Бесплатан боравак мајкама уз дјецу

Боравак родитеља уз дјецу током болничког лијечења на УКЦ РС до краја године биће бесплатан.

Република Српска 11.11.2017 | 20:37
Бесплатан боравак мајкама уз дјецу
Ипак, остаје да се види како ће овај проблем бити ријешен у наредној години, јер је и до сада било случајева да трошкове сносе родитељи.

Када смо сагледали сву ову ситуацију, уз консултацију са министром здравства у Влади РС, донијели смо одлуку да омогућимо бесплатан боравак мајкама у нашој установи, до Нове године, до када имамо овај спорни уговор са ФЗО. Уложићемо све напоре да многе тачке овог уговора промијенимо, као и ову., каже Владо Ђајић, в. д. генералноф директора УКЦ РС

Искуства мајки, које са својом дјецом бораве на УКЦ РС, различита су. Оне поздрављају одлуку Клинике о укидању плаћања.

Активности да се укине наплаћивање боравка мајкама у болницама уз своју дјецу подржали су многи, попут Хуманитарне организације „Будимо људи“.

Ја се надам да ће они истрајати у томе, да заједно са нама траже од ФЗО РС да се та ставка потпуно из закона избрише - ако не у неко скорије вријеме, онда на неке дуже стазе, али да ће од Нове године ова ставка опет бити ту, каже Андријана Басара, предсједник Хуманитарне организације „Будимо људи“.

За рјешење овог проблема залаже се и бањалучки одборник Драшко Станивуковић, који је задовољан што је ова иницијатива наишла на подршку грађана и челних људи УКЦ РС.

То је позитивно. У том временском пероду Клинички центар, који је и задужен, финансираће, јер схвата колико је ово велики проблем. У том временском периоду, за наредну 2018. да се тај проблем системски ријеши, иду у преговоре са ФЗО да он ту ставку више не потражује, рекао је Драшко Станивуковић, одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука.

Према важећем правилнику, смјештај мајке уз дијете на болничком лијечењу здравствено осигурање покрива у случајевима када дијете доји мајку, када је ријеч о дјеци са тешкоћама у развоју и када постоје медицински разлози за присуство родитеља, ако је дијете млађе од шест година.



(БН телевизија)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Само дјеца расту

11.11.2017 22:32

Браво за руководство УКЦ БЛ . Овај потез је паметан и изненађење да у РС и ово може да се деси. Дјеца су највеће богатство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрмр

12.11.2017 11:14

То је маркентишка фарса руководства УКЦ!!! Они нису смјели дозволити да се то уопште деси, а сада под притиском медија и родитеља они су" доброчинитељи". Ужас, као и све што се дешава у УКЦ!

Name

БбЛл

12.11.2017 12:51

Чуј уговор са Фондом неповољан??? Да не крадете толико са добављачима било би и вишка. Сједи Дјаја назад у магарећу клупу у Бранешцима, за директорску фотељу у Бањалуци ниси

Name

Мајка

12.11.2017 06:02

Гдје се министар здравља сакрио? Фукара одговорност пребацује на директоре болница.Њему требамо на врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зао ми је

12.11.2017 06:50

Мени је мој Др. израцунао да цу тек 09.01.2018 родити а ви ограницили само на ову годину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

миса

12.11.2017 15:36

Нека врате паре оним мајкама којима су напалацивали боравак у болницама.

ОДГОВОРИТЕ