Макронова оштра порука за Трампа

Иран ће постати "нова Сјеверна Кореја" ако САД не признају нуклеарни споразум који је потписао Техеран 2015. године, упозорио је француски предсједник Емануел Макрон у интервјуу за данашње издање часописа Тајм.

Свијет 09.11.2017 | 20:47
Макронова оштра порука за Трампа
Макрон је рекао да је покушао да убиједи америчког колегу Доналда Трампа да подржи нуклеарни споразум.

"Само сам га (Трампа) питао која је друга опција и шта друго предлаже. Ако жели да прекине све односе са Ираном везано за нуклеарни програм, створиће се нова Сјеверна Кореја. Која је друга опција? Кренути у рат? Напасти Иран? То би била лудост", рекао је Макрон.

Трамп је 13. октобра одбио да "потврди" примјену нуклеарног споразума и то питање је препустио Конгресу и другим земљама које су потписале договор с Ираном.

Иран и шест свјетских сила - САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Њемачка, постигли су 14. јула 2015. године споразум којим се ограничава ирански нуклеарни програм у замјену за укидање дијела међународних санкција тој земљи.

Макрон је оцијенио да Трамп нема "план Б" послије америчког повлачења из међународног споразума о климатским промјенама.

"Не може поново да се преговара са 180-190 земаља", рекао је Макрон, који је позвао Трампа да поново размотри одлуку о повлачењу из тог споразума.

Француски предсједник ће 12. децембра организовати самит поводом двије године од постизања споразума о климатским промјенама.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар