Političari utiču na pravosuđe

Reforma pravosuđa u BiH, nazvana Strukturalni dijalog, provodi se već punih šest godina. Za to vrijeme malo šta je urađeno u povratku povjerenja građana i veće dostupnosti pravde.  Veliki dio javnosti nezadovoljan je procesuiranjam najtežih oblika krivičnih djela, a sve više tužbi odlazi pred evropske sudove. Političari direktno utiču na pravosuđe, ukazuju sagovornici u emisiji "Izazovi".

Republika Srpska 10.11.2017 | 21:41
Političari utiču na pravosuđe
Narod na ovim prostorima je imao poštovanje prema pravosudnim institucijama, ali je to nakon rata potpuno poljuljano, kaže predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić. Pretresanje ratne prošlosti sudija i tužilaca, neki su protumačili kao pritisak na pravosuđe. Ako su sve javne ličnosti bile pod lupom šta su radili tokom rata, zašto ne bi i sudije i tužioci bili ispitani, da se vidi kakva je njihova ratna prošlost.



“Radi se o tome da se samo utvrdi da li je neko u minulom ratu radio svoj posao tužioca ili sudije u skladu sa zakonom ili je kršio propise, zakone, procedure. Ako je kršio, pogotovo ako je činio krivična djela onda nema nikakve dileme da on samo ne da ne može biti sudija, nego mora i da odgovara za to”, kaže general Savčić.

“Nužno i neophodno je preispitati svakog tužioca i sudiji ratnu prošlost, ali ne Suda BiH, nego kompletno. Tamo gdje je plivalo sve u krvi, tamo gdje su bili na funkcijama sudije i tužioci, neka idu na druga radna mjesta. Jer to su po meni sudije i tužioci sa manama, koji dobro slušaju ove koji su ih postavili i zato živio prijedlog za provjere”, kaže advokat Duško Tomić.



“Ja smatram da taj Visoki sudski i tužilački savjet BiH na način kako je formiran i radi ne može biti vrhovni organ koji će odlučivati o svemu”, ističe advokat Siniša Đorđević.



“Nije problem samo u tome što nosioci političke moći vrše pritisak na pravosuđe. Problem je u tome što to rade i oni koji su nosioci ekonomske moći. Mislim da se to kod nas vrlo često zanemaruje”, kaže prof. dr Goran Marković sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.



Ni jedan glavni tužilac Tužilaštva BiH nije završio funkciju, već je smijenjen. To samo govori pod kojim su strahovitim pritiskom, kaže advokat Tomić.

"Najveća opasnost pravosuđa su sudije kukavice. Nema sudije bez hrabrog sudije. Današnje pravosuđe je toliko u rukama vlastodržaca da više tužioci i sudije dižu ruke od svega. Tako su sudske takse velike, da samo bogati mogu da se sude, a sirotinja može samo da ćuti i trpi", ističe advokat Tomić.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Hm

10.11.2017 20:07

Najprljavija, i otvorena. Oni nista ni ne kriju.

ODGOVORITE
Name

Iznogud

10.11.2017 20:36

Auuuu koliko postenja i iskrenosti na jednom mjestu

Name

Kolumbija

10.11.2017 21:22

Mi smo gori od Kolumbije.U ono vrijeme.

Name

Doboj

10.11.2017 20:54

E moj djordjevicu. Dobio si prijavu za vrijeme jovicica pa ga blatis sada a ni uvid u spise nemas. Jadan si ti advokat. Pa ova vlast mu maksimum mogla izvuci ovom prijavom. Da mogu glavu bi mu skinuli. Kuku onom koga ti branis

ODGOVORITE
Name

Stanovnik

10.11.2017 21:33

Zna li neko čime se bavi Ombudsman? BN , valjalo bi malo da ispitatate tu veoma interesantnu instituciju; kome polazu racun, koliki im je budzet itd....

ODGOVORITE
Name

Ljubo

10.11.2017 22:43

Svi su bili I menjali se šta je bolje.??? ništa.!!!! Hvala bogu ko može da ode od tud a mnogo su otisli eto sam slika govori koliko su se boiling za narod za to mogu da se vozaju sa luk.autima jahte kuće lukzuzne stanovi avioni pjevaju po svadbama pa gde to ima da političari tako uživaju a jani čovek ide da radi 15 sati za 15.EURA. imali neko pametan da jednom atavi zakon I red.a rad je tu lmali još pamet dok nije kasno samo mora jedan čovek da se rodi da to sve sredi ali nažalost takvog nema narodu je ostalo da bježi I da se ne okreće I ponovo da ostavlja ono što ima svi find pričaju dok ne zavladaju a onda novel cijene MMF ZAKONI POREZI.ITD.MNOGO TOGA.MOŽDA OVO NEĆETE DATI JAVNO.NISAM NIŠTA REKAO ŠTO NIJE.LIJEP POZDRAV.!!

Name

baba

10.11.2017 22:35

BIH po ustavu dogovorenom u Dejtonu nema sudsku vlast.Sud i tuzilastvo BIH su nelegalne institucije

ODGOVORITE
Name

petar

11.11.2017 03:06

Naj Ministar Mirko Sarovic obezbedio dozvolu da bosna i hercegovina izvozi naftu u saudijsku arabiju .

ODGOVORITE
Name

STEVO B: LUKA

11.11.2017 05:50

TOMIĆA ZA GLAVNOG TUŽIOCA. ODMAH!

ODGOVORITE