СП - Бараж: Можете ли да замислите Мундијал без Италије?

Ђампјеру Вентури се смеши отказ у случају неуспеха.

Фудбал 10.11.2017 | 15:00
СП - Бараж: Можете ли да замислите Мундијал без Италије?
Од осам земаља које ће кроз плеј-оф покушати да се домогну пласмана на Мундијал три – Хрватска, Република Ирска и Италија – учествовале су и у првом икад одржаном баражу за Мундијал, оном у Француској 1998. А само један од свих фудбалера који су играли у тим утакмицама биће на терену и сада. Наравно, реч је о легендарном голману ЈувентусаЂанлуиђију Буфону, који је за Азуре дебитовао управо у првој утакмици доигравања против Русије у Москви, када је у игру ушао уместо повређеног Ђанлуке Паљуке. Тада није успео да сачува мрежу (Италијани су славили са 2:1), а савладао га је његов саиграч – Фабио Канаваро – али већ тада је својим одбранама показао каква га слава очекује.

Сада ће Ђанлуиђи Буфон, Европљанин са највише наступа за национални тим, предводити Италијане у Солни у двомечу са Швеђанима (среда, 20.45) који су задржали квалитет упркос смени генерација. Заиста не можемо да замислимо Светско првенство без четвороструког шампиона и Азури јесу фаворити у баражу, међутим, њихов ривал веома тешко губи на свом терену, а овде су пали чак и вицешампиони Европе Французи.

Селектор Италије Ђампјеро Вентура одлучио је да у тим позове везисту НаполијаЖоржиња, иако је раније изјављивао да му се не уклапа у концепцију. Позив је добио и нападач Валенсије Симоне Заза, којег није било на списку од прошлог новембра, али с обзиром на његову форму, то уопште није изненађење. Ипак, он се повредио па ће узЋира Имобилеа у навали бити Андреа Белоти који је још увек ровит.

Притисак у Италији расте, медији буквално саветују Ђампјера Вентуру како треба да игра, предлажу му формације, играче јер Вентура због свог фудбалског предубеђења игра у формацији 4-4-2 или 4-2-4 због чега трпе многи фудбалери јер не играју на својим позицијама, те се селектору предлаже да пређе на 4-3-3. Конкретно, у редакцијском коментару Газете дело Спорт под насловом “Лето без мундијалских рефлектора? Немојте да се шалимо” упозорава се какве последице би могла да има по италијански фудбал неодлазак у Русију следеће године. Пише и да би у случају неуспеха Вентураодмах добио отказ и поред уговора са Фудбалским савезом Италије до 2020. године. Како било, навијачи се надају, о чему сведочи и 65.000 продатих улазница за реванш у понедељак на Сан Сиру.

Нада се и Вентура...

"Пред нама су два веома важна сусрета. Позвао сам много играча да бих имао што више избора у тактичким замислима. Систем игре није најбитнији, већ ниво, приступ и мотивација. Неопходно је да се добро припремимо за меч. Шведска је добро организована и физички снажна репрезентација, концептуално су исти као на Европском првенству. Нема више Ибрахимовића, али ту је Тоивонен", казао је Вентура. 

Са друге стране, Шведска је у тешкој групи оставила иза себе Холандију и Бугарску, али пошто су Французи засели на чело табеле, Три круне морају да траже пут на Мундијал преко доигравања. Шведска је након ремија са Холандијом на отварању квалификације нанизала четири победе код куће, међу којима је најзвучнија она против Триколора. Швеђани нису имали среће на жребу за бараж, налетели су на незгодне Италијане, али селектор ове скандинавске земље Јане Андерсон узда се у добру игру својих пулена код куће. Иначе, он неће моћи да рачуна на искусног Микаела Лустига, Оскара Хиљемарка и његовог имењака Вента.

"Код куће смо постигли 18 голова и победили смо на четири утакмице. То су подаци који нам дају разлог за наду. Вредно смо радили последњих дана и једва чекамо почетак утакмице. Италија је одлична у одбрани, али смо на различите начине постигли 26 погодака. Детаљно сам проучавао Италијане и гледао сам њихове утакмице, они као и све друге репрезентације имају своје предности и мане. Борићемо се 180 минута, тако да код куће не смемо погрешити", поручио је селектор Шведске.

Занимљивости:

- Италија је непоражена шест протеклих окршаја са Шведском
- Шведска је поражена само једном на осам претходних окршаја код куће са Италијом
- Шведска је непоражена на седам минулих такмичарских дуела на свом стадиону

Пројектовани састави:

Шведска (4-4-2): Олсен - Крафт, Линделеф, Гранквист, Августинсон - Класон, Ларсон, Екдал, Форзберг - Тоивонен, Берг

Италија (3-5-2): Буфон - Барзаљи, Бонучи, Кјелини - Кандрева, Верати, Де Роси, Пароло, Дармијан - Имобиле, Белоти

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар