СП - Бараж: Аустралији веће шансе, али је Хондурас домаћин!

Ове недеље одиграће се два меча интерконтиненталног баража за пласман на СП 2018, а у првом од њих се састају селекције Хондураса и Аустралије.  Ко ће на Светско првенство? Клопка за Кенгуре, мало голова у Велингтону.  Перу после 35 година или Нови Зеланд после седам! Екипе Перуа и Новог Зеланда одмериће снаге у баражној утакмици за пласман на Светско првенство које се 2018. одржава у Русији.

Фудбал 10.11.2017 | 12:45
СП - Бараж: Аустралији веће шансе, али је Хондурас домаћин!
Хондурас је у квалификацијама КОНКАКАФ зоне на крају заузео четврто место, док је Аустралија у азијским квалификацијама прво заузела треће место у својој групи, да би онда у додатна два меча били бољи од селекције Сирије.

Аустралији се дају веће шансе за пролаз, али је вечерас домаћин фаворит. 

Утакмица између Хондураса и Аустралије игра се од 23 часа.

Двомеч између Хондураса и Аустралије донеће учесника Светског првенства у Русији. Домаћин, који је завршио као четвртопласирани у КОНКАКАФ квалификацијама, односно победник плеј-офа азијских квалификација, прво ће одмерити снаге у Сан Педро Сули (петак, 23.00), а од ове утакмице би много тога могло да зависи у реваншу, који је на програму за пет дана у Сиднеју.

Оба тима се уздају пре свега у домаћи терен. Домаћин, јер ће имати проблема на путу ка Аустралији, пошто фудбалски савез ове земље није успео да обезбеди директан чартер лет, па ће национални тим Хондураса морати редовним линијама, преко Лос Анђелеса до Сиднеја. Домаћин је неколико дана био у потпуном карантину, удаљеном 170 километра од места на којем се игра меч, како би нашао апсолутни мир пред један од најважнијих мечева ове генерације.

Аустралија је успела да обезбеди директан лет за Хондурас и без већег умора стигне на прву утакмицу, али остаје да се види како ће Кенгури снаћи пред 45.000 гледалаца на стадиону Олимпико Метрополитано.

Два тима нису имала прилику да одмере снаге, али због важности меча не треба очекивати превише ефикасну утакмицу. Ипак, сваки погодак, па макар и само један, могао би да има капиталан значај за једну од ове две селекције када је у питању пласман на Мундијал.

Можда нису атрактивне као европски бараж, али и утакмице Јужоамериканаца с представником Океаније (односно, Интерконтинентални бараж) и те како умеју да буду занимљиве. Перу је поприлично изненађење ЦОНМЕБОЛ-а пошто је иза себе оставио боље селекције, као што су Чиле или Еквадор, па то даје наду Новозеланђанима да би могли да се по трећи пут у својој исторји нађу на Мундијалу. После 1982. и 2010. године.

Још више од тога чету Ентонија Хадсона храбри чињеница да због пада на допинг контроли и 30-дневне суспензије Перуанци не могу да рачунају на свог најреномиранијег играча, некадашњег нападача Бајерна из Минхена Паола Герера. Најбољи стрелац у историји националног тима Перуа није баш у репрезентативној форми – на последњих 15 утакмјица постигао један гол – али Аргентинац Гарека бољег нема. Од „јачих“ имена ту су још самоЏеферсон Фарфан из московске Локомотиве, Ренато Тапија из Фајенорда, Андре Кариљо из Вотфорда и некадашњи звездаш Мигел Араухо који је израстао у сасвим пристојног штопера.

Новозеланђани имају тандем из Премијершипа Крис Вуд - Винстон Рид и то им је ударна снага. Сви остали играчи много су мање познати и играју или у Аустралији или у енглеским нижим лигама, евентуално у Америци.

Уколико у првом мечу у Велингтону (субота, 04.15) домаћи сачувају своју мрежу имаће чему да се надају у реваншу. Због важности меча не би требало очекивати голеаду, па 0-2 делује као сигурица. А и Нови Зеланд је пет од последњих седам утакмица у квалификацијама завршио у том распону. Перу пуних годину дана није изгубио утакмицу тако да се може рећи да би самопоуздање могло да представља један од кључних фактора у овом суперважном двомечу...

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар