Расту тензије: Напустите Либан

И Кувајт је наложио својим држављанима да одмах напусте Либан пошто су претходно Саудијска Арабија и Бахреин позвале своје грађане да учине исто.

Свијет 10.11.2017 | 07:32
Расту тензије: Напустите Либан
Позив грађанима да се склоне из Либана упућен је данас због ситуације у вези с бившим премијером Либана Саадом ал-Хариријем.

Кувајтско министарсво спољних послова навело је у саопштењу да је ова одлука донета "из предострожности за било какве негативне реперкусије" у Либану, преноси АП.

Либански премијер Саад ал-Харири прошлог викенда поднео оставку на ту функцију у шокантном обраћању из Саудијске Арабије.

Ријад је у међувремену запретио да ће се Либан сматрати непријатељском земљом све док је милитантна група Хезболах у либанској влади.

Либанске власти сматрају да Ријад насилно држи Харирија и палнирају да са страним државама раде на обезбеђивању његовог повратка.

Истовремено, неименовани високи политичар близак Харирију рекао је да му је Саудијска Арабија наложила да поднесе оставку и ставила га у кућни притвор, док трећи извор близак ситуацији каже да Саудијска Арабија контролише и ограничава његово кретање.

У међувремену, члан парламентарног блока либанског шиитског покрета Хезболах Хасан Фадлалах позвао је Саудијску Арабију да престане да се меша у либанска питања након што је Харири поднео оставку.

Такође, Фадлалах је рекао да његов блок подржава став либанског председника, који је одбио да донесе одлуку о томе да ли прихвата шокантну Хариријеву оставку све док се Харири не врати кући.

Харири је, у обраћању из Саудијске Арабије прошлог викенда, рекао да подноси оставку наводећи да се плаши за свој живот и критикујући Иран и либански шиитски покрет Хезболах.

Он је сугерисао да се плаши за живот истакавши да је атмосфера у земљи слична оној која је постојала пре убиства његовог оца и премијера Рафика Харирија 2005. године, те да је "осетио шта му се спрема".

Харири је на позицију премијера постављен крајем 2016, а руководио је владом од 30 министара чији је члан била и група Хезболах, наводи АП закључивши да је његова влада у великој мери успела да заштити земљу од ефеката грађанског рата у суседној Сирији, а сада се очекује да ће оставка Харирија појачати тензије у земљи.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ап

10.11.2017 06:38

Саудијска Арабија мисли да ће је подржати САД.Зар не виде да је Трамп непредвидив.Мисле ако су против Ирана да имају САД за савезника.Код Амера нема правила ал чињеница да је ситуација на Блиском истоку напета,посебно између шита и сунита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

10.11.2017 15:29

Ти си јос млад момак па неразумијес политику

Name

ГАНДИ

10.11.2017 16:41

Теско је разумити своју Зену а камоли Свјетску Политику.Углавном се све врти о ресурсима и Парама.

ОДГОВОРИТЕ