Малинарима нова цијена враћа наду

Узгајивачи малина из средњег Подриња обрадовани су најавама да је могуће повећање откупне цијене овог воћа, које су ове године предали хладњачама.

Република Српска 11.11.2017 | 21:50
Малинарима нова цијена враћа наду
Након мноштва састанака са откупљивачима и представницима ресорног министарства те протеста узгајивачима је братуначка хладњача "Агро-др" обећала да ће исплатити 0,20 КМ више по килограму откупљених малина.

Ова хладњача исплатила је малине по цијени од 2,1 КМ за килограм, што је за 0,20 КМ више од цијене осталих откупљивача.

Једино је хладњача "Инсиеме" плаћала малине више, односно 2,3 марке по килограму, али је преузела мању количину овог воћа.

Власник хладњаче "Агро-др", која је међу највећим у овој регији Петко Ранкић најавио је да ће повећати откупну цијену за додатних 0,20 КМ по килограму малина.

- Уговорио сам пласман овогодишњег откупљеног рода малина на сигурно тржиште. Извоз је већ почео по цијени нешто већој од оне која се помињала у вријеме бербе и сматрам да је реално и коректно да произвођачима овог воћа, од којих сам откупио малине, додатно исплатим још по 0,20 КМ по килограму - изјавио је Ранкић.

Из Удружења "Виламет", које окупља произвођаче малина из општина Милићи, Сребреница и Братунац, поздравили су овај потез власника хладњаче "Агро-др" и изразили очекивање да ће бити повећана и откупна цијена купина те да ће и остали откупљивачи слиједити овај примјер.

Представници овог удружења разочарани су односом осталих откупљивача, а посебно хладњаче "Бос агро фуд" из Поточара код Сребренице, која је највећи откупљивач и која је ове године најлошије плаћала малине, свега 1,9 КМ за килограм.

Из "Виламета" су тражили састанак са власником ове хладњаче, Швеђанином, али из овдашње управе те хладњаче то им није омогућено, нити им је достављен било какав одговор на тај захтјев.

- Изгледа да овој хладњачи није битна производња јагодичастог воћа на нашој регији, нити колико ће га откупити, тако да овакав њихов став може имати веома лоше посљедице по ову пољопривредну производњу, а и по сам рад те хладњаче - саопштено је из "Виламета".

Чланови руководства овог удружења истичу да ће због оваквог односа "Бос агро фуда" давати препоруку произвођачима, односно члановима удружења, да у наредном периоду не предају малине и купине у ову хладњачу.

Узгој

Ранкић је истакао да на овај начин жели да помогне произвођачима да барем дјелимично ублаже лоше резултате и слабе приходе од овогодишње продаје малина, да би наставили са даљим узгојем ове културе.

Лани је откупна цијена по килограму износила 3,5 марака, а произвођачи су раније најавили да ће површине под овим јагодичастим воћем бити смањене.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сведска

12.11.2017 06:12

Цуј, Ранкиц Петко, новокомпоновани бизнисмен, дојуцерасњи механицар са умазаним мантилом од уља, има хладњацу и одредјује цијене. Мој народе ста урадисте са странкама и изборима. Никада се опоравити нецете.

ОДГОВОРИТЕ