СП - Тајац у Абиџану: Нема Дрогбе, нема Мундијала!

Мароканци нокаутирали Слонове за први пласман на Мундијал после 20 година! Дирар и Бенатија утишали Абиђан који после много времена неће гледати своје љубимце у Русији следећег лета.  "Лавови" и "орлови" иду у Русију - и то после драматичног расплета у последњим мечевима афричке зоне. "Слонови", после три узастопна пласмана на Мундијал, овог пута гледаће га преко ТВ.

Фудбал 11.11.2017 | 23:37
СП - Тајац у Абиџану: Нема Дрогбе, нема Мундијала!
Требало је да прође 20 дугих година па да се фудбалери Марока поново нађу на Светском првенству у фудбалу. Претходни пут тим са Нуредином Најбетом и Мустафом Хаџијем испао је у групној фази у Француској 1998. године, а овај пут са неколико таленотваних фудбалера пробаће Мароканци да надмаше тај успех и домогну се друге фазе.

Квалификације у Африци су тешке, само један тим из сваке групе пролази даље, а кроз сито и решето успешно су прошли изабраници француског тренера Ервеа Ренара, који су тријумфовали вечерас на терену директног противника Обале Слоноваче и победом од 2:0 освојили прво место у групи Ц.

Сјајно су Мароканци казнили фаворизованог ривала. Срећно су дошли до предности након што је лопта после покушаја центаршута Набила Дирара пала сама у мрежу у 25. минуту, а само који тренутак касније тачку на пласман на Мундијал у Русију ставио је капитен Меди Бенатија после корнера.

Мароканци су искусно сачували стечену предност, нису дозволили фудбалерима домаће селекције да им угрозе тријумф, а пораз Обале Слоноваче значио је и прекид лепе традиције од три везана учешћа на светским првенствима за ову селекцију.

Ништа вечерас није ишло од ноге Захи, Думбији и Жервињу, ударном трију у нападу Слонова, па су могли на крају само да честитају Мароканцима на пласману у Русију. Такође, дебакл у квалификацијама требало би да кошта посла и селектора Обале Слоноваче Белгијанца Марка Вилмотса који није испунио очекивања.

Изненађње се није десило у групи А где је Тунис ремизирао без голова са Либијом и обезбедио пласман на Светско првенство. Демократска Република Конго је победила Гвинеју са 3:1, али се чудо ипак није догодило у Тунису који иде на Мундијал после 12 година и наступа у Немачкој 2006. 

Овим је уједно и стављена тачка на афричке квалификације, пошто је комплетирана листа селекција са Црног континента који ће се наћи међу 32 најбоље репрезентације света на жребу у Москви 1. децембра. Из Африке ће на Светском првенству играти пет репрезентација: Тунис, Нигерија, Мароко, Сенегал и Египат.

Фудбалска репрезентација Обале Слоноваче није у својој историји била учесник Мундијала све до Немачке 2006, када су "слонови" предвођени Дидијеом Дрогбом забележили једну победу у "групи смрти" у којој су били још Холандија, Аргентина и Србија и Црна Гора.

Наравно, над нашом репрезентацијом.

Дрогбино присуство на терену значило је и да ће овај фудбалски "извозник талената" учествовати и на Мундијалу у Јужној Африци, односно Бразилу, али је ова серија од три узастопна пласмана на најважнији турнир у свету фудбала прекинута одласком легендарног центарфора са интернационалне сцене.

У утакмици последње, шесте рунде квалификација за Русију 2018, "слоновима" селектора Марка Вилмотса била је потребна победа над Мароком за прво место у Групи Ц афричке зоне квалификација, али је на семафору крцатог стадиона у Абиџану на крају било исписано - 0:2 (0:2).

Головима Набила Дирара у 25. и Мехдија Бенатије у 30. минуту, "лавови са Атласа" на фантастичан начин завршили су квалификације, победили директног ривала за прво место пред његовим навијачима и вратили своју земљу међу учеснике Мундијала први пут од СП 1998. у Француској.

Мароко је прва афричка репрезентација која је освојила групу на СП, уједно и прва која је прошла у "нокаут" фазу. Било је то у Мексику 1986. године у конкуренцији Португалије, Пољске и Енглеске, међутим "лавови са Атласа" потом нису имали среће - већ у осмини финала налетели су на Западну Немачку.

Шампиони Африке из 1976. године били су сјајни у 2017. години вођени француским селектором Ервеом Ренаром, с којим нису осетили горчину пораза у седам мечева - пет су добили!

С друге стране, Белгијанац Вилмотс бележио је јако лоше резултате ако се погледа играчки кадар који има на располагању. Од када је Обала Слоноваче победила Габон 0:3, 2. септембра прошле године, тим у којем се налазе Сејду Думбија, Жервињо, Вилфред Заха, Франк Кеси, Серж Орије и остали ушао је у црну серију мечева без тријумфа: Габон, Того, Бенин, Нигер, Сенегал, Мали, Мароко...

У исто време, као победник Групе А, међу учеснике наредног ФИФА светског првенства уписала се још једна репрезентација са севера Африке – Тунис!

"Орловима из Картагине" био је довољан реми без голова са комшијама из Либије - 0:0, што је аутоматски значило да Демократској Републици Конго неће ништа значити победа од 3:1 над Гвинејом остварена головима у надокнади времена - са пенала, па из игре.

Чак и да су Тунишани изгубили утакмицу са најслабијим тимом групе, ДР Конгу била је потребна знатно убедљивија победа од ове која је забележена головима Жонатана Болињија са беле тачке у 92. и Нескенса Кебана у 93. минуту.

Тунис селектора Набила Малула нема великих звезда у тиму, али има групу од 17 играча из домаће ЦЛП-1 лиге, пре свега из Етоал д Саеза и Есперанса. Најбољи стрелац "орлова" је 26-годишњи везиста Рена на позајмици у енглеском друголигашу, Сандерленду, Ваби Казри, али су Малулови момци потврдили да фудбал не играју имена већ тимови - Тунис је групу прошао без пораза, са четири победе и два ремија, а у последњих 15 такмичарских наступа има само два неуспеха - Сенегал 0:2 у групи на Афричком купу нација и Буркина Фасо 0:2 у четвртфиналу истог такмичења.

Тунис је дебитовао на светским првенствима 1978. године, потом везао три наступа од Француске 1998. до Немачке 2006, али није успео да избори пласман на последња два турнира у Јужној Африци и Бразилу.

Пре овог драматичног расплета у суботу увече, пласман на Мундијал са "Црног континента" остварили су Нигерија, Сенегал и Египат.

Познато је 26 од укупно 32 учесника, а коначан списак ће се знати после четири европска баража, као и двомеча Аустралије и Хондураса, односно Перуа и Новог Зеланда у којима није било голова после првих мечева у Океанији.

Жреб за групну фазу Светског првенства биће одржан 1. децембра у Москви, а репрезентација Србије "упашће" у трећи шешир само уколико Нови Зеланд направи подвиг и избаци Перу. Мундијал у Русији почиње 14. јуна, а завршава се 15. јула.

Резултати 6. кола:

Група А

субота

ДР Конго - Гвинеја 3:1 (0:0)
/Сидибе аг 61, Болињи пен 90+2, Кебано 90+2 - Кеита Жуниор 71/

Табела: Тунис 14, ДР Конго 13, Либија 4, Гвинеја 3.

Група Б

Табела: Нигерија 14, Замбија 8, Камерун 7, Алжир 2.

Група Ц

субота

Обала Слоноваче - Мароко 0:2 (0:2)
/Дирар 25, Бенатија 30/

Табела: Мароко 12, Обала Слоноваче 8, Габон 6, Мали 4.

Група Д

Табела: Сенегал 11, Буркина Фасо 6, Зеленортска Острва 6, Јужна Африка 4.

Група Е

Табела: Египат 12, Уганда 8, Гана 6, Конго 1.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар