Analiza: Zvezda sa 11 Srba u startnoj postavi?!

Moguće je već u februaru! Ili šta je na Marakanu doneo Mitar Mrkela. . . ?

Fudbal 17.11.2017 | 23:00
Analiza: Zvezda sa 11 Srba u startnoj postavi?!
Bila kasa puna, poluprazna ili prazna na Marakani su poslednjih deset godina važili određeni postulati poslovanja. Bila je to nekad potreba, ponekad i hir - stranci su bili ti oko kojih se mnogo toga vrtelo u igri Crvene zvezde. Bilo je tu vanvremenskih promašaja, slučajnih prolaznika, nespremnih da ponosu odgovornost igranja u crveno-belom dresu.

Bilo je i pogodaka poput Luisa Ibanjeza, Uga Vijeire, na posletku i Ričmonda Boaćija koji je u kalendarskoj 2017. godini već sasuo više od 30 golova. I na dobrom je putu da u zimskom prelaznom roku napravi jedan od najvećih transfera u novijoj istoriji Crvene zvezde.

Prosto i jednostavno - stranci su bili i biće potreba Crvene zvezde u skučenom prostoru delovanja, ali... Moglo bi vrlo lako da se desi da već u februaru, kada počne prolećna polusezona, navijači Crvene zvezde na delu vide etnički čist tim - sa srpskim pasošima. Sve će zavisiti od ishoda mečeva u Ligi Evrope, jer prezimljavanje bi resetovalo motiv stranaca koji ove jeseni vedre i oblače u sistemu Vladana Milojevića. Ne govorimo tu samo o Ričmondu Boaćiju i Geloru Kangi, već i Damijanu Le Taleku i Mičelu Donaldu koji će u decembru ući u poslednjih šest meseci ugovora... Naravno, uvek postoji opcija da ga produže i, ako ništa drugo, pomognu klubu da zarade pristojne novce.

Kako bilo, bez obzira na ishode mečeva protiv BATE Borisova i Kelna, realno je da Marakanu napuste Boaćiji i Kanga. Tandem Afrikanaca je svrstran u grupu kapitelaca i zato se sa Gaboncem intenzivno pregovara o produženju ugovora. Njegov popits olakšao bi situaciju rukovodstva Crvene zvezde u pregovorima sa zainteresovanim klubovima.

Dvojica stranaca na izlaznim su vratima Marakane, a sudeći po prvim vestima Mrkela, Milojević i Zvezdan Terzić opredelili su se da uglavnom pikiraju povratnike iz inostranstva. Spontano pokušavaju da "resetuju" vreme na 2006. godinu, kada je u prvoj godini predsedničkog mandata Dragana Stojkovića Crvena zvezda bila "osuđena" na domaće snage. Bila je to poslednja velika funkcionerska zaostavština Dragana Džajića, tako da sa Jankovićem, Bastom, Žigićem, Pantelićem i Lukovićem Zvezda nije bila primorana da gleda ka inostranstvu. Intenzivan uvoz je počeo 12 meseci kasnije.

Dakle, Vladan Milojević je pored odličnih rezultata na tri fronta uspeo da stvori ozbiljnu bazu domaćih igrača u najmlađim godinama. Sigurno u Ljutice Bogdana vide Borjana, Stojkovića, Savića, Rodića, Jovičića, Krstičića, Pešića kao glavne poluge tima i u narednim evropskim kvalifikacijama. Tu su i nešto mlađi Nemanja Radonjić (zakucan u Zvezdi još 18 meseci), zatim zlatni Orlić Srđan Babić, u čijem otkupu će se na leto pričati sa Real Sosijedadom, te Uroš Račić.

Ima tu i kvaliteta i kvantiteta koji bi tokom zimskog prelaznog roka trebalo da bude dopunjen. Tu dolazimo do polja delovanja Mitra Mrkele koji je kao direktor u FSS imao mogućnost da se iz neposredne blizine uveri u potencijal velikog broja igrača. I da možda gleda subjektivno na njihov kvalitet. Nije ni čudo što će i ove zime na Marakani pokušati ili opipati puls Urala kada je reč o bivšem štoperu novosadske Vojvodine Dominiku Dingi.Reč je o momku koji je bio kapiten omladinske selekcije Srbije (1998. godište) baš u vreme direktorovanja Mitra Mrkele na Terazijama i Staroj Pazovi.

Jeste da navijačima i dalje ide voda na usta pri pomenu Konstantina Budeskua, ali u slučaju da Gelor Kanga ode crveno-beli će angažovati fudbalera sa ovdašnjeg podneblja. Naravno, promene su u prelaznom roku moguće, ali... Odgovorni sa Marakane u neformalnim razgovorima pričaju da je dolazak Mirka Ivanića iz BATE Borisova vrlo realan. Za taj potencijalni luksuz Crvena zvezda će morati da obori sve klupske rekorde i ponudi 1.500.000 BATE Borisovu. Procena je da momak iz Bačkog Jarka sa crnogorskim pasošem vredi te pare, odnosno da sa Ivanićem znaš na čemu si. Stidljivo se pominje i srpski sin iz Leha Darko Jevtić. Možda čak preveliki zalogaj i za finansijski nešto stabilniju Crvenu zvezdu.

Pregovori su najdalje otišli sa krilnim fudbalerom Antalije Milanom Jevtovićem. Kako se može čuti momak koji je prošle sezone blistao u dresu Rozenborga dogovorio je lične uslove sa rukovodstvom Crvene zvezde. Međutim, to je tek deo potrebnog mozaika. Sada je red da se crveno-beli isprse u trci sa austrijskim klubovima koji su pokazali veliko interesovanje za Jevtovića.

Jedini stranac koji se pominje kao potencijalno pojačanje (bar za sada ) jeste Ben iz Olimpijakosa. Napadač drugačijih karakteristika od Boaćija, ali Milojevićev stari znanac iz Panioniosa. Ipak, postoji i mišljenje da bezgranično poverenje treba ukazati Aleksandru Pešiću, trenutno prvom strelcu lige, uz koga bi stasavao Dejan Joveljić.

Mnogo je još edoumica, posebno kada je reč o produžetku ugovora sa strancima, ali ne bi bilo iznenađenje kada bi Crvena zvezda prolećnu sezonu počela u sledećem sastavu: Borjan - Stojković, Savić, Dinga (Babić), Rodić - Jovičić, Krstičić - Jevtović, Ivanić, Radonjić - Pešić.

Nezebeležen slučaj u prethodnih deset godina.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar