Селаковић положио вијенац на Авали

Никола Селаковић у име предјседника присуствовао обиљежавању Дана примирја на Авали.

Србија 11.11.2017 | 14:34
Селаковић положио вијенац на Авали
Уз највише државне и војне почасти, изасланик предсједника Републике, генерални секретар предсједника Никола Селаковић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и команданта Гарде генерал-мајора Миломира Тодоровића, положио је данас ловоров вијенац на Споменик Незнаном јунаку на Авали, поводом Дана примирја у Првом свјетском рату - 11. новембра.

У спомен књигу изасланик предсједник Србије уписао је:

"Већ скоро један вијек Србија живи у слободи и у Србији живи идеја слободе коју сте ви утемељили. Ваша побједа није само војна, већ је апсолутна. Она је постала мјерило нашег дјеловања и путоказ ка врховној вриједности - идеји слободе. Жртву коју сте поднијели српство ће памтити докле постоји".

Уз интонирање државне химне, Селаковић је положио вијенац с посветом "Јунацима Великог рата, поносни потомци - предсједник Републике Србије Александар Вучић".

Централна државна церемонија поводом Дана примирја, коју је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, одржана је данас код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом свјетском рату.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су и у церемонијама полагања вијенаца на Француском војном гробљу, код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом свјетском рату и на гробљу Комонвелта.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се у знак сјећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом свјетском рату. Тога дана у 11 сати на снагу је ступило примирје које је Њемачка потписала са силама Антанте и тако окончала непријатељства на Западном фронту. Било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

У Србији се Дан примирја као државни празник обиљежава од 2012. године и ове године обиљежен је широм Србије низом манифестација у спомен на невино страдале измедју 1914. и 1918.

Као амблем тог празника користи се цвијет Наталијина рамонда, који се сврстава у угрожену врсту и расте на Кајмакчалану, а познат је и као цвијет-феникс, а користи се и трака са бојама Албанске споменице - црном и зеленом, приказана изнад љубичастог цвијета, саопштило је Министартво одбране.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар