EU ima najjači uticaj u regionu

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini smatra da EU ima najjači uticaj u regionu Zapadnog Balkana.  Nisam zabrinuta za uticaj ili prisustvo bilo kog drugog partnera koje zemlje regiona imaju", izjavila je Mogerini Tanjugu.

Svijet 13.11.2017 | 19:35
EU ima najjači uticaj u regionu
"Nisam zabrinuta za uticaj ili prisustvo bilo kog od partnera koje zemlje regiona imaju, jer sam se uvjerila, više puta, i tokom prošle godine, kada su zemlje bile suočene sa 'komplikovanim izbornim ciklusima', da kada je EU prisutna, prisutna sa svom svojom snagom i usaglašena, onda nema drugog partnera koji ima jači uticaj od EU u regionu”, odgovorila je Mogherini na pitanje Tanjuga o tome da li je zabrinuta po pitanju uticaja ruske propagande u Srbiji i regionu.

Mogerini je poslije sastanka Savjeta ministra spoljnih poslova EU, kojim je predsjedavala i na kome je bilo riječi o globalnoj strateškoj komunikaciji EU, podsjetila da je pod okriljem Evropske službe za spoljne poslove ljetos uspostavljen tim koji je zadužen za strateške komunikacije sa zemljama regiona.

Ona kaže da je još rano za procjenu rezultata rada "StratKom" Zapadni Balkan, ali i naglasila da je politika prema regionu jedna od oblasti na koj se najviše radi u EU.

"Ovo je jedno od pitanja na kojem najviše radimo i to je samo po sebi dio naših strateških komunikacija. Možete da imate najbolji tehnički tim, koji se bavi strateškim komunikacijama, ali, ako nemate pravu politiku, nemate oko čega da šaljete informacije. Na Zapadnom Balkanu imamo jaku EU politiku i poziciju i to je baza za našu efikasnu komunikaciiju", odbjasnila je Mogerini.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU ocjenjuje da se komunikacija EU sa Zapadnim Balknom popravila upravo zbog činjenice da je Brisel jasan kada kaže da je budućnost regiona u EU.

"Mi želimo i potrebno je da Zapadni Balkan sarađuje kao region i ima jasno usmjerenje ka EU. Svaka od šest zemalja regiona ima svoje specifičnosti, faze i korake na kojima se nalazi, ali zajednički je jasan osjećaj pravca u kome region ide", naglašava Mogerini.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o uticaju EU, ali i drugih spoljnih faktora u regionu, ona je naglasila da je region Evropa i da se sa svih strana graniči sa EU.

"Mi smo jedno, mi smo porodica, mi smo geografski i istorijski povezani. Zato u situaciji kada je EU postojana i usglašena i kada su naši partneri postojani i usaglašeni ni jedan drugi uticaj ne može biti jači od tog", zaključila je Mogerini.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar