Падају цијене мобилне услуге

Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојила је данас информацију о резултатима усклађивања цијена услуга и техничком квлитету мобилне телефоније у БиХ са цијенама у земљама регије и Европске уније.

Босна и Херцеговина 13.11.2017 | 19:28
Падају цијене мобилне услуге
  • У извјештају Регулаторне агенције за комуникације се наводи да је евидентан пад цијена али има још простора за додатна појефтињења услуга телеком-оператера у БиХ.

Прије нешто више од годину дана, Парламентарна скупштина БиХ прихватила је инцијативу замјеника предсједавајуће Представничког дома Младена Босића (СДС) да се цијене телеком услуга у БиХ ускладе са цијенама у окружењу и Европској унији.

Регулаторна агенција за комуникације успјела је да смањи цијене услуга телеком оператера у просјеку за 20%.

,,То је недовољно и постоји још увијек много простора и потребе да се интервенише на тржишту телекомуникација'',тврди Босић, наглашавајући да не постоји стварна регулација тржишта нити конкуренција па се телеком-оператери и даље понашају као монополисти.

"Према начину на који наплаћују услуге може се рећи да они договарају цијене'', истиче Босић и додаје да три национална телеком-оператера у БиХ,од којих је један приватна компанија а два су јавна предузећа,контролишу 98,83% тржишта у БиХ.

Циљ им је, како каже, остваривање што већег профита али је обавеза институција да заштити грађане, односно кориснике њихових услуга.

Један од проблема телекомуникација у БиХ је и однос цијене и квалитета услуга.

,,Тржиште телекомуникација у БиХ заостаје у техничкој опремљености јер смо једина земља која још увијек није увела 4Г мрежу него се користи стара мрежа 3Г'', истиче Босић.

Регулаторна агенција ће до краја године увести још низ правила која ће додатно регулисати тржиште телекомуникација и смањити цијену услуга.

,,То значи да све услуге које пружају телеком-оператери имају своју цијену и да не може долазити до прељевања цијене са једне услуге на другу. Неће бити дампинг цијена на појединим услугама а на другим знатно већих него што је стварна вриједност услуге коју телеком-оператери пружају крајњим корисницима'', каже директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ Предраг Ковач.

Комисија за саобраћај и комуникације Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ одгодила је  расправу о једномјесечном мониторингу централних информативних емисија три јавна емитера.

Од Регулаторне агенције за комуникације затражено је да парламентарцима доставе материјал на основу којег је сачињен извјештај у којем се, између осталог, наводи да Јавни сервис Републике Српске често крши Кодекс о аудиовизуелним медијским услугама, посебно у дијелу који се тиче непристрасности.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Вупер

13.11.2017 18:56

Има простора али их пуно има који се гребу а треба и будзет попунити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корисник

13.11.2017 18:57

Напредак је видљив, али треба наставити процес усклађивања цијена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

14.11.2017 03:03

Баш ће цијене пасти мобилне телефоније. Па да нам миле градишић и до дик мун остану без прихода. Мтел- имате (не)пријатеља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

микац

14.11.2017 06:23

Има простора али је власт зивјела од прихода и пљацкањем народа кроз мтел услуге. Сад да би оцували исте приходе отпустаце раднике.

ОДГОВОРИТЕ