Иста цијена гаса за Српску и ФБиХ

Србија неће различито наплаћивати гас  Републици Српској и Федерацији БиХ јер снабдијевање грађана енергентима не смије да буде политичко питање, поручио је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Босна и Херцеговина 10.11.2017 | 07:16
Иста цијена гаса за Српску и ФБиХ
"Позиција Србије је увек била врло принципијелна: за нас снабдевање гасом није политичко питање, нити ће икада бити. Ми се залажемо за потпуно транспарентан приступ и цене транзита, тако да све тарифе морају бити идентичне", рекао је Антић послије прве сједнице мјешовитог Енергетског комитета Србије и Републике Српске у Београду.

Он је, одговарајући на питања новинара, поручио да количина гаса који иде преко Србије за Републику Српску и Федерацију БиХ "иде у складу са могућностима", а да ће се разговарати ако потребе буду веће.

"Понављам, потпуно је бесмислено ово питање политизовати, јер снабдевање грађана енергентима не сме бити политичко питање", рекао је Антић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да питање снабдијевања гасом у БиХ треба регулисати тако да нико нема монопол, "као што га је својевремено имао БХ-Гас".

Он је истакао да Бањалука жели да тарифе "Србијагаса" буду ријешене на јединствен начин за све у БиХ јер нема разлога да то буде различито.

"Ми не желимо да затворимо гасни систем на територији Републике Српске и тако спријечимо доток гаса до Федерације, односно до Сарајева гдје је гас најважнији и гдје је најразвијенија мрежа. Желимо да то питање ријешимо споразумно", рекао је Ђокић.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

сар

10.11.2017 06:22

Овдје је фазон да РС не плати дуг за плин потросен у рату и након њега,глиница дузна десетине милиона и сад настоје добити плин са неке друге стране јер це руси затворити плин према Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блбл

10.11.2017 06:28

Није да не зелите Али знате да сами покусај затварања постаде војно питање. Ко воли нек изволи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

10.11.2017 06:56

Гас, гас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

10.11.2017 07:32

Не ради се о цијени гаса него о цијени транспорта ,а сто се тице монопола ,ту област је регулисао треци енергетски пакет ЕУ ,искллуцена је могуцност било цијег монопола.Његовим неусвајањем омогуцује се монопол и у Србији и у БиХ Гаспрому због цега цјену плацају потросаци .Босна и Херцеговина мора отворити нови добавни правац ради кваллитета и сугурности испорука и наравно у конацници повољнијих цијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

10.11.2017 08:23

Какав нови добавни систем кад је то исти руски плин само што се у Србији рачва према Хрватској и БиХ. Опет понављам,овдје је цака како сконтати фазон да не платиш дуг.

Name

попара

10.11.2017 07:32

У рату је плин долазио несметано и није се политизовало.Вуциц би да се за најмању ситницу да се он пита.Под хитно тразити алтернативне путеве плина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре попара

10.11.2017 08:13

А који ти текст коментарисес.Па у овом тексту нема ниста негативно процитај јос једном.

Name

Балегар Ђокић

10.11.2017 08:40

"Ми не желимо да затворимо гасни систем на територији Републике Српске и тако спријечимо доток гаса до Федерације, рекао је Ђокић"??? Треба неко овоме рудоњином балегару објаснити да је најпаметнији када шути. Оно би некоме затварало гас??? То би вам било задње у животу. Били би физички спуштени на дно Дрине, стоко једна кукавичка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за стоку

10.11.2017 11:41

Добицете ви плин од српске само морате плацат сто тај плин пролази преко српске територије