SP - Tajac u Abidžanu: Nema Drogbe, nema Mundijala!

Marokanci nokautirali Slonove za prvi plasman na Mundijal posle 20 godina! Dirar i Benatija utišali Abiđan koji posle mnogo vremena neće gledati svoje ljubimce u Rusiji sledećeg leta.  "Lavovi" i "orlovi" idu u Rusiju - i to posle dramatičnog raspleta u poslednjim mečevima afričke zone. "Slonovi", posle tri uzastopna plasmana na Mundijal, ovog puta gledaće ga preko TV.

Fudbal 11.11.2017 | 23:37
SP - Tajac u Abidžanu: Nema Drogbe, nema Mundijala!
Trebalo je da prođe 20 dugih godina pa da se fudbaleri Maroka ponovo nađu na Svetskom prvenstvu u fudbalu. Prethodni put tim sa Nuredinom Najbetom i Mustafom Hadžijem ispao je u grupnoj fazi u Francuskoj 1998. godine, a ovaj put sa nekoliko talenotvanih fudbalera probaće Marokanci da nadmaše taj uspeh i domognu se druge faze.

Kvalifikacije u Africi su teške, samo jedan tim iz svake grupe prolazi dalje, a kroz sito i rešeto uspešno su prošli izabranici francuskog trenera Ervea Renara, koji su trijumfovali večeras na terenu direktnog protivnika Obale Slonovače i pobedom od 2:0 osvojili prvo mesto u grupi C.

Sjajno su Marokanci kaznili favorizovanog rivala. Srećno su došli do prednosti nakon što je lopta posle pokušaja centaršuta Nabila Dirara pala sama u mrežu u 25. minutu, a samo koji trenutak kasnije tačku na plasman na Mundijal u Rusiju stavio je kapiten Medi Benatija posle kornera.

Marokanci su iskusno sačuvali stečenu prednost, nisu dozvolili fudbalerima domaće selekcije da im ugroze trijumf, a poraz Obale Slonovače značio je i prekid lepe tradicije od tri vezana učešća na svetskim prvenstvima za ovu selekciju.

Ništa večeras nije išlo od noge Zahi, Dumbiji i Žervinju, udarnom triju u napadu Slonova, pa su mogli na kraju samo da čestitaju Marokancima na plasmanu u Rusiju. Takođe, debakl u kvalifikacijama trebalo bi da košta posla i selektora Obale Slonovače Belgijanca Marka Vilmotsa koji nije ispunio očekivanja.

Iznenađnje se nije desilo u grupi A gde je Tunis remizirao bez golova sa Libijom i obezbedio plasman na Svetsko prvenstvo. Demokratska Republika Kongo je pobedila Gvineju sa 3:1, ali se čudo ipak nije dogodilo u Tunisu koji ide na Mundijal posle 12 godina i nastupa u Nemačkoj 2006. 

Ovim je ujedno i stavljena tačka na afričke kvalifikacije, pošto je kompletirana lista selekcija sa Crnog kontinenta koji će se naći među 32 najbolje reprezentacije sveta na žrebu u Moskvi 1. decembra. Iz Afrike će na Svetskom prvenstvu igrati pet reprezentacija: Tunis, Nigerija, Maroko, Senegal i Egipat.

Fudbalska reprezentacija Obale Slonovače nije u svojoj istoriji bila učesnik Mundijala sve do Nemačke 2006, kada su "slonovi" predvođeni Didijeom Drogbom zabeležili jednu pobedu u "grupi smrti" u kojoj su bili još Holandija, Argentina i Srbija i Crna Gora.

Naravno, nad našom reprezentacijom.

Drogbino prisustvo na terenu značilo je i da će ovaj fudbalski "izvoznik talenata" učestvovati i na Mundijalu u Južnoj Africi, odnosno Brazilu, ali je ova serija od tri uzastopna plasmana na najvažniji turnir u svetu fudbala prekinuta odlaskom legendarnog centarfora sa internacionalne scene.

U utakmici poslednje, šeste runde kvalifikacija za Rusiju 2018, "slonovima" selektora Marka Vilmotsa bila je potrebna pobeda nad Marokom za prvo mesto u Grupi C afričke zone kvalifikacija, ali je na semaforu krcatog stadiona u Abidžanu na kraju bilo ispisano - 0:2 (0:2).

Golovima Nabila Dirara u 25. i Mehdija Benatije u 30. minutu, "lavovi sa Atlasa" na fantastičan način završili su kvalifikacije, pobedili direktnog rivala za prvo mesto pred njegovim navijačima i vratili svoju zemlju među učesnike Mundijala prvi put od SP 1998. u Francuskoj.

Maroko je prva afrička reprezentacija koja je osvojila grupu na SP, ujedno i prva koja je prošla u "nokaut" fazu. Bilo je to u Meksiku 1986. godine u konkurenciji Portugalije, Poljske i Engleske, međutim "lavovi sa Atlasa" potom nisu imali sreće - već u osmini finala naleteli su na Zapadnu Nemačku.

Šampioni Afrike iz 1976. godine bili su sjajni u 2017. godini vođeni francuskim selektorom Erveom Renarom, s kojim nisu osetili gorčinu poraza u sedam mečeva - pet su dobili!

S druge strane, Belgijanac Vilmots beležio je jako loše rezultate ako se pogleda igrački kadar koji ima na raspolaganju. Od kada je Obala Slonovače pobedila Gabon 0:3, 2. septembra prošle godine, tim u kojem se nalaze Sejdu Dumbija, Žervinjo, Vilfred Zaha, Frank Kesi, Serž Orije i ostali ušao je u crnu seriju mečeva bez trijumfa: Gabon, Togo, Benin, Niger, Senegal, Mali, Maroko...

U isto vreme, kao pobednik Grupe A, među učesnike narednog FIFA svetskog prvenstva upisala se još jedna reprezentacija sa severa Afrike – Tunis!

"Orlovima iz Kartagine" bio je dovoljan remi bez golova sa komšijama iz Libije - 0:0, što je automatski značilo da Demokratskoj Republici Kongo neće ništa značiti pobeda od 3:1 nad Gvinejom ostvarena golovima u nadoknadi vremena - sa penala, pa iz igre.

Čak i da su Tunišani izgubili utakmicu sa najslabijim timom grupe, DR Kongu bila je potrebna znatno ubedljivija pobeda od ove koja je zabeležena golovima Žonatana Bolinjija sa bele tačke u 92. i Neskensa Kebana u 93. minutu.

Tunis selektora Nabila Malula nema velikih zvezda u timu, ali ima grupu od 17 igrača iz domaće CLP-1 lige, pre svega iz Etoal d Saeza i Esperansa. Najbolji strelac "orlova" je 26-godišnji vezista Rena na pozajmici u engleskom drugoligašu, Sanderlendu, Vabi Kazri, ali su Malulovi momci potvrdili da fudbal ne igraju imena već timovi - Tunis je grupu prošao bez poraza, sa četiri pobede i dva remija, a u poslednjih 15 takmičarskih nastupa ima samo dva neuspeha - Senegal 0:2 u grupi na Afričkom kupu nacija i Burkina Faso 0:2 u četvrtfinalu istog takmičenja.

Tunis je debitovao na svetskim prvenstvima 1978. godine, potom vezao tri nastupa od Francuske 1998. do Nemačke 2006, ali nije uspeo da izbori plasman na poslednja dva turnira u Južnoj Africi i Brazilu.

Pre ovog dramatičnog raspleta u subotu uveče, plasman na Mundijal sa "Crnog kontinenta" ostvarili su Nigerija, Senegal i Egipat.

Poznato je 26 od ukupno 32 učesnika, a konačan spisak će se znati posle četiri evropska baraža, kao i dvomeča Australije i Hondurasa, odnosno Perua i Novog Zelanda u kojima nije bilo golova posle prvih mečeva u Okeaniji.

Žreb za grupnu fazu Svetskog prvenstva biće održan 1. decembra u Moskvi, a reprezentacija Srbije "upašće" u treći šešir samo ukoliko Novi Zeland napravi podvig i izbaci Peru. Mundijal u Rusiji počinje 14. juna, a završava se 15. jula.

Rezultati 6. kola:

Grupa A

subota

DR Kongo - Gvineja 3:1 (0:0)
/Sidibe ag 61, Bolinji pen 90+2, Kebano 90+2 - Keita Žunior 71/

Tabela: Tunis 14, DR Kongo 13, Libija 4, Gvineja 3.

Grupa B

Tabela: Nigerija 14, Zambija 8, Kamerun 7, Alžir 2.

Grupa C

subota

Obala Slonovače - Maroko 0:2 (0:2)
/Dirar 25, Benatija 30/

Tabela: Maroko 12, Obala Slonovače 8, Gabon 6, Mali 4.

Grupa D

Tabela: Senegal 11, Burkina Faso 6, Zelenortska Ostrva 6, Južna Afrika 4.

Grupa E

Tabela: Egipat 12, Uganda 8, Gana 6, Kongo 1.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar