SP: Rendolf branio "nemoguće", šansa za Irce u Dablinu!

Irska odbranila 'nulu', odluka pada u Dablinu! Fudbaleri Danske i Republike Irske odigrali su nerešeno bez golova u prvom meču baraža za plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.  U Kopenhagenu nije bilo golova zahvaljujući golmanu Republike Irske koji se proslavio odbranama u prvom delu i finišu utakmice.  Ne bi ga dali do utorka, a tada će neko morati ukoliko želi na Mundijal! 

Fudbal 11.11.2017 | 23:44
SP: Rendolf branio "nemoguće", šansa za Irce u Dablinu!
Danci su bili bolji tokom čitavog susreta, imali mnogo više zrelijih prilika, ali su se Irci predvođeni golmanom Rendolfom odlično branili.

U 14. međusobnom duelu dve reprezentacije pravdu je delila srpska arbitarska četvorka – Milorad Mažić, Milovan Ristić, Dalibor Đurđević i Srđan Jovanović, i odlično odradila posao.

Ovo je bio četvrti remi, Irska je uspešnija sa pet pobeda, dok Danska ima tri. 

Utakmica u Kopenhagenu počela je uobičajenim opipavanjem snaga, a prvu priliku Danska je imala u 12. minutu preko Jensa Larsena koji je iz kaznenog prostora gađao levi ugao, ali je golman Rendolf odlično reagovao, baš kao i kod pokušaja Kornelijusa nekoliko trenutaka kasnije. 

Tada su domaći igrači preuzeli inicijativu i krenuli sa napadima – šutnuli čak šest puta, dok u prvih pola sata Irska nije uputila nijedan udarac ka golu rivala. Najveću priliku u tom periodu propustio je Sisto, kada je iz idealne situacije snažno šutirao pored stative. 

U samom finišu prvog dela Kristi je mogao da šokira skoro 40.000 domaćih navijača, ali je Šmajhel dobro reagovao u situaciji 1 na 1, pa se na odmor otišlo bez golova. 

Drugi deo igre bio je mnogo nesadržajniji od prvog – igrači u crvenim dresovima nisu uspevali da probiju blok ekipe Martina O’Nila, a golman gostiju ispao je heroj u 90. minutu jer je zaustavio odličan udarac glavom Jusufa Poulsena. 

Na kraju, ni Mažić nije imao previše posla, pa će odluka o učesniku Mundijala pasti za tri dana u Dablinu.

Posle prvih 90 minuta u dvobojima reprezentacija sa kojima se Srbija sastajala u poslednja dva ciklusa kvalifikacija - ni golova, ni pobednika, ni prednosti pred revanš.

Ipak, zadovoljniji će biti gosti koji su se vratili neporaženi iz Kopenhagena što je svakako dobra osnova za nešto ofanzivniji pristup i napad na pobedu u utorak uveče u Dablinu, na već rasprodatom "Aviva" stadionu.

Uz odlično suđenje našeg arbitra Milorada Mažića na "Telia Parkenu": Danska - Republika Irska 0:0.

Igrač utakmice bio je, bez pogovora, irski golman Daren Rendolf koji je u prvom poluvremenu odbranio "zicere" Jensu Larsenu i naročito Andreasu Kornelijusu, a potom i Pioneu Sistu, da bi u 90. minutu čuvar mreže Midlsbroa zaustavio i udarac Jusufa Poulsena glavom sa šest-sedam metara koji je išao pravo pod prečku.

Borbeni sastav Martina O'Nila, koji je kvalifikacije završio kao drugi u grupi iza Srbije i koji i dalje ima samo jedan poraz na putu ka Rusiji - onaj od Srbije golom Aleksandra Kolarova u Dablinu - izdržao je početni nalet ekipe za koju se odlučio norveški stručnjak Oge Hareide i to pre svega zahvaljujući paničnim udarcima Danaca i spektakularnim odbranama Rendolfa.

Kada se "nevreme smirilo", a Danska malo ostala bez daha, Ircima je sve lakše bilo da se brane organizovano i bez panike u crvenoj zoni, a u poslednjem minutu igre u prvom poluvremenu "kelti" su imali i svoju jedinu šansu na utakmici kada su uputili i jedini šut u okvir gola na utakmici.

Mogao je tada Sajrus Kristi bolje da šutira posle solo prodora i dodatno unervozi domaće igrače, ali se - iako "neupotrebljen" do tada - istakao golman Lestera Jasper Šmajhel.

Hareide j u 64. minutu uveo Pulsena u igru, a osam minuta kasnije i kontroverznog centarfora Niklasa Bendtnera, koji je tokom cele karijere po pravilu najbolje igrao za državni tim, ali čiji izlazak na teren ovog puta nije doneo konkretne promene.

* skor između Danske i Irske sada iznosi 3-6-5, 16:20 *

Gledali smo gotovo negledljiv fudbal do finiša meča kada je plejmejker Totenhema Kristijan Eriksen pokušao lucidnim i neočekivanim potezima da razbije "učmalost" i kreira akciju iz koje bi njegov tim stigao do kakvog-takvog vođstva. Njegova igra inspirisala je i ostale, koji su se trgli, ali prekasno - kada je Rendolf odbranio i Poulsenov udarac glavom iz neposredne blizine svima na stadoinu bilo je jasno da se mreže ove večeri neće zatresti.

Irci će u revanšu morati da postignu gol ukoliko žele da izbore četvrti odlazak na Mundijal bez penala. Oni su debitovali na najvažnijem turniru u svetu fudbala u Italiji 1990, igrali su i u Sjedinjenim Državama 1994, a poslednji plasman obezbedili su za Japan i Južnu Koreju 2002, mada bi danas imali isti broj učešća na mundijalima kao i njihovi rivali da im se na putu ka Južnoj Africi 2010 nije dogodila istorijska nepravda u baražu sa Francuskom.

Danska je debitovala četiri godine pre Irske, u Meksiku 1986, posle čega su evropski prvaci iz 1992. godine čekali sve do Francuske 1998 na naredni nastup na svetskim prvenstvima, na kojima su igrali i u Japanu i Južnoj Koreji 2002, odnosno Južnoj Africi 2010. godine.

U kvalifikacijama, Danci su bili odlični, sakupili su 20 bodova, primili samo osam golova, dali gol kao domaćini svima osim Crnoj Gori (0:1), ali ove večeri nisu imali dovoljno mirnoće i preciznosti u završnicama akcija, tako da će morati da smisle način da propušteno nadoknade pred bučnim Ircima za tri večeri.

Pre baraž mečeva kvalifikacija, u koji se plasiralo osam najboljih drugoplasiranih timova u devet grupa, plasman u Rusiju pored domaćina obezbedili su: Belgija, Nemačka, Engleska, Španija, Poljska, Island, Srbija, Portugalija i Francuska. Računajući sve zone kvalifikacija, poznato je 26 od 32 učesnika Mundijala.

Rezultati prvih utakmica:

subota

Danska - Republika Irska 0:0

petak

Švedska - Italija 1:0 (0:0)
/Johanson 61/

četvrtak

Hrvatska - Grčka 4:1 (3:1)
/Modrić pen 13, Kalinić 19, Perišić 33, Kramarić 49 - Sokratis 30/

Severna Irska - Švajcarska 0:1 (0:0)
/Rodrigez pen 58/

Termini revanš mečeva:

nedelja

Švajcarska - Severna Irska (18.00)
Grčka - Hrvatska (20.45)

ponedeljak

Italija - Švedska (20.45)

utorak

Republika Irska - Danska (20.45)

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar