Rastu tenzije: Napustite Liban

I Kuvajt je naložio svojim državljanima da odmah napuste Liban pošto su prethodno Saudijska Arabija i Bahrein pozvale svoje građane da učine isto.

Svijet 10.11.2017 | 07:32
Rastu tenzije: Napustite Liban
Poziv građanima da se sklone iz Libana upućen je danas zbog situacije u vezi s bivšim premijerom Libana Saadom al-Haririjem.

Kuvajtsko ministarsvo spoljnih poslova navelo je u saopštenju da je ova odluka doneta "iz predostrožnosti za bilo kakve negativne reperkusije" u Libanu, prenosi AP.

Libanski premijer Saad al-Hariri prošlog vikenda podneo ostavku na tu funkciju u šokantnom obraćanju iz Saudijske Arabije.

Rijad je u međuvremenu zapretio da će se Liban smatrati neprijateljskom zemljom sve dok je militantna grupa Hezbolah u libanskoj vladi.

Libanske vlasti smatraju da Rijad nasilno drži Haririja i palniraju da sa stranim državama rade na obezbeđivanju njegovog povratka.

Istovremeno, neimenovani visoki političar blizak Haririju rekao je da mu je Saudijska Arabija naložila da podnese ostavku i stavila ga u kućni pritvor, dok treći izvor blizak situaciji kaže da Saudijska Arabija kontroliše i ograničava njegovo kretanje.

U međuvremenu, član parlamentarnog bloka libanskog šiitskog pokreta Hezbolah Hasan Fadlalah pozvao je Saudijsku Arabiju da prestane da se meša u libanska pitanja nakon što je Hariri podneo ostavku.

Takođe, Fadlalah je rekao da njegov blok podržava stav libanskog predsednika, koji je odbio da donese odluku o tome da li prihvata šokantnu Haririjevu ostavku sve dok se Hariri ne vrati kući.

Hariri je, u obraćanju iz Saudijske Arabije prošlog vikenda, rekao da podnosi ostavku navodeći da se plaši za svoj život i kritikujući Iran i libanski šiitski pokret Hezbolah.

On je sugerisao da se plaši za život istakavši da je atmosfera u zemlji slična onoj koja je postojala pre ubistva njegovog oca i premijera Rafika Haririja 2005. godine, te da je "osetio šta mu se sprema".

Hariri je na poziciju premijera postavljen krajem 2016, a rukovodio je vladom od 30 ministara čiji je član bila i grupa Hezbolah, navodi AP zaključivši da je njegova vlada u velikoj meri uspela da zaštiti zemlju od efekata građanskog rata u susednoj Siriji, a sada se očekuje da će ostavka Haririja pojačati tenzije u zemlji.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ap

10.11.2017 06:38

Saudijska Arabija misli da će je podržati SAD.Zar ne vide da je Tramp nepredvidiv.Misle ako su protiv Irana da imaju SAD za saveznika.Kod Amera nema pravila al činjenica da je situacija na Bliskom istoku napeta,posebno između šita i sunita.

ODGOVORITE
Name

Kiki

10.11.2017 15:29

Ti si jos mlad momak pa nerazumijes politiku

Name

GANDI

10.11.2017 16:41

Tesko je razumiti svoju Zenu a kamoli Svjetsku Politiku.Uglavnom se sve vrti o resursima i Parama.

ODGOVORITE