Malinarima nova cijena vraća nadu

Uzgajivači malina iz srednjeg Podrinja obradovani su najavama da je moguće povećanje otkupne cijene ovog voća, koje su ove godine predali hladnjačama.

Republika Srpska 11.11.2017 | 21:50
Malinarima nova cijena vraća nadu
Nakon mnoštva sastanaka sa otkupljivačima i predstavnicima resornog ministarstva te protesta uzgajivačima je bratunačka hladnjača "Agro-dr" obećala da će isplatiti 0,20 KM više po kilogramu otkupljenih malina.

Ova hladnjača isplatila je maline po cijeni od 2,1 KM za kilogram, što je za 0,20 KM više od cijene ostalih otkupljivača.

Jedino je hladnjača "Insieme" plaćala maline više, odnosno 2,3 marke po kilogramu, ali je preuzela manju količinu ovog voća.

Vlasnik hladnjače "Agro-dr", koja je među najvećim u ovoj regiji Petko Rankić najavio je da će povećati otkupnu cijenu za dodatnih 0,20 KM po kilogramu malina.

- Ugovorio sam plasman ovogodišnjeg otkupljenog roda malina na sigurno tržište. Izvoz je već počeo po cijeni nešto većoj od one koja se pominjala u vrijeme berbe i smatram da je realno i korektno da proizvođačima ovog voća, od kojih sam otkupio maline, dodatno isplatim još po 0,20 KM po kilogramu - izjavio je Rankić.

Iz Udruženja "Vilamet", koje okuplja proizvođače malina iz opština Milići, Srebrenica i Bratunac, pozdravili su ovaj potez vlasnika hladnjače "Agro-dr" i izrazili očekivanje da će biti povećana i otkupna cijena kupina te da će i ostali otkupljivači slijediti ovaj primjer.

Predstavnici ovog udruženja razočarani su odnosom ostalih otkupljivača, a posebno hladnjače "Bos agro fud" iz Potočara kod Srebrenice, koja je najveći otkupljivač i koja je ove godine najlošije plaćala maline, svega 1,9 KM za kilogram.

Iz "Vilameta" su tražili sastanak sa vlasnikom ove hladnjače, Šveđaninom, ali iz ovdašnje uprave te hladnjače to im nije omogućeno, niti im je dostavljen bilo kakav odgovor na taj zahtjev.

- Izgleda da ovoj hladnjači nije bitna proizvodnja jagodičastog voća na našoj regiji, niti koliko će ga otkupiti, tako da ovakav njihov stav može imati veoma loše posljedice po ovu poljoprivrednu proizvodnju, a i po sam rad te hladnjače - saopšteno je iz "Vilameta".

Članovi rukovodstva ovog udruženja ističu da će zbog ovakvog odnosa "Bos agro fuda" davati preporuku proizvođačima, odnosno članovima udruženja, da u narednom periodu ne predaju maline i kupine u ovu hladnjaču.

Uzgoj

Rankić je istakao da na ovaj način želi da pomogne proizvođačima da barem djelimično ublaže loše rezultate i slabe prihode od ovogodišnje prodaje malina, da bi nastavili sa daljim uzgojem ove kulture.

Lani je otkupna cijena po kilogramu iznosila 3,5 maraka, a proizvođači su ranije najavili da će površine pod ovim jagodičastim voćem biti smanjene.

(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Svedska

12.11.2017 06:12

Cuj, Rankic Petko, novokomponovani biznismen, dojucerasnji mehanicar sa umazanim mantilom od ulja, ima hladnjacu i odredjuje cijene. Moj narode sta uradiste sa strankama i izborima. Nikada se oporaviti necete.

ODGOVORITE