Гради се први плутајући град на свијету

Амбициозни планови, који се тичу изградње града усред мора са кућама, канцеларијама и ресторанима, почињу да се реализују.

Путовања 15.11.2017 | 10:43
Гради се први плутајући град на свијету
Идеја изградње самоодрживих, аутономних градова у међународним водама за корак је ближа реализацији.

Пилот-пројекат који је почео да се спроводи у Француској Полинезији биће прва "плутајућа заједница" и планира се да буде готов до 2020. године. Овај град моћи ће да прими 300 људи.

Џо Квирк, председник Института Систадинг, у недавном интервјуу говорио је о својим плановима за градове на океану који ће бити ослобођени ограничења светских влада.

"Ако бисте могли да имате плутајући град, то би већ била држава у настајању“, рекао је Квирк истичући своју разочараност тренутним владама које не постају боље, већ су заглављене у прошлости.

Он на свој пројекат гледа као на начин да избегне овај систем.

"Можемо да створимо различите владе за различите људе“, додао је.

За сада су спремни да сарађују са постојећим владама како би могли да направе „полуаутономну плутајућу Венецију у рају“.

Овај плутајући град биће смештен у "посебној економској зони“, омогућавајући институту да реализује неке од својих идеја у релативно контролисаној области.

Инжењери и архитекте посетили су локацију на којој ће започети пројекат који ће коштати 167 милиона долара, пише Индепендент.

Тим је склопио договор са државом да креира "јединстен управљачки систем“ у "парчету" океана на ком ће отпочети пројекат.

"До 2050. године желим да видим плутајуће градове, на хиљаде њих, надам се“, истиче Квирк.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар