SP - Baraž: Australiji veće šanse, ali je Honduras domaćin!

Ove nedelje odigraće se dva meča interkontinentalnog baraža za plasman na SP 2018, a u prvom od njih se sastaju selekcije Hondurasa i Australije.  Ko će na Svetsko prvenstvo? Klopka za Kengure, malo golova u Velingtonu.  Peru posle 35 godina ili Novi Zeland posle sedam! Ekipe Perua i Novog Zelanda odmeriće snage u baražnoj utakmici za plasman na Svetsko prvenstvo koje se 2018. održava u Rusiji.

Fudbal 10.11.2017 | 12:45
SP - Baraž: Australiji veće šanse, ali je Honduras domaćin!
Honduras je u kvalifikacijama KONKAKAF zone na kraju zauzeo četvrto mesto, dok je Australija u azijskim kvalifikacijama prvo zauzela treće mesto u svojoj grupi, da bi onda u dodatna dva meča bili bolji od selekcije Sirije.

Australiji se daju veće šanse za prolaz, ali je večeras domaćin favorit. 

Utakmica između Hondurasa i Australije igra se od 23 časa.

Dvomeč između Hondurasa i Australije doneće učesnika Svetskog prvenstva u Rusiji. Domaćin, koji je završio kao četvrtoplasirani u KONKAKAF kvalifikacijama, odnosno pobednik plej-ofa azijskih kvalifikacija, prvo će odmeriti snage u San Pedro Suli (petak, 23.00), a od ove utakmice bi mnogo toga moglo da zavisi u revanšu, koji je na programu za pet dana u Sidneju.

Oba tima se uzdaju pre svega u domaći teren. Domaćin, jer će imati problema na putu ka Australiji, pošto fudbalski savez ove zemlje nije uspeo da obezbedi direktan čarter let, pa će nacionalni tim Hondurasa morati redovnim linijama, preko Los Anđelesa do Sidneja. Domaćin je nekoliko dana bio u potpunom karantinu, udaljenom 170 kilometra od mesta na kojem se igra meč, kako bi našao apsolutni mir pred jedan od najvažnijih mečeva ove generacije.

Australija je uspela da obezbedi direktan let za Honduras i bez većeg umora stigne na prvu utakmicu, ali ostaje da se vidi kako će Kenguri snaći pred 45.000 gledalaca na stadionu Olimpiko Metropolitano.

Dva tima nisu imala priliku da odmere snage, ali zbog važnosti meča ne treba očekivati previše efikasnu utakmicu. Ipak, svaki pogodak, pa makar i samo jedan, mogao bi da ima kapitalan značaj za jednu od ove dve selekcije kada je u pitanju plasman na Mundijal.

Možda nisu atraktivne kao evropski baraž, ali i utakmice Južoamerikanaca s predstavnikom Okeanije (odnosno, Interkontinentalni baraž) i te kako umeju da budu zanimljive. Peru je poprilično iznenađenje CONMEBOL-a pošto je iza sebe ostavio bolje selekcije, kao što su Čile ili Ekvador, pa to daje nadu Novozelanđanima da bi mogli da se po treći put u svojoj istorji nađu na Mundijalu. Posle 1982. i 2010. godine.

Još više od toga četu Entonija Hadsona hrabri činjenica da zbog pada na doping kontroli i 30-dnevne suspenzije Peruanci ne mogu da računaju na svog najrenomiranijeg igrača, nekadašnjeg napadača Bajerna iz Minhena Paola Gerera. Najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima Perua nije baš u reprezentativnoj formi – na poslednjih 15 utakmjica postigao jedan gol – ali Argentinac Gareka boljeg nema. Od „jačih“ imena tu su još samoDžeferson Farfan iz moskovske Lokomotive, Renato Tapija iz Fajenorda, Andre Kariljo iz Votforda i nekadašnji zvezdaš Migel Arauho koji je izrastao u sasvim pristojnog štopera.

Novozelanđani imaju tandem iz Premijeršipa Kris Vud - Vinston Rid i to im je udarna snaga. Svi ostali igrači mnogo su manje poznati i igraju ili u Australiji ili u engleskim nižim ligama, eventualno u Americi.

Ukoliko u prvom meču u Velingtonu (subota, 04.15) domaći sačuvaju svoju mrežu imaće čemu da se nadaju u revanšu. Zbog važnosti meča ne bi trebalo očekivati goleadu, pa 0-2 deluje kao sigurica. A i Novi Zeland je pet od poslednjih sedam utakmica u kvalifikacijama završio u tom rasponu. Peru punih godinu dana nije izgubio utakmicu tako da se može reći da bi samopouzdanje moglo da predstavlja jedan od ključnih faktora u ovom supervažnom dvomeču...

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar