Selaković položio vijenac na Avali

Nikola Selaković u ime predjsednika prisustvovao obilježavanju Dana primirja na Avali.

Srbija 11.11.2017 | 14:34
Selaković položio vijenac na Avali
Uz najviše državne i vojne počasti, izaslanik predsjednika Republike, generalni sekretar predsjednika Nikola Selaković, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i komandanta Garde general-majora Milomira Todorovića, položio je danas lovorov vijenac na Spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu - 11. novembra.

U spomen knjigu izaslanik predsjednik Srbije upisao je:

"Već skoro jedan vijek Srbija živi u slobodi i u Srbiji živi ideja slobode koju ste vi utemeljili. Vaša pobjeda nije samo vojna, već je apsolutna. Ona je postala mjerilo našeg djelovanja i putokaz ka vrhovnoj vrijednosti - ideji slobode. Žrtvu koju ste podnijeli srpstvo će pamtiti dokle postoji".

Uz intoniranje državne himne, Selaković je položio vijenac s posvetom "Junacima Velikog rata, ponosni potomci - predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić".

Centralna državna ceremonija povodom Dana primirja, koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, održana je danas kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su i u ceremonijama polaganja vijenaca na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svjetskom ratu i na groblju Komonvelta.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu. Toga dana u 11 sati na snagu je stupilo primirje koje je Njemačka potpisala sa silama Antante i tako okončala neprijateljstva na Zapadnom frontu. Bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

U Srbiji se Dan primirja kao državni praznik obilježava od 2012. godine i ove godine obilježen je širom Srbije nizom manifestacija u spomen na nevino stradale izmedju 1914. i 1918.

Kao amblem tog praznika koristi se cvijet Natalijina ramonda, koji se svrstava u ugroženu vrstu i raste na Kajmakčalanu, a poznat je i kao cvijet-feniks, a koristi se i traka sa bojama Albanske spomenice - crnom i zelenom, prikazana iznad ljubičastog cvijeta, saopštilo je Ministartvo odbrane.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar