O debaklu Italije i zašto prijateljske JESU važne?

Kako su se "Azuri" uopšte našli u baražu?

Fudbal 15.11.2017 | 15:00
O debaklu Italije i zašto prijateljske JESU važne?
Suze, neverica i najgori osećaj u karijerama svih koji su u ponedeljak igrali za reprezentaciju Italije protiv Švedske.

Aktuelna generacija "Azura", od koje su se već oprostili Đanluiđi Bufon i Danijele De Rosi, ostaće upamćena i kao prva koja se posle čak 60 godina nije plasirala na Svetsko prvenstvo.

Bilo je boljih i lošijih ekipa, bilo je više ili manje uspešnih ciklusa, ali je Italiji mesto UVEK bilo na Mundijalu. Od 1958. godine, pa do ovog ponedeljka.

Sabirajući utiske, italijanski novinari pozabavili su se i interesantnim podatkom, koji je takođe u značajnoj meri uticao na ovakav epilog.

Izabranici Đanpjera Venture našli su se u baražu tako što su u grupnoj fazi zauzeli mesto iza Španije. "Furija" je imala 28 bodova, a "Azuri" 23.

Kako su četvorostruki šampioni sveta uopšte došli u situaciju da ne budu žrebani u prvom šeširu za kvalifikacije? Odgovor daje njihov FIFA rang u julu 2015. godine, kada su bili tek 17. reprezentacija sveta, što ih je smestilo u drugi šešir, iza ekipa kao što su Austrija, Slovačka, Vels, Rumunija...

Šta je najviše uticalo na pad "Azura" na rang listi? Pre svega - njihov veoma loš učinak u prijateljskim utakmicama, koje nisu shvatali ozbiljno i to je ih veoma skupo koštalo.

U periodu od jula 2012. do jula 2015, kada je održan žreb za kvalifikacije, Italija je odigrala 21 prijateljsku utakmicu i pobedila u samo pet!

Naravno da se i rezultati tih mečeva računaju u pravljenju rang lista i ekipe se i na osnovu tih učinaka sortiraju uoči žreba za kvalifikacije i završne turnire.

Italijani te utakmice očigledno nisu shvatali ozbiljno, a sa posledicom takvog pristupa bolno su se suočili prošle noći, na San Siru...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar