СП: Рендолф бранио "немогуће", шанса за Ирце у Даблину!

Ирска одбранила 'нулу', одлука пада у Даблину! Фудбалери Данске и Републике Ирске одиграли су нерешено без голова у првом мечу баража за пласман на Светско првенство у Русији 2018. године.  У Копенхагену није било голова захваљујући голману Републике Ирске који се прославио одбранама у првом делу и финишу утакмице.  Не би га дали до уторка, а тада ће неко морати уколико жели на Мундијал! 

Фудбал 11.11.2017 | 23:44
СП: Рендолф бранио "немогуће", шанса за Ирце у Даблину!
Данци су били бољи током читавог сусрета, имали много више зрелијих прилика, али су се Ирци предвођени голманом Рендолфом одлично бранили.

У 14. међусобном дуелу две репрезентације правду је делила српска арбитарска четворка – Милорад Мажић, Милован Ристић, Далибор Ђурђевић и Срђан Јовановић, и одлично одрадила посао.

Ово је био четврти реми, Ирска је успешнија са пет победа, док Данска има три. 

Утакмица у Копенхагену почела је уобичајеним опипавањем снага, а прву прилику Данска је имала у 12. минуту преко Јенса Ларсена који је из казненог простора гађао леви угао, али је голман Рендолф одлично реаговао, баш као и код покушаја Корнелијуса неколико тренутака касније. 

Тада су домаћи играчи преузели иницијативу и кренули са нападима – шутнули чак шест пута, док у првих пола сата Ирска није упутила ниједан ударац ка голу ривала. Највећу прилику у том периоду пропустио је Систо, када је из идеалне ситуације снажно шутирао поред стативе. 

У самом финишу првог дела Кристи је могао да шокира скоро 40.000 домаћих навијача, али је Шмајхел добро реаговао у ситуацији 1 на 1, па се на одмор отишло без голова. 

Други део игре био је много несадржајнији од првог – играчи у црвеним дресовима нису успевали да пробију блок екипе Мартина О’Нила, а голман гостију испао је херој у 90. минуту јер је зауставио одличан ударац главом Јусуфа Поулсена. 

На крају, ни Мажић није имао превише посла, па ће одлука о учеснику Мундијала пасти за три дана у Даблину.

После првих 90 минута у двобојима репрезентација са којима се Србија састајала у последња два циклуса квалификација - ни голова, ни победника, ни предности пред реванш.

Ипак, задовољнији ће бити гости који су се вратили непоражени из Копенхагена што је свакако добра основа за нешто офанзивнији приступ и напад на победу у уторак увече у Даблину, на већ распродатом "Авива" стадиону.

Уз одлично суђење нашег арбитра Милорада Мажића на "Телиа Паркену": Данска - Република Ирска 0:0.

Играч утакмице био је, без поговора, ирски голман Дарен Рендолф који је у првом полувремену одбранио "зицере" Јенсу Ларсену и нарочито Андреасу Корнелијусу, а потом и Пионеу Систу, да би у 90. минуту чувар мреже Мидлсброа зауставио и ударац Јусуфа Поулсена главом са шест-седам метара који је ишао право под пречку.

Борбени састав Мартина О'Нила, који је квалификације завршио као други у групи иза Србије и који и даље има само један пораз на путу ка Русији - онај од Србије голом Александра Коларова у Даблину - издржао је почетни налет екипе за коју се одлучио норвешки стручњак Оге Хареиде и то пре свега захваљујући паничним ударцима Данаца и спектакуларним одбранама Рендолфа.

Када се "невреме смирило", а Данска мало остала без даха, Ирцима је све лакше било да се бране организовано и без панике у црвеној зони, а у последњем минуту игре у првом полувремену "келти" су имали и своју једину шансу на утакмици када су упутили и једини шут у оквир гола на утакмици.

Могао је тада Сајрус Кристи боље да шутира после соло продора и додатно унервози домаће играче, али се - иако "неупотребљен" до тада - истакао голман Лестера Јаспер Шмајхел.

Хареиде ј у 64. минуту увео Пулсена у игру, а осам минута касније и контроверзног центарфора Никласа Бендтнера, који је током целе каријере по правилу најбоље играо за државни тим, али чији излазак на терен овог пута није донео конкретне промене.

* скор између Данске и Ирске сада износи 3-6-5, 16:20 *

Гледали смо готово негледљив фудбал до финиша меча када је плејмејкер Тотенхема Кристијан Ериксен покушао луцидним и неочекиваним потезима да разбије "учмалост" и креира акцију из које би његов тим стигао до каквог-таквог вођства. Његова игра инспирисала је и остале, који су се тргли, али прекасно - када је Рендолф одбранио и Поулсенов ударац главом из непосредне близине свима на стадоину било је јасно да се мреже ове вечери неће затрести.

Ирци ће у реваншу морати да постигну гол уколико желе да изборе четврти одлазак на Мундијал без пенала. Они су дебитовали на најважнијем турниру у свету фудбала у Италији 1990, играли су и у Сједињеним Државама 1994, а последњи пласман обезбедили су за Јапан и Јужну Кореју 2002, мада би данас имали исти број учешћа на мундијалима као и њихови ривали да им се на путу ка Јужној Африци 2010 није догодила историјска неправда у баражу са Француском.

Данска је дебитовала четири године пре Ирске, у Мексику 1986, после чега су европски прваци из 1992. године чекали све до Француске 1998 на наредни наступ на светским првенствима, на којима су играли и у Јапану и Јужној Кореји 2002, односно Јужној Африци 2010. године.

У квалификацијама, Данци су били одлични, сакупили су 20 бодова, примили само осам голова, дали гол као домаћини свима осим Црној Гори (0:1), али ове вечери нису имали довољно мирноће и прецизности у завршницама акција, тако да ће морати да смисле начин да пропуштено надокнаде пред бучним Ирцима за три вечери.

Пре бараж мечева квалификација, у који се пласирало осам најбољих другопласираних тимова у девет група, пласман у Русију поред домаћина обезбедили су: Белгија, Немачка, Енглеска, Шпанија, Пољска, Исланд, Србија, Португалија и Француска. Рачунајући све зоне квалификација, познато је 26 од 32 учесника Мундијала.

Резултати првих утакмица:

субота

Данска - Република Ирска 0:0

петак

Шведска - Италија 1:0 (0:0)
/Јохансон 61/

четвртак

Хрватска - Грчка 4:1 (3:1)
/Модрић пен 13, Калинић 19, Перишић 33, Крамарић 49 - Сократис 30/

Северна Ирска - Швајцарска 0:1 (0:0)
/Родригез пен 58/

Термини реванш мечева:

недеља

Швајцарска - Северна Ирска (18.00)
Грчка - Хрватска (20.45)

понедељак

Италија - Шведска (20.45)

уторак

Република Ирска - Данска (20.45)

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар