Besplatan boravak majkama uz djecu

Boravak roditelja uz djecu tokom bolničkog liječenja na UKC RS do kraja godine biće besplatan.

Republika Srpska 11.11.2017 | 20:37
Besplatan boravak majkama uz djecu
Ipak, ostaje da se vidi kako će ovaj problem biti riješen u narednoj godini, jer je i do sada bilo slučajeva da troškove snose roditelji.

Kada smo sagledali svu ovu situaciju, uz konsultaciju sa ministrom zdravstva u Vladi RS, donijeli smo odluku da omogućimo besplatan boravak majkama u našoj ustanovi, do Nove godine, do kada imamo ovaj sporni ugovor sa FZO. Uložićemo sve napore da mnoge tačke ovog ugovora promijenimo, kao i ovu., kaže Vlado Đajić, v. d. generalnof direktora UKC RS

Iskustva majki, koje sa svojom djecom borave na UKC RS, različita su. One pozdravljaju odluku Klinike o ukidanju plaćanja.

Aktivnosti da se ukine naplaćivanje boravka majkama u bolnicama uz svoju djecu podržali su mnogi, poput Humanitarne organizacije „Budimo ljudi“.

Ja se nadam da će oni istrajati u tome, da zajedno sa nama traže od FZO RS da se ta stavka potpuno iz zakona izbriše - ako ne u neko skorije vrijeme, onda na neke duže staze, ali da će od Nove godine ova stavka opet biti tu, kaže Andrijana Basara, predsjednik Humanitarne organizacije „Budimo ljudi“.

Za rješenje ovog problema zalaže se i banjalučki odbornik Draško Stanivuković, koji je zadovoljan što je ova inicijativa naišla na podršku građana i čelnih ljudi UKC RS.

To je pozitivno. U tom vremenskom perodu Klinički centar, koji je i zadužen, finansiraće, jer shvata koliko je ovo veliki problem. U tom vremenskom periodu, za narednu 2018. da se taj problem sistemski riješi, idu u pregovore sa FZO da on tu stavku više ne potražuje, rekao je Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

Prema važećem pravilniku, smještaj majke uz dijete na bolničkom liječenju zdravstveno osiguranje pokriva u slučajevima kada dijete doji majku, kada je riječ o djeci sa teškoćama u razvoju i kada postoje medicinski razlozi za prisustvo roditelja, ako je dijete mlađe od šest godina.



(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Samo djeca rastu

11.11.2017 22:32

Bravo za rukovodstvo UKC BL . Ovaj potez je pametan i iznenađenje da u RS i ovo može da se desi. Djeca su najveće bogatstvo.

ODGOVORITE
Name

drmr

12.11.2017 11:14

To je markentiška farsa rukovodstva UKC!!! Oni nisu smjeli dozvoliti da se to uopšte desi, a sada pod pritiskom medija i roditelja oni su" dobročinitelji". Užas, kao i sve što se dešava u UKC!

Name

BbLl

12.11.2017 12:51

Čuj ugovor sa Fondom nepovoljan??? Da ne kradete toliko sa dobavljačima bilo bi i viška. Sjedi Djaja nazad u magareću klupu u Branešcima, za direktorsku fotelju u Banjaluci nisi

Name

Majka

12.11.2017 06:02

Gdje se ministar zdravlja sakrio? Fukara odgovornost prebacuje na direktore bolnica.Njemu trebamo na vrata.

ODGOVORITE
Name

zao mi je

12.11.2017 06:50

Meni je moj Dr. izracunao da cu tek 09.01.2018 roditi a vi ogranicili samo na ovu godinu?

ODGOVORITE
Name

misa

12.11.2017 15:36

Neka vrate pare onim majkama kojima su napalacivali boravak u bolnicama.

ODGOVORITE