Padaju cijene mobilne usluge

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas informaciju o rezultatima usklađivanja cijena usluga i tehničkom kvlitetu mobilne telefonije u BiH sa cijenama u zemljama regije i Evropske unije.

Bosna i Hercegovina 13.11.2017 | 19:28
Padaju cijene mobilne usluge
  • U izvještaju Regulatorne agencije za komunikacije se navodi da je evidentan pad cijena ali ima još prostora za dodatna pojeftinjenja usluga telekom-operatera u BiH.

Prije nešto više od godinu dana, Parlamentarna skupština BiH prihvatila je incijativu zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Mladena Bosića (SDS) da se cijene telekom usluga u BiH usklade sa cijenama u okruženju i Evropskoj uniji.

Regulatorna agencija za komunikacije uspjela je da smanji cijene usluga telekom operatera u prosjeku za 20%.

,,To je nedovoljno i postoji još uvijek mnogo prostora i potrebe da se interveniše na tržištu telekomunikacija'',tvrdi Bosić, naglašavajući da ne postoji stvarna regulacija tržišta niti konkurencija pa se telekom-operateri i dalje ponašaju kao monopolisti.

"Prema načinu na koji naplaćuju usluge može se reći da oni dogovaraju cijene'', ističe Bosić i dodaje da tri nacionalna telekom-operatera u BiH,od kojih je jedan privatna kompanija a dva su javna preduzeća,kontrolišu 98,83% tržišta u BiH.

Cilj im je, kako kaže, ostvarivanje što većeg profita ali je obaveza institucija da zaštiti građane, odnosno korisnike njihovih usluga.

Jedan od problema telekomunikacija u BiH je i odnos cijene i kvaliteta usluga.

,,Tržište telekomunikacija u BiH zaostaje u tehničkoj opremljenosti jer smo jedina zemlja koja još uvijek nije uvela 4G mrežu nego se koristi stara mreža 3G'', ističe Bosić.

Regulatorna agencija će do kraja godine uvesti još niz pravila koja će dodatno regulisati tržište telekomunikacija i smanjiti cijenu usluga.

,,To znači da sve usluge koje pružaju telekom-operateri imaju svoju cijenu i da ne može dolaziti do preljevanja cijene sa jedne usluge na drugu. Neće biti damping cijena na pojedinim uslugama a na drugim znatno većih nego što je stvarna vrijednost usluge koju telekom-operateri pružaju krajnjim korisnicima'', kaže direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač.

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH odgodila je  raspravu o jednomjesečnom monitoringu centralnih informativnih emisija tri javna emitera.

Od Regulatorne agencije za komunikacije zatraženo je da parlamentarcima dostave materijal na osnovu kojeg je sačinjen izvještaj u kojem se, između ostalog, navodi da Javni servis Republike Srpske često krši Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama, posebno u dijelu koji se tiče nepristrasnosti.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vuper

13.11.2017 18:56

Ima prostora ali ih puno ima koji se grebu a treba i budzet popuniti.

ODGOVORITE
Name

korisnik

13.11.2017 18:57

Napredak je vidljiv, ali treba nastaviti proces usklađivanja cijena!

ODGOVORITE
Name

Realitic

14.11.2017 03:03

Baš će cijene pasti mobilne telefonije. Pa da nam mile gradišić i do dik mun ostanu bez prihoda. Mtel- imate (ne)prijatelja!

ODGOVORITE
Name

mikac

14.11.2017 06:23

Ima prostora ali je vlast zivjela od prihoda i pljackanjem naroda kroz mtel usluge. Sad da bi ocuvali iste prihode otpustace radnike.

ODGOVORITE