SP - Baraž: Možete li da zamislite Mundijal bez Italije?

Đampjeru Venturi se smeši otkaz u slučaju neuspeha.

Fudbal 10.11.2017 | 15:00
SP - Baraž: Možete li da zamislite Mundijal bez Italije?
Od osam zemalja koje će kroz plej-of pokušati da se domognu plasmana na Mundijal tri – Hrvatska, Republika Irska i Italija – učestvovale su i u prvom ikad održanom baražu za Mundijal, onom u Francuskoj 1998. A samo jedan od svih fudbalera koji su igrali u tim utakmicama biće na terenu i sada. Naravno, reč je o legendarnom golmanu JuventusaĐanluiđiju Bufonu, koji je za Azure debitovao upravo u prvoj utakmici doigravanja protiv Rusije u Moskvi, kada je u igru ušao umesto povređenog Đanluke Paljuke. Tada nije uspeo da sačuva mrežu (Italijani su slavili sa 2:1), a savladao ga je njegov saigrač – Fabio Kanavaro – ali već tada je svojim odbranama pokazao kakva ga slava očekuje.

Sada će Đanluiđi Bufon, Evropljanin sa najviše nastupa za nacionalni tim, predvoditi Italijane u Solni u dvomeču sa Šveđanima (sreda, 20.45) koji su zadržali kvalitet uprkos smeni generacija. Zaista ne možemo da zamislimo Svetsko prvenstvo bez četvorostrukog šampiona i Azuri jesu favoriti u baražu, međutim, njihov rival veoma teško gubi na svom terenu, a ovde su pali čak i vicešampioni Evrope Francuzi.

Selektor Italije Đampjero Ventura odlučio je da u tim pozove vezistu NapolijaŽoržinja, iako je ranije izjavljivao da mu se ne uklapa u koncepciju. Poziv je dobio i napadač Valensije Simone Zaza, kojeg nije bilo na spisku od prošlog novembra, ali s obzirom na njegovu formu, to uopšte nije iznenađenje. Ipak, on se povredio pa će uzĆira Imobilea u navali biti Andrea Beloti koji je još uvek rovit.

Pritisak u Italiji raste, mediji bukvalno savetuju Đampjera Venturu kako treba da igra, predlažu mu formacije, igrače jer Ventura zbog svog fudbalskog predubeđenja igra u formaciji 4-4-2 ili 4-2-4 zbog čega trpe mnogi fudbaleri jer ne igraju na svojim pozicijama, te se selektoru predlaže da pređe na 4-3-3. Konkretno, u redakcijskom komentaru Gazete delo Sport pod naslovom “Leto bez mundijalskih reflektora? Nemojte da se šalimo” upozorava se kakve posledice bi mogla da ima po italijanski fudbal neodlazak u Rusiju sledeće godine. Piše i da bi u slučaju neuspeha Venturaodmah dobio otkaz i pored ugovora sa Fudbalskim savezom Italije do 2020. godine. Kako bilo, navijači se nadaju, o čemu svedoči i 65.000 prodatih ulaznica za revanš u ponedeljak na San Siru.

Nada se i Ventura...

"Pred nama su dva veoma važna susreta. Pozvao sam mnogo igrača da bih imao što više izbora u taktičkim zamislima. Sistem igre nije najbitniji, već nivo, pristup i motivacija. Neophodno je da se dobro pripremimo za meč. Švedska je dobro organizovana i fizički snažna reprezentacija, konceptualno su isti kao na Evropskom prvenstvu. Nema više Ibrahimovića, ali tu je Toivonen", kazao je Ventura. 

Sa druge strane, Švedska je u teškoj grupi ostavila iza sebe Holandiju i Bugarsku, ali pošto su Francuzi zaseli na čelo tabele, Tri krune moraju da traže put na Mundijal preko doigravanja. Švedska je nakon remija sa Holandijom na otvaranju kvalifikacije nanizala četiri pobede kod kuće, među kojima je najzvučnija ona protiv Trikolora. Šveđani nisu imali sreće na žrebu za baraž, naleteli su na nezgodne Italijane, ali selektor ove skandinavske zemlje Jane Anderson uzda se u dobru igru svojih pulena kod kuće. Inače, on neće moći da računa na iskusnog Mikaela Lustiga, Oskara Hiljemarka i njegovog imenjaka Venta.

"Kod kuće smo postigli 18 golova i pobedili smo na četiri utakmice. To su podaci koji nam daju razlog za nadu. Vredno smo radili poslednjih dana i jedva čekamo početak utakmice. Italija je odlična u odbrani, ali smo na različite načine postigli 26 pogodaka. Detaljno sam proučavao Italijane i gledao sam njihove utakmice, oni kao i sve druge reprezentacije imaju svoje prednosti i mane. Borićemo se 180 minuta, tako da kod kuće ne smemo pogrešiti", poručio je selektor Švedske.

Zanimljivosti:

- Italija je neporažena šest proteklih okršaja sa Švedskom
- Švedska je poražena samo jednom na osam prethodnih okršaja kod kuće sa Italijom
- Švedska je neporažena na sedam minulih takmičarskih duela na svom stadionu

Projektovani sastavi:

Švedska (4-4-2): Olsen - Kraft, Lindelef, Grankvist, Avgustinson - Klason, Larson, Ekdal, Forzberg - Toivonen, Berg

Italija (3-5-2): Bufon - Barzalji, Bonuči, Kjelini - Kandreva, Verati, De Rosi, Parolo, Darmijan - Imobile, Beloti

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar