ЕУ има најјачи утицај у региону

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини сматра да ЕУ има најјачи утицај у региону Западног Балкана.  Нисам забринута за утицај или присуство било ког другог партнера које земље региона имају", изјавила је Могерини Тањугу.

Свијет 13.11.2017 | 19:35
ЕУ има најјачи утицај у региону
"Нисам забринута за утицај или присуство било ког од партнера које земље региона имају, јер сам се увјерила, више пута, и током прошле године, када су земље биле суочене са 'компликованим изборним циклусима', да када је ЕУ присутна, присутна са свом својом снагом и усаглашена, онда нема другог партнера који има јачи утицај од ЕУ у региону”, одговорила је Могхерини на питање Тањуга о томе да ли је забринута по питању утицаја руске пропаганде у Србији и региону.

Могерини је послије састанка Савјета министра спољних послова ЕУ, којим је предсједавала и на коме је било ријечи о глобалној стратешкој комуникацији ЕУ, подсјетила да је под окриљем Европске службе за спољне послове љетос успостављен тим који је задужен за стратешке комуникације са земљама региона.

Она каже да је још рано за процјену резултата рада "СтратКом" Западни Балкан, али и нагласила да је политика према региону једна од области на кој се највише ради у ЕУ.

"Ово је једно од питања на којем највише радимо и то је само по себи дио наших стратешких комуникација. Можете да имате најбољи технички тим, који се бави стратешким комуникацијама, али, ако немате праву политику, немате око чега да шаљете информације. На Западном Балкану имамо јаку ЕУ политику и позицију и то је база за нашу ефикасну комуникациију", одбјаснила је Могерини.

Висока представница за спољну политику и безбједност ЕУ оцјењује да се комуникација ЕУ са Западним Балкном поправила управо због чињенице да је Брисел јасан када каже да је будућност региона у ЕУ.

"Ми желимо и потребно је да Западни Балкан сарађује као регион и има јасно усмјерење ка ЕУ. Свака од шест земаља региона има своје специфичности, фазе и кораке на којима се налази, али заједнички је јасан осјећај правца у коме регион иде", наглашава Могерини.

Одговарајући на питање Тањуга о утицају ЕУ, али и других спољних фактора у региону, она је нагласила да је регион Европа и да се са свих страна граничи са ЕУ.

"Ми смо једно, ми смо породица, ми смо географски и историјски повезани. Зато у ситуацији када је ЕУ постојана и усглашена и када су наши партнери постојани и усаглашени ни један други утицај не може бити јачи од тог", закључила је Могерини.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар