Ко извози шуму Републике Српске?

Дрвопрерађивачи из Сокоца поново пријете протестима и блокадом саобраћаја.

Република Српска 09.11.2017 | 19:51
Ко извози шуму Републике Српске?
Иако је дрвопрерађивачима прољетос обећано да ће бити заустављен извоз шуме како би им се обезбиједила довољна количина сировине, ситуација је из дана у дан све гора.

Умјесто да проширују производњу, раде финалну обраду дрвета и извозе готову робу, дрвопрерађивачи Сокоца због недостатка сировине сваки дан имају све мање посла и запослених.

„Ако се овако настави, ми морамо смањити своје капацитете, па чак и затворити", тврди Миладин Трифуновић, дрвопрерађивач из Сокоца.

Драго Лопатић сматра да се годинама домаћи дрвопрерађивачи гуше и да им се смањује производња како би остало трупаца за манипулације.

„Извоз трупаца је основни проблем", истиче Радивоје Чајевић и додаје да се нешто радикално мора урадити, па чак и примијенити сила.

„Они желе да униште овај крај. Често нам кажу - немојте дијелити Републику Српску, а ми смо давно подијељени на богате и сиромашне", истиче предсједник Удружења дрвопрерађивача источне регије Бране Витомир и додаје:

„Ми ћемо тражити отцјепљење ако се овако настави. Наш једини ресурс због којег има смисла живјети на овим просторима, они хоће да дају неком другом."

Влада Републике Српске на захтјев домаћих дрвопрерађивача донијела је прољетос одлуку о забрани извоза шуме, али ту забрану нико не поштује.

„Обећали су нам да ће свака фирма која се бави препродајом трупаца бити санкционисана, те да ће им бити укинути уговори. Нажалост те фирме које се баве препродајом, су фирме неких функционера `Шума Српске` и те фирме се не санкционишу", тврди дрвопрерађивач Драго Лопатић.

Радивоје Чајевић истиче да моћници из јавних предузећа немилице извозе робу у Србију.

„Влада је донијела уредбу о забрани извоза, али је извоз повећан. Само у последњих 20 дана извезено је више од двије хиљаде кубика трупаца из Републике Српске", тврди Чајевић.

Да се функцинери Шума Српске вјероватно баве продајом шуме у Србији показује и случај од прије два дана.

Полиција је 7. новембра у Сокоцу зауставила два камиона из Пријепоља натоварана грађом. На отпремним папирима пише да су у Хан Пијеску натоварени трупци целулозног дрвета, те да треба да буду испоручени у Рудо фирми „23. март“, за коју се шушка да је у власништву генералног директора „Шума Српске“.

На отпремницама које су посједовали камиони из Пријепоља, који се према закону не могу возити унутар Републике Српске већ само из Српске у Србију, су датуми 30.10. и 3.11. и јасно пише да важе само 1 дан. Међутим, инспекција „Шума Српске“ је утврдила да је све у реду, према извјештајима које Полицијска управа доставља ништа се није десило, а возачи и камиони из Пријепоља су напустили Соколац, додуше без трупаца.

„Да је то урадио неко од нас већ би био у затвору", тврде соколачки дрвопрерађивачи.

Све ове детаље покушали смо да провјеримо у Дирекцији „Шума Српске“, али директор Ристо Марић није био расположен за изјаву. Поручио нам је преко портира да нема времена, јер има састанке цијели дан.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ап

09.11.2017 19:04

Чуј ко ? Не извози обичан свијет.Само фирме блиске политици.Пропаст готова.Све подмићено од министра до портира.Горе не може бити.Сви се тале и сви узимају дио колача.Е моја РС.Пропаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сањо

09.11.2017 21:17

колко ови дрвопрерадјоваци запосљавају радника, е неце моци нема висе јапије

Name

Избјеглца Зврк

09.11.2017 19:15

Сутра везите мога газду Владу брента цувеног крецара .Тај ниста неплаца дрзави о народе драги докле овако хајмо у изборе док трупце небудемо возили ко коњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

09.11.2017 20:02

Нити ћете се ви осјепљивати, нити ће више балвани ићи даље од регије, али нека се унапријед не радују они који су навикли да преко везе добију одјеле, или обловину. Неће господо балвани више ићи БРЕНТАШИМА да их режу и продају, него ће ићи у производњу намјештаја, ДРВНИ КОНЦЕРН укоји ће ући Шуме Српске и сви способни дрвопрерађивачи у Републици Српској. Иде подвлачење црте и ПРВА ПРАВА ПОСЛЕРАТНА ОБНОВА. Процвјетаће за пар година све општине гдје има шуме, живи били па видјели. Значи, свануће честитим и вриједним радницима, а следи хапшење шумокрадица, директора Српских шума и директора Шумских газдинстава. Двадесет година сте господо политичке директорске битанге(част изузецима) ј*бавали и пљачкали народ. Опљачкали сте најмање пет милијарди марака вриједности шуме у Републици Српској, мораће вам неко испоставити рачун. Мислим да ће то урадити они који су пушку носили, док сте ви шуму крали. Наравно, све то кад догодине-после избора зелени преузму газдовање преосталим природним ресурсима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

09.11.2017 20:05

Немојте тако ,мора Рики И несто кеса оставит са стране . Цовјек вратио дугове ,откупио свој Стан од банке ,вјероватно до сад вратио И дугове Малинда. Издрзи Ристо до избора 2018 да те не ухапсе и добро цес се поткозит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зпки

09.11.2017 20:06

Битно је да се обезбиједе фирме у Србији да раде,а наси могу и да затворе и радници могу да иду куци кога то висе брига од власти.Они су себи у Србији поотварали фирме,покуповали станове,обезбједили своја будуца покољења,али то су им омогуцили градјани који су их бирали и који воле да им Предсједник лазе и пјева па нек гладни буду.Е моји Срби,коме висе ви мозете да парирате,мислио сам да це РСа бити лијепо уредјена гдје це се лијепо зивјети од свог рада,а оно недај ти Бозе,бољи дио БиХ??????????????????????????!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све за

11.11.2017 11:01

Србију, тако и треба, помоци братији преко Дрине,..треба слати дзаба балване, а куповати намјестај из Србије,..тако треба.

Name

Устанак

09.11.2017 20:10

Нема нам друге, само тако моземо багру растјерати. Опет креће револуција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умрли дјикани

11.11.2017 11:02

Ниста ви не мозете, изумирање слиједи..

Name

Миле

09.11.2017 20:20

Србска и Србија су једна Земља један Народ тако да се ниста не извози све остаје Србском народу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.11.2017 22:51

ПРИЧАЈТЕ МАЛО О КРАЂИ ДРВА. КАМИОНИ НА СВАКОМ ЋОШКУ .ТО РАДЕ ИЗБЈЕГЛИЦЕ ОНИ БИ ЖИВЈЕЛИ У ГРАДУ ПРАВИЛИ ВИЛЕ А КРАЛИ У СЕЛУ ОДАКЛЕ СУ ДОШЛИ ТО СЕ ЗНА. БЛАГО ЊИМА КАД МОГУ И ТАМО И ОВАМО УВЕЗАЛИ СЕ ЉУДИ ТО НИ ЦИЈА НЕ МОЖЕ РАЗОТКРИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдх

10.11.2017 22:32

Лопови, дајте пристојну цијену дрвета па се неће извозити. Уцијењујете јадан народ, да продају вама трупце по много нижој цијени него у окружењу (нпр ФБИХ). Понудите реалну цијену дрвета па нећете имати проблема. Нека Вас буде срамота.

ОДГОВОРИТЕ