Hrvat iz BiH vrbovao za ISIS

Zajedničkom akcijom francusko-švajcarske policije uhapšeno je deset osoba u okviru istrage o planiranju atentata u Francuskoj, a među njima je švajcarki državljanin, porijeklom iz BiH, Hrvat, Milutin Jakovljević koji je na internetu indoktrinirao mlade za ISIS, piše nedeljnik Journal du dimanche (JDD).

Svijet 14.11.2017 | 19:02
 Hrvat iz BiH vrbovao za ISIS
Policija je većinu grupe privela u području Pariza, a Jakovljević, koji se putem šifrovanog portala povezivao s potencijalnim budućim ekstremističkim borcima uhapšen je u opštini na švajcarkoj granici.

"Tempirana bomba", riječi su kojima je francuska policija opisala hapšenja. U operaciji nije pronađeno nikakvo oružje, ali su trojica uhapšenih  priznala da su "pristalice" ISIS-a te su izrazili spremnost izvesti napad u Francuskoj.

Jakovljević je 27-godišnji švajcarski državljanin, prijavljen u Lausannei gdje živi s 23-godišnjom Kolumbijkom koja je takođe uhapšena u sklopu antiterorističke policijske operacije, piše JDD.

Pod imenom Abd'al Muhaymin Al-Bosnie bio je, kao i ostali uhapšeni, vrlo aktivan na društvenim mrežama i "upostavio je kontakte s pojedincima u Francuskoj", rekao je sudski izvor.

Sumnjiči se da je igrao središnju ulogu na Telegramu, šifrovanomportalu koji su pratile obavještajne službe nekoliko zemalja.

Bio je aktivan i na mreži Ansar At-Tawhid, koja ima više od 400 pretplatnika, a među njima su bili Adel Kermiche i Abdel Malik Petitjean, ubice sveštenika Hamela u ljeto 2016. u opštini Saint-Etienne-du-Rouray.

Jakovljević je "moderirao i poticao" diskusije o vrlo zabrinjavajućim temama, predstavljao se kao "imam" te "indoktrinirao" mlade ljude, navodi sudski izvor.

Rođen u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Jakovljević je u dobi od tri godine stigao u Švajcarsku s majkom i mlađim bratom i odrastao u Yverdon-les-Bainsu. Prije nego što se obratio na islam 2014. i ubrzo radikalizovao, njegovao je izgled repera i služio se pseudonoim "Malakoff", o čemu postoje tragovi na internetu.

S mladim ljudima s kojima je upostavljao veze Jakovljević je "razgovarao o izvođenju nasilnih akcija", no one su bile nedefinisane. Jedan od njegovih kontakata je 13-godišnji dječak priveden u Francuskoj u opštini Vitry-sur-Seine kada se pripremao izvesti napad nožem, piše JDD.

Praćenja su otkrila da je bosanski Hrvat bio u kontaktu s barem jednim ekstremistom koji se borio u iračko-sirijskoj zoni, a porijeklom je isto s Balkana.

U Francuskoj je uspostavio veze s radikalizovanom peteročlanom grupom poznatom antiterorističkoj policiji. Pokazalo se da je jedan od njih "širio prijetnje Rachida Kassima i objavio njegov testament nakon smrti u februaru". Kassima smatraju vođom ili "podstrekačem" brojnih operacija izvedenih u ime ISIS-a na francuskoj teritoriji: ubistvo policajca i njegove supruge u Magnanvilleu, napad na crkvu u u kojoj je ubijen otac Hamel, pokušaj atentata plinskim bocama pronađenima u vozilu u Parizu.

(N1/Hina) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

RO

14.11.2017 18:06

Otkud Hrvat ? Pa oni su dobri miroljubivi ljudi.Daleko im kuća bagra jedna.Sad će okriviti Srbiju za ovo opet ?Najgori narod u Evropi.To znaju svi u Evropi.Da sa nama ne graniče para bi vredelo al šta ćeš takav je život.

ODGOVORITE
Name

Re ro

14.11.2017 18:18

Neznas ti jos Srba da vidis tek kakva je to bagra boze me sacuvaj....

Name

СРБ

14.11.2017 18:36

Хајде што је он Хрват, али погледај само његово име и схватићеш његову психо-патологију: Милутин Јаковљевић! Конвертитством је Милутин постао римокатолик, па Хрват, па муслиман, па исламиста. Кад једном крене, онда може свашта!

Name

E Svajcarci

14.11.2017 22:30

E ovi Svajcarci bas amateri.Srbin je bre to.E dje Milutin pa Krvat.

Name

ŽUĆO

14.11.2017 19:45

NIKAKVO ČUDO,PA USTAŠE SU PRETEČE ISILA SAMO ŠTO SU BILI JOŠ BRUTALNIJI.

ODGOVORITE
Name

Ro

14.11.2017 20:11

Tako je Žućo.

Name

POP VOJISLAV CARKIC ZV ZUCO- TANDARA MANDARA

14.11.2017 20:15

Hrvati su najvece zlo i najveci krvnici po srbski narod , al nasi politicari to zaboravili pa s Covicem zastavu vezu, braco moja srbska zapamtite dobro, kad je god srbin vezao zastavu s hrvatima od svega toga ostale su pune grobnice srbski leseva, nikad srbin pameti doci, Dodik je taj koji ce ako ga SDS ne zaustavi unistiti sav srbski narod sto nije ni protekli rat.

Name

Ja Srbin

14.11.2017 23:15

istina je da je Milutin srbsko ime,a iJakovljevici su Srbi, e Srbi ,,,budite ono Sto jeste,,ne trcite tamo amo, i stvarate neke narode, Pa ostali doslijedni Srbi imaju sa vama posle Problem,nekadasnjim srbima

ODGOVORITE
Name

mm

15.11.2017 01:46

Nikad ime Milutin nije biloHrvatsko,ciganska posla:

Name

Re.

15.11.2017 07:30

Tesko im je bilo samo prvi put kad su mjenjali vjeru i iz Pravoslavlja prelazili u katolicizam i islam,sad im je lako za imena i prezimena. Pola federacije nosi srpska prezimena a 80% hrvata ima srpska i imena i prezimena.

Name

Рођо

15.11.2017 05:39

Никакво чудо,Хрвоје а и Мујо су Хитлера засипали цвијећем и заједно махали нацистичким заставама,тако је и данас,у злодјела заједно иду.

ODGOVORITE
Name

Sale

15.11.2017 23:08

TO SU TE EVROPSKE VREDNOSTI

ODGOVORITE