Црвена звезда - ЦСКА: Среда, дан за нови подвиг!

"Да папир све одређује. . . " Кошаркаши Црвене звезде уписали су прошле сезоне у "Арени" једну од најпрестижнијих "рецки" у Евролиги. Могу ли сличан подвиг да понове и ове сезоне? Само без беле заставице! Не плаше се ни тренер Алимпијевић, ни његови изабраници великог изазова. Милко Бјелица и Тејлор Рочести желе да виде сваког појединца на делу, верују у снагу тима. Што је био заштитни знак Црвене звезде свих протеклих година. Можда Звезда не треба да осећа притисак морања, нити да се пореди са екипом која је била трн у оку највећим клубовима Европе, али може да искористи одређене секвенце како би створила формулу за успех.

Кошарка 15.11.2017 | 14:30
Црвена звезда - ЦСКА: Среда, дан за нови подвиг!
Црвена звезда мтс - ЦСКА Москва!

Београдска арена поново ће бити отворена за евролигашки меч црвено-белих, на који ове среде долази седмоструки шампион Европе.

У најави меча, шеф струке црвено-белих Душан Алимпијевић нагласио је да госте из Москве многи "већ виде" на Фајнал-фору.

"Улазимо у прву у низу утакмица изузетно тешког распореда. Екипа ЦСКА има моћан ростер, где не можете наћи ниједну слабу карику. Имају 12 феноменалних играча и према мом мишљењу, уз Фенербахче и Олимпијакос, то представља екипу са највишим амбицијама", изјавио је тренер Звезде.

Црвено-бели су у уводних шест кола остварили скор 2-4, а "армејци" 5-1. Московљани зато долазе у Београд као лидери табеле, који су у три од последње четири узастопне победе постизали скоро 95 поена у просеку. Екипа Димитриса Итудиса тако је остварила тренутно најдужи низ тријумфа у Евролиги и пред Звездином публиком има амбицију да ту серију продужи, о чему су дан пре меча говорили и грчки стручњак и искусни центар Московљана Кајл Хајнс.

Посматрајући појединачни квалитет руског шампиона, важан је податак да су током серије победа уз Нанда Де Колоа (22 поена у просеку) још петорица постизала двоцифрени број поена - Вил Клајбурн (еx Дарушафака), повратник из НБА Серхио "Ћаћо" Родригез, бивши центар Олимпијакоса и Реала Отело Хантер, као и тандем староседалаца - Андреј Воронцевич и Кори Хигинс.

Некадашњи плејмејкер Партизана, Француз Лео Вестерман, неће играти у Арени због опоравка од операције кука.

Алимпијевић неће имати потребу да додатно мотивише екипу, "освежену" у победи против ФМП-а, у којој од стандардних нису наступили Перо Антић, Бранко Лазић и Милко Бјелица.

"Против ФМП-а смо одморили неке носиоце и сада коначно имамо све играче на располагању. Врло је значајна ствар то што смо имали неколико дана за тренинг, а најзначајније је да се опоравимо. На утакмицама као што је ова против ЦСКА није тешко мотивисати играче. Играте против екипе која спада у четири најбоље у Европи и сигурно неће недостајати мотива да се упоредимо са најбољима", рекао је Алимпијевић, па додао:

"Као што сам и рекао у најави неколико пута, да је на папиру све одређено не би се догодиле утакмице какве су биле против Барселоне и Макабија".

Алимпијевић је замолио навијаче да подрже његов тим и поручио:

"Мислим да су чуда могућа, а нама нико не може забранити да чуда сањамо".

"Видели сте против Макабија и Барселоне..."

"Прошли пут су неке ствари које сам говорио на конференцији извучене погрешно из контекста. Мислим да у нашем приступу да се ништа мења. Изузетно поштујем сваког који долази на наше утакмице. Наравно да нам значи подршка, доноси нам невероватну енергију и снагу. Кључна је наша игра, али подршка нам много значи. Видели сте против Макабија и Барселоне како нам подршка значи и колико играмо храбрије уз њих. Нама је подршка потребна да бисмо дошли на ниво који је био по завршетку претходног циклуса. Мислим да има разумних људи који то у потпуности разумеју. Мислим да већина разуме то на почетку сезоне, а јасно је и да резултати значајно утичу на посету", рекао је Алимпијевић.

Тек што се један циклус заврши, Црвена звезда мора да окрене нови лист како би отворила следеће поглавље и започела нову серију тешких утакмица у кратком временском периоду. Четири утакмице у осам дана. То је оно што чека црвено-беле. А све полази од доласка вероватно најтежег евролигашког госта - московског ЦСКА (ТВ Спорт клуб, 19.00).

Верује тренер Душан Алимпијевић да су чуда могућа и да Црвена звезда у највећој дворани на Балкану може да понови велики подвиг прошлосезонске генерације. Али, свестан је и сам какав ће такмац изаћи вечерас пред његов тим. Да за рушење најбоље европске екипе у овом моменту треба много више од јаке жеље и чврстог става да се европски великан баци на колена.

Није то сада Црвена звезда из прошле сезоне, нити су то играчи са тренером који је годинама градио успешан систем. Али, не треба тако ни да буде. Сваки нови почетак има своје успоне и падове, али и важне лекције које учи на путу до успеха. Тако је било претходних година, тако је и сада, посебно када црвено-бели дрес носе седморица дебитаната у Евролиги.

Зато Црвена звезда ни не треба да осећа притисак морања, али ни да пред ЦСКА изађе с белом заставицом. Став младог стручњака је прави - треба веровати у чуда и треба размишљати да ЦСКА може да падне у Београдској Арени. Јер, тако размишљају победници. 

Не плаше се ни тренер Алимпијевић, ни његови изабраници великог изазова. Милко Бјелица и Тејлор Рочести желе да виде сваког појединца на делу, верују у снагу тима. Што је био заштитни знак Црвене звезде свих протеклих година. Можда Звезда не треба да осећа притисак морања, нити да се пореди са екипом која је била трн у оку највећим клубовима Европе, али може да искористи одређене секвенце како би створила формулу за успех.

Почев од страховите одбране, најбоље у досадашњем току сезоне. Тимски, неустрашиво  и без претераног респекта. Да шкрипа патика направи заглушујућу буку и да свако остави последњи атом енергије. Да се успостави контрола скока, закрпе рупе у рекету и пронађе решење за одбрану централног пика (...), да Перо Антић поново буде генерал црвено-беле војске и поведе је храбро у непознато. Звезди треба и напад на нивоу мечева са Макабијем и посебно Барселоном. Да не зависи све само од трилинга Рочести - Фелдин - Бјелица, да се Џејмс Фелдин пробуди баш као против Макабија и да га Матијас Лесор испрати својим небеским скоковима и огромном енергијом. Одавно Црвеној звезди недостаје да види нешто конкретније у нападу од Немање Дангубића, или Николе Радичевића, да Огњен Добрић пробије баријеру и опет погађа када треба.

И поред свега на шта смо указали, Звезди нико не гарантује позитиван исход. Када на клупи имаш стручњака из реда европског крема, два страшна кошаркашка аса у ликовима Нанда де Колоа и Серхија Родригеза, па стене у рекету какве су Кајл Хајнс и Отело Хантер, или поливалентног Вила Клајбурна, клупу какву би пожелео сваки тим и најефикаснију офанзиву у Европи... Мало шта зависити од тебе.

То нас управо враћа на констатацију с почетка текста - Звезди је потребно да се поклопи много тога да би се борила за позитиван исход. Али, нико не може да јој забрани да верује и тако чува победнички дух!

Црвеној звезди не би требало нико ни да замери ако коначни исход не буде повољан. На крају, све ће се ово памтити као велика школа за нову генерацију, какав год исход био... 

Судије: Данијел Јерезуело (Шпанија), Аре Халико (Естонија), Давид Романо (Израел).

Састав ЦСКА:

1. Нандо Де Коло, бек (1987, 196 цм)
7. Виталиј Фридзон, бек (1985, 195 цм)
9. Лео Вестерман, плејмејкер (1992, 198 цм)
11. Семен Антонов, крило (1989, 202 цм)
13. Серхио Родригез, плејмејкер (1986, 191 цм)
20. Андреј Воронцевич, крилни центар (1987, 207 цм)
21. Вил Клајбурн, крило (1990, 201 цм)
22. Кори Хигинс, бек (1989, 196)
30. Михаил Кулагин, плејмејкер (1994, 192 цм)
31. Виктор Хријапа, крилни центар (1982, 206 цм)
41. Никита Курбанов, крило (1986, 202 цм)
42. Кајл Хајнс, центар (1986, 198 цм)
44. Отело Хантер, центар (1986, 203 цм)
77. Алан Макијев, центар (1991, 210 цм).

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар