Хрват из БиХ врбовао за ИСИС

Заједничком акцијом француско-швајцарске полиције ухапшено је десет особа у оквиру истраге о планирању атентата у Француској, а међу њима је швајцарки држављанин, поријеклом из БиХ, Хрват, Милутин Јаковљевић који је на интернету индоктринирао младе за ИСИС, пише недељник Јоурнал ду диманцхе (ЈДД).

Свијет 14.11.2017 | 19:02
 Хрват из БиХ врбовао за ИСИС
Полиција је већину групе привела у подручју Париза, а Јаковљевић, који се путем шифрованог портала повезивао с потенцијалним будућим екстремистичким борцима ухапшен је у општини на швајцаркој граници.

"Темпирана бомба", ријечи су којима је француска полиција описала хапшења. У операцији није пронађено никакво оружје, али су тројица ухапшених  признала да су "присталице" ИСИС-а те су изразили спремност извести напад у Француској.

Јаковљевић је 27-годишњи швајцарски држављанин, пријављен у Лаусаннеи гдје живи с 23-годишњом Колумбијком која је такође ухапшена у склопу антитерористичке полицијске операције, пише ЈДД.

Под именом Абд'ал Мухаyмин Ал-Босние био је, као и остали ухапшени, врло активан на друштвеним мрежама и "упоставио је контакте с појединцима у Француској", рекао је судски извор.

Сумњичи се да је играо средишњу улогу на Телеграму, шифрованомпорталу који су пратиле обавјештајне службе неколико земаља.

Био је активан и на мрежи Ансар Ат-Таwхид, која има више од 400 претплатника, а међу њима су били Адел Кермицхе и Абдел Малик Петитјеан, убице свештеника Хамела у љето 2016. у општини Саинт-Етиенне-ду-Роураy.

Јаковљевић је "модерирао и потицао" дискусије о врло забрињавајућим темама, представљао се као "имам" те "индоктринирао" младе људе, наводи судски извор.

Рођен у вријеме рата у Босни и Херцеговини, Јаковљевић је у доби од три године стигао у Швајцарску с мајком и млађим братом и одрастао у Yвердон-лес-Баинсу. Прије него што се обратио на ислам 2014. и убрзо радикализовао, његовао је изглед репера и служио се псеудоноим "Малакофф", о чему постоје трагови на интернету.

С младим људима с којима је упостављао везе Јаковљевић је "разговарао о извођењу насилних акција", но оне су биле недефинисане. Један од његових контаката је 13-годишњи дјечак приведен у Француској у општини Витрy-сур-Сеине када се припремао извести напад ножем, пише ЈДД.

Праћења су открила да је босански Хрват био у контакту с барем једним екстремистом који се борио у ирачко-сиријској зони, а поријеклом је исто с Балкана.

У Француској је успоставио везе с радикализованом петерочланом групом познатом антитерористичкој полицији. Показало се да је један од њих "ширио пријетње Рацхида Кассима и објавио његов тестамент након смрти у фебруару". Кассима сматрају вођом или "подстрекачем" бројних операција изведених у име ИСИС-а на француској територији: убиство полицајца и његове супруге у Магнанвиллеу, напад на цркву у у којој је убијен отац Хамел, покушај атентата плинским боцама пронађенима у возилу у Паризу.

(Н1/Хина) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

РО

14.11.2017 18:06

Откуд Хрват ? Па они су добри мирољубиви људи.Далеко им кућа багра једна.Сад ће окривити Србију за ово опет ?Најгори народ у Европи.То знају сви у Европи.Да са нама не граниче пара би вредело ал шта ћеш такав је живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ро

14.11.2017 18:18

Незнас ти јос Срба да видис тек каква је то багра бозе ме сацувај....

Name

СРБ

14.11.2017 18:36

Хајде што је он Хрват, али погледај само његово име и схватићеш његову психо-патологију: Милутин Јаковљевић! Конвертитством је Милутин постао римокатолик, па Хрват, па муслиман, па исламиста. Кад једном крене, онда може свашта!

Name

Е Свајцарци

14.11.2017 22:30

Е ови Свајцарци бас аматери.Србин је бре то.Е дје Милутин па Крват.

Name

ЖУЋО

14.11.2017 19:45

НИКАКВО ЧУДО,ПА УСТАШЕ СУ ПРЕТЕЧЕ ИСИЛА САМО ШТО СУ БИЛИ ЈОШ БРУТАЛНИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ро

14.11.2017 20:11

Тако је Жућо.

Name

ПОП ВОЈИСЛАВ ЦАРКИЦ ЗВ ЗУЦО- ТАНДАРА МАНДАРА

14.11.2017 20:15

Хрвати су највеце зло и највеци крвници по србски народ , ал наси политицари то заборавили па с Цовицем заставу везу, брацо моја србска запамтите добро, кад је год србин везао заставу с хрватима од свега тога остале су пуне гробнице србски лесева, никад србин памети доци, Додик је тај који це ако га СДС не заустави унистити сав србски народ сто није ни протекли рат.

Name

Ја Србин

14.11.2017 23:15

истина је да је Милутин србско име,а иЈаковљевици су Срби, е Срби ,,,будите оно Сто јесте,,не трците тамо амо, и стварате неке народе, Па остали дослиједни Срби имају са вама после Проблем,некадасњим србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

15.11.2017 01:46

Никад име Милутин није билоХрватско,циганска посла:

Name

Ре.

15.11.2017 07:30

Теско им је било само први пут кад су мјењали вјеру и из Православља прелазили у католицизам и ислам,сад им је лако за имена и презимена. Пола федерације носи српска презимена а 80% хрвата има српска и имена и презимена.

Name

Рођо

15.11.2017 05:39

Никакво чудо,Хрвоје а и Мујо су Хитлера засипали цвијећем и заједно махали нацистичким заставама,тако је и данас,у злодјела заједно иду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

15.11.2017 23:08

ТО СУ ТЕ ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ

ОДГОВОРИТЕ