Makronova oštra poruka za Trampa

Iran će postati "nova Sjeverna Koreja" ako SAD ne priznaju nuklearni sporazum koji je potpisao Teheran 2015. godine, upozorio je francuski predsjednik Emanuel Makron u intervjuu za današnje izdanje časopisa Tajm.

Svijet 09.11.2017 | 20:47
Makronova oštra poruka za Trampa
Makron je rekao da je pokušao da ubijedi američkog kolegu Donalda Trampa da podrži nuklearni sporazum.

"Samo sam ga (Trampa) pitao koja je druga opcija i šta drugo predlaže. Ako želi da prekine sve odnose sa Iranom vezano za nuklearni program, stvoriće se nova Sjeverna Koreja. Koja je druga opcija? Krenuti u rat? Napasti Iran? To bi bila ludost", rekao je Makron.

Tramp je 13. oktobra odbio da "potvrdi" primjenu nuklearnog sporazuma i to pitanje je prepustio Kongresu i drugim zemljama koje su potpisale dogovor s Iranom.

Iran i šest svjetskih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

Makron je ocijenio da Tramp nema "plan B" poslije američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama.

"Ne može ponovo da se pregovara sa 180-190 zemalja", rekao je Makron, koji je pozvao Trampa da ponovo razmotri odluku o povlačenju iz tog sporazuma.

Francuski predsjednik će 12. decembra organizovati samit povodom dvije godine od postizanja sporazuma o klimatskim promjenama.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar