja povjerenja javnosti u pravosudni sistem BiH.

"U tom smislu, VSTS zadužuje Stalnu komisiju za legislativu da do naredne sjednice VSTS-a BiH predloži izmjene i dopune internih akata VSTS-a, kao i Zakona o VSTS-u BiH, u cilju pune implementacije Misije stručne procjene Evropske komisije po pitanju disciplinskog postupka u pravosuđu BiH", kazao je Tegeltija.

Potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić podržala je zaključke, a Nezirović je rekao da se ne radi o "reviziji zaključaka, već su oni potpuno novi".

"I oni su nepotrebni zaključci, oni su, ustvari, načela naše strategije”, kazao je Nezirović.

VSTS je na prošloj sjednici usvojio zaključke o vršenju provjera ratne prošlosti sudija i tužilaca, što je izazvalo kritike međunarodne i domaće javnosti.

Izvor: Vijesti

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dijana

15.11.2017 16:59

Lafina, lafina i lafina, znamo se odavno.

ODGOVORITE
Name

Igor

15.11.2017 17:47

Hahahhahahaah jadna ti . Sta ti je jadno zensko.

Name

Za Dijanu

15.11.2017 20:39

Jadna si ti.

Name

Promjenite ga

15.11.2017 18:12

Braćo Srbi,u Bošnjaka kad biraju predstavnike u neke organe onda ako nemogu naći pametnog traže lijepog i tako obrnuto.Vi izabraste i predložiste ovg glupog.Hajde što je glup,ali kako je vako ružan da se u njega nemože gledati.Baš ga je milo pogledati poslije milovanja po ćeli i ušima koje su mu priredili stranci po pitanju revolucionarnih Dodikovih zaključaka.I ovdje Dodo popuši Briselsku kubu(ronhilku)

ODGOVORITE
Name

Piksi

15.11.2017 18:12

Koji su zaključci? Da pročitamo sadržaj? I možemo li struju platiti tim zaključcima?

ODGOVORITE
Name

Јајаре

15.11.2017 19:02

Гузице би дали за функцију...

ODGOVORITE
Name

Goran Srbin

15.11.2017 19:10

Jos jedan srpski predstavnik pored smijenjenog glavnog tuzioca Salihovica, u pravosudju BiH. Nezirovicu svaka cast tvom caci i majci sto ti dadose lijepo "srpsko" IME.

ODGOVORITE
Name

Rale

15.11.2017 19:45

Pa ljudi moji šta taj OHR radi? Pa znaju li oni koliko je ovaj lik naprimao korumpiranih sudija u pravosudni sistem? Okružni sud Banjaluka je dno dna.Pa kako se boriti protiv korupcije s kadrovima koje je on infiltrirao u sudstvo i tužilaštvo? Javna je tajna kako se biraju sudije na konkursima i kolika je "cifra".

ODGOVORITE
Name

Brisel

16.11.2017 05:06

Kako neko moze raditi i biti sudija a krivicno je gonjen i pravosnazno osudjivan zbog nesavjesnog rada i pronevjere novca nije li to drskost i bezobrazluk!Kom da. Takvi sude!

ODGOVORITE
Name

Adonis

17.11.2017 11:18

Najljepši i najzgodniji sudija ikad!!

ODGOVORITE