Ista cijena gasa za Srpsku i FBiH

Srbija neće različito naplaćivati gas  Republici Srpskoj i Federaciji BiH jer snabdijevanje građana energentima ne smije da bude političko pitanje, poručio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Bosna i Hercegovina 10.11.2017 | 07:16
Ista cijena gasa za Srpsku i FBiH
"Pozicija Srbije je uvek bila vrlo principijelna: za nas snabdevanje gasom nije političko pitanje, niti će ikada biti. Mi se zalažemo za potpuno transparentan pristup i cene tranzita, tako da sve tarife moraju biti identične", rekao je Antić poslije prve sjednice mješovitog Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, poručio da količina gasa koji ide preko Srbije za Republiku Srpsku i Federaciju BiH "ide u skladu sa mogućnostima", a da će se razgovarati ako potrebe budu veće.

"Ponavljam, potpuno je besmisleno ovo pitanje politizovati, jer snabdevanje građana energentima ne sme biti političko pitanje", rekao je Antić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da pitanje snabdijevanja gasom u BiH treba regulisati tako da niko nema monopol, "kao što ga je svojevremeno imao BH-Gas".

On je istakao da Banjaluka želi da tarife "Srbijagasa" budu riješene na jedinstven način za sve u BiH jer nema razloga da to bude različito.

"Mi ne želimo da zatvorimo gasni sistem na teritoriji Republike Srpske i tako spriječimo dotok gasa do Federacije, odnosno do Sarajeva gdje je gas najvažniji i gdje je najrazvijenija mreža. Želimo da to pitanje riješimo sporazumno", rekao je Đokić.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

sar

10.11.2017 06:22

Ovdje je fazon da RS ne plati dug za plin potrosen u ratu i nakon njega,glinica duzna desetine miliona i sad nastoje dobiti plin sa neke druge strane jer ce rusi zatvoriti plin prema Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Blbl

10.11.2017 06:28

Nije da ne zelite Ali znate da sami pokusaj zatvaranja postade vojno pitanje. Ko voli nek izvoli.

ODGOVORITE
Name

Joja

10.11.2017 06:56

Gas, gas.

ODGOVORITE
Name

Osvit

10.11.2017 07:32

Ne radi se o cijeni gasa nego o cijeni transporta ,a sto se tice monopola ,tu oblast je regulisao treci energetski paket EU ,iskllucena je mogucnost bilo cijeg monopola.Njegovim neusvajanjem omogucuje se monopol i u Srbiji i u BiH Gaspromu zbog cega cjenu placaju potrosaci .Bosna i Hercegovina mora otvoriti novi dobavni pravac radi kvalliteta i sugurnosti isporuka i naravno u konacnici povoljnijih cijena.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

10.11.2017 08:23

Kakav novi dobavni sistem kad je to isti ruski plin samo što se u Srbiji račva prema Hrvatskoj i BiH. Opet ponavljam,ovdje je caka kako skontati fazon da ne platiš dug.

Name

popara

10.11.2017 07:32

U ratu je plin dolazio nesmetano i nije se politizovalo.Vucic bi da se za najmanju sitnicu da se on pita.Pod hitno traziti alternativne puteve plina.

ODGOVORITE
Name

re popara

10.11.2017 08:13

A koji ti tekst komentarises.Pa u ovom tekstu nema nista negativno procitaj jos jednom.

Name

Balegar Đokić

10.11.2017 08:40

"Mi ne želimo da zatvorimo gasni sistem na teritoriji Republike Srpske i tako spriječimo dotok gasa do Federacije, rekao je Đokić"??? Treba neko ovome rudonjinom balegaru objasniti da je najpametniji kada šuti. Ono bi nekome zatvaralo gas??? To bi vam bilo zadnje u životu. Bili bi fizički spušteni na dno Drine, stoko jedna kukavička!

ODGOVORITE
Name

Re za stoku

10.11.2017 11:41

Dobicete vi plin od srpske samo morate placat sto taj plin prolazi preko srpske teritorije