Политичари утичу на правосуђе

Реформа правосуђа у БиХ, названа Структурални дијалог, проводи се већ пуних шест година. За то вријеме мало шта је урађено у повратку повјерења грађана и веће доступности правде.  Велики дио јавности незадовољан је процесуирањам најтежих облика кривичних дјела, а све више тужби одлази пред европске судове. Политичари директно утичу на правосуђе, указују саговорници у емисији "Изазови".

Република Српска 10.11.2017 | 21:41
Политичари утичу на правосуђе
Народ на овим просторима је имао поштовање према правосудним институцијама, али је то након рата потпуно пољуљано, каже предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић. Претресање ратне прошлости судија и тужилаца, неки су протумачили као притисак на правосуђе. Ако су све јавне личности биле под лупом шта су радили током рата, зашто не би и судије и тужиоци били испитани, да се види каква је њихова ратна прошлост.



“Ради се о томе да се само утврди да ли је неко у минулом рату радио свој посао тужиоца или судије у складу са законом или је кршио прописе, законе, процедуре. Ако је кршио, поготово ако је чинио кривична дјела онда нема никакве дилеме да он само не да не може бити судија, него мора и да одговара за то”, каже генерал Савчић.

“Нужно и неопходно је преиспитати сваког тужиоца и судији ратну прошлост, али не Суда БиХ, него комплетно. Тамо гдје је пливало све у крви, тамо гдје су били на функцијама судије и тужиоци, нека иду на друга радна мјеста. Јер то су по мени судије и тужиоци са манама, који добро слушају ове који су их поставили и зато живио приједлог за провјере”, каже адвокат Душко Томић.



“Ја сматрам да тај Високи судски и тужилачки савјет БиХ на начин како је формиран и ради не може бити врховни орган који ће одлучивати о свему”, истиче адвокат Синиша Ђорђевић.



“Није проблем само у томе што носиоци политичке моћи врше притисак на правосуђе. Проблем је у томе што то раде и они који су носиоци економске моћи. Мислим да се то код нас врло често занемарује”, каже проф. др Горан Марковић са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.



Ни један главни тужилац Тужилаштва БиХ није завршио функцију, већ је смијењен. То само говори под којим су страховитим притиском, каже адвокат Томић.

"Највећа опасност правосуђа су судије кукавице. Нема судије без храброг судије. Данашње правосуђе је толико у рукама властодржаца да више тужиоци и судије дижу руке од свега. Тако су судске таксе велике, да само богати могу да се суде, а сиротиња може само да ћути и трпи", истиче адвокат Томић.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Хм

10.11.2017 20:07

Најпрљавија, и отворена. Они ниста ни не крију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изногуд

10.11.2017 20:36

Ауууу колико постења и искрености на једном мјесту

Name

Колумбија

10.11.2017 21:22

Ми смо гори од Колумбије.У оно вријеме.

Name

Добој

10.11.2017 20:54

Е мој дјордјевицу. Добио си пријаву за вријеме јовицица па га блатис сада а ни увид у списе немас. Јадан си ти адвокат. Па ова власт му максимум могла извуци овом пријавом. Да могу главу би му скинули. Куку оном кога ти бранис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Становник

10.11.2017 21:33

Зна ли неко чиме се бави Омбудсман? БН , ваљало би мало да испитатате ту веома интересантну институцију; коме полазу рацун, колики им је будзет итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

10.11.2017 22:43

Сви су били И мењали се шта је боље.??? ништа.!!!! Хвала богу ко може да оде од туд а много су отисли ето сам слика говори колико су се боилинг за народ за то могу да се возају са лук.аутима јахте куће лукзузне станови авиони пјевају по свадбама па где то има да политичари тако уживају а јани човек иде да ради 15 сати за 15.ЕУРА. имали неко паметан да једном атави закон И ред.а рад је ту лмали још памет док није касно само мора један човек да се роди да то све среди али нажалост таквог нема народу је остало да бјежи И да се не окреће И поново да оставља оно што има сви финд причају док не завладају а онда новел цијене ММФ ЗАКОНИ ПОРЕЗИ.ИТД.МНОГО ТОГА.МОЖДА ОВО НЕЋЕТЕ ДАТИ ЈАВНО.НИСАМ НИШТА РЕКАО ШТО НИЈЕ.ЛИЈЕП ПОЗДРАВ.!!

Name

баба

10.11.2017 22:35

БИХ по уставу договореном у Дејтону нема судску власт.Суд и тузиластво БИХ су нелегалне институције

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

11.11.2017 03:06

Нај Министар Мирко Саровиц обезбедио дозволу да босна и херцеговина извози нафту у саудијску арабију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТЕВО Б: ЛУКА

11.11.2017 05:50

ТОМИЋА ЗА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА. ОДМАХ!

ОДГОВОРИТЕ