О дебаклу Италије и зашто пријатељске ЈЕСУ важне?

Како су се "Азури" уопште нашли у баражу?

Фудбал 15.11.2017 | 15:00
О дебаклу Италије и зашто пријатељске ЈЕСУ важне?
Сузе, неверица и најгори осећај у каријерама свих који су у понедељак играли за репрезентацију Италије против Шведске.

Актуелна генерација "Азура", од које су се већ опростили Ђанлуиђи Буфон и Данијеле Де Роси, остаће упамћена и као прва која се после чак 60 година није пласирала на Светско првенство.

Било је бољих и лошијих екипа, било је више или мање успешних циклуса, али је Италији место УВЕК било на Мундијалу. Од 1958. године, па до овог понедељка.

Сабирајући утиске, италијански новинари позабавили су се и интересантним податком, који је такође у значајној мери утицао на овакав епилог.

Изабраници Ђанпјера Вентуре нашли су се у баражу тако што су у групној фази заузели место иза Шпаније. "Фурија" је имала 28 бодова, а "Азури" 23.

Како су четвороструки шампиони света уопште дошли у ситуацију да не буду жребани у првом шеширу за квалификације? Одговор даје њихов ФИФА ранг у јулу 2015. године, када су били тек 17. репрезентација света, што их је сместило у други шешир, иза екипа као што су Аустрија, Словачка, Велс, Румунија...

Шта је највише утицало на пад "Азура" на ранг листи? Пре свега - њихов веома лош учинак у пријатељским утакмицама, које нису схватали озбиљно и то је их веома скупо коштало.

У периоду од јула 2012. до јула 2015, када је одржан жреб за квалификације, Италија је одиграла 21 пријатељску утакмицу и победила у само пет!

Наравно да се и резултати тих мечева рачунају у прављењу ранг листа и екипе се и на основу тих учинака сортирају уочи жреба за квалификације и завршне турнире.

Италијани те утакмице очигледно нису схватали озбиљно, а са последицом таквог приступа болно су се суочили прошле ноћи, на Сан Сиру...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар