Анализа: Звезда са 11 Срба у стартној постави?!

Могуће је већ у фебруару! Или шта је на Маракану донео Митар Мркела. . . ?

Фудбал 17.11.2017 | 23:00
Анализа: Звезда са 11 Срба у стартној постави?!
Била каса пуна, полупразна или празна на Маракани су последњих десет година важили одређени постулати пословања. Била је то некад потреба, понекад и хир - странци су били ти око којих се много тога вртело у игри Црвене звезде. Било је ту ванвременских промашаја, случајних пролазника, неспремних да поносу одговорност играња у црвено-белом дресу.

Било је и погодака попут Луиса Ибањеза, Уга Вијеире, на послетку и Ричмонда Боаћија који је у календарској 2017. години већ сасуо више од 30 голова. И на добром је путу да у зимском прелазном року направи један од највећих трансфера у новијој историји Црвене звезде.

Просто и једноставно - странци су били и биће потреба Црвене звезде у скученом простору деловања, али... Могло би врло лако да се деси да већ у фебруару, када почне пролећна полусезона, навијачи Црвене звезде на делу виде етнички чист тим - са српским пасошима. Све ће зависити од исхода мечева у Лиги Европе, јер презимљавање би ресетовало мотив странаца који ове јесени ведре и облаче у систему Владана Милојевића. Не говоримо ту само о Ричмонду Боаћију и Гелору Канги, већ и Дамијану Ле Талеку и Мичелу Доналду који ће у децембру ући у последњих шест месеци уговора... Наравно, увек постоји опција да га продуже и, ако ништа друго, помогну клубу да зараде пристојне новце.

Како било, без обзира на исходе мечева против БАТЕ Борисова и Келна, реално је да Маракану напусте Боаћији и Канга. Тандем Африканаца је сврстран у групу капителаца и зато се са Габонцем интензивно преговара о продужењу уговора. Његов попитс олакшао би ситуацију руководства Црвене звезде у преговорима са заинтересованим клубовима.

Двојица странаца на излазним су вратима Маракане, а судећи по првим вестима Мркела, Милојевић и Звездан Терзић определили су се да углавном пикирају повратнике из иностранства. Спонтано покушавају да "ресетују" време на 2006. годину, када је у првој години председничког мандата Драгана Стојковића Црвена звезда била "осуђена" на домаће снаге. Била је то последња велика функционерска заоставштина Драгана Џајића, тако да са Јанковићем, Бастом, Жигићем, Пантелићем и Луковићем Звезда није била приморана да гледа ка иностранству. Интензиван увоз је почео 12 месеци касније.

Дакле, Владан Милојевић је поред одличних резултата на три фронта успео да створи озбиљну базу домаћих играча у најмлађим годинама. Сигурно у Љутице Богдана виде Борјана, Стојковића, Савића, Родића, Јовичића, Крстичића, Пешића као главне полуге тима и у наредним европским квалификацијама. Ту су и нешто млађи Немања Радоњић (закуцан у Звезди још 18 месеци), затим златни Орлић Срђан Бабић, у чијем откупу ће се на лето причати са Реал Сосиједадом, те Урош Рачић.

Има ту и квалитета и квантитета који би током зимског прелазног рока требало да буде допуњен. Ту долазимо до поља деловања Митра Мркеле који је као директор у ФСС имао могућност да се из непосредне близине увери у потенцијал великог броја играча. И да можда гледа субјективно на њихов квалитет. Није ни чудо што ће и ове зиме на Маракани покушати или опипати пулс Урала када је реч о бившем штоперу новосадске Војводине Доминику Динги.Реч је о момку који је био капитен омладинске селекције Србије (1998. годиште) баш у време директоровања Митра Мркеле на Теразијама и Старој Пазови.

Јесте да навијачима и даље иде вода на уста при помену Константина Будескуа, али у случају да Гелор Канга оде црвено-бели ће ангажовати фудбалера са овдашњег поднебља. Наравно, промене су у прелазном року могуће, али... Одговорни са Маракане у неформалним разговорима причају да је долазак Мирка Иванића из БАТЕ Борисова врло реалан. За тај потенцијални луксуз Црвена звезда ће морати да обори све клупске рекорде и понуди 1.500.000 БАТЕ Борисову. Процена је да момак из Бачког Јарка са црногорским пасошем вреди те паре, односно да са Иванићем знаш на чему си. Стидљиво се помиње и српски син из Леха Дарко Јевтић. Можда чак превелики залогај и за финансијски нешто стабилнију Црвену звезду.

Преговори су најдаље отишли са крилним фудбалером Анталије Миланом Јевтовићем. Како се може чути момак који је прошле сезоне блистао у дресу Розенборга договорио је личне услове са руководством Црвене звезде. Међутим, то је тек део потребног мозаика. Сада је ред да се црвено-бели испрсе у трци са аустријским клубовима који су показали велико интересовање за Јевтовића.

Једини странац који се помиње као потенцијално појачање (бар за сада ) јесте Бен из Олимпијакоса. Нападач другачијих карактеристика од Боаћија, али Милојевићев стари знанац из Паниониоса. Ипак, постоји и мишљење да безгранично поверење треба указати Александру Пешићу, тренутно првом стрелцу лиге, уз кога би стасавао Дејан Јовељић.

Много је још едоумица, посебно када је реч о продужетку уговора са странцима, али не би било изненађење када би Црвена звезда пролећну сезону почела у следећем саставу: Борјан - Стојковић, Савић, Динга (Бабић), Родић - Јовичић, Крстичић - Јевтовић, Иванић, Радоњић - Пешић.

Незебележен случај у претходних десет година.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар