Ko izvozi šumu Republike Srpske?

Drvoprerađivači iz Sokoca ponovo prijete protestima i blokadom saobraćaja.

Republika Srpska 09.11.2017 | 19:51
Ko izvozi šumu Republike Srpske?
Iako je drvoprerađivačima proljetos obećano da će biti zaustavljen izvoz šume kako bi im se obezbijedila dovoljna količina sirovine, situacija je iz dana u dan sve gora.

Umjesto da proširuju proizvodnju, rade finalnu obradu drveta i izvoze gotovu robu, drvoprerađivači Sokoca zbog nedostatka sirovine svaki dan imaju sve manje posla i zaposlenih.

„Ako se ovako nastavi, mi moramo smanjiti svoje kapacitete, pa čak i zatvoriti", tvrdi Miladin Trifunović, drvoprerađivač iz Sokoca.

Drago Lopatić smatra da se godinama domaći drvoprerađivači guše i da im se smanjuje proizvodnja kako bi ostalo trupaca za manipulacije.

„Izvoz trupaca je osnovni problem", ističe Radivoje Čajević i dodaje da se nešto radikalno mora uraditi, pa čak i primijeniti sila.

„Oni žele da unište ovaj kraj. Često nam kažu - nemojte dijeliti Republiku Srpsku, a mi smo davno podijeljeni na bogate i siromašne", ističe predsjednik Udruženja drvoprerađivača istočne regije Brane Vitomir i dodaje:

„Mi ćemo tražiti otcjepljenje ako se ovako nastavi. Naš jedini resurs zbog kojeg ima smisla živjeti na ovim prostorima, oni hoće da daju nekom drugom."

Vlada Republike Srpske na zahtjev domaćih drvoprerađivača donijela je proljetos odluku o zabrani izvoza šume, ali tu zabranu niko ne poštuje.

„Obećali su nam da će svaka firma koja se bavi preprodajom trupaca biti sankcionisana, te da će im biti ukinuti ugovori. Nažalost te firme koje se bave preprodajom, su firme nekih funkcionera `Šuma Srpske` i te firme se ne sankcionišu", tvrdi drvoprerađivač Drago Lopatić.

Radivoje Čajević ističe da moćnici iz javnih preduzeća nemilice izvoze robu u Srbiju.

„Vlada je donijela uredbu o zabrani izvoza, ali je izvoz povećan. Samo u poslednjih 20 dana izvezeno je više od dvije hiljade kubika trupaca iz Republike Srpske", tvrdi Čajević.

Da se funkcineri Šuma Srpske vjerovatno bave prodajom šume u Srbiji pokazuje i slučaj od prije dva dana.

Policija je 7. novembra u Sokocu zaustavila dva kamiona iz Prijepolja natovarana građom. Na otpremnim papirima piše da su u Han Pijesku natovareni trupci celuloznog drveta, te da treba da budu isporučeni u Rudo firmi „23. mart“, za koju se šuška da je u vlasništvu generalnog direktora „Šuma Srpske“.

Na otpremnicama koje su posjedovali kamioni iz Prijepolja, koji se prema zakonu ne mogu voziti unutar Republike Srpske već samo iz Srpske u Srbiju, su datumi 30.10. i 3.11. i jasno piše da važe samo 1 dan. Međutim, inspekcija „Šuma Srpske“ je utvrdila da je sve u redu, prema izvještajima koje Policijska uprava dostavlja ništa se nije desilo, a vozači i kamioni iz Prijepolja su napustili Sokolac, doduše bez trupaca.

„Da je to uradio neko od nas već bi bio u zatvoru", tvrde sokolački drvoprerađivači.

Sve ove detalje pokušali smo da provjerimo u Direkciji „Šuma Srpske“, ali direktor Risto Marić nije bio raspoložen za izjavu. Poručio nam je preko portira da nema vremena, jer ima sastanke cijeli dan.



BN televizija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ap

09.11.2017 19:04

Čuj ko ? Ne izvozi običan svijet.Samo firme bliske politici.Propast gotova.Sve podmićeno od ministra do portira.Gore ne može biti.Svi se tale i svi uzimaju dio kolača.E moja RS.Propade

ODGOVORITE
Name

Sanjo

09.11.2017 21:17

kolko ovi drvopreradjovaci zaposljavaju radnika, e nece moci nema vise japije

Name

Izbjeglca Zvrk

09.11.2017 19:15

Sutra vezite moga gazdu Vladu brenta cuvenog krecara .Taj nista neplaca drzavi o narode dragi dokle ovako hajmo u izbore dok trupce nebudemo vozili ko konji.

ODGOVORITE
Name

рибар

09.11.2017 20:02

Нити ћете се ви осјепљивати, нити ће више балвани ићи даље од регије, али нека се унапријед не радују они који су навикли да преко везе добију одјеле, или обловину. Неће господо балвани више ићи БРЕНТАШИМА да их режу и продају, него ће ићи у производњу намјештаја, ДРВНИ КОНЦЕРН укоји ће ући Шуме Српске и сви способни дрвопрерађивачи у Републици Српској. Иде подвлачење црте и ПРВА ПРАВА ПОСЛЕРАТНА ОБНОВА. Процвјетаће за пар година све општине гдје има шуме, живи били па видјели. Значи, свануће честитим и вриједним радницима, а следи хапшење шумокрадица, директора Српских шума и директора Шумских газдинстава. Двадесет година сте господо политичке директорске битанге(част изузецима) ј*бавали и пљачкали народ. Опљачкали сте најмање пет милијарди марака вриједности шуме у Републици Српској, мораће вам неко испоставити рачун. Мислим да ће то урадити они који су пушку носили, док сте ви шуму крали. Наравно, све то кад догодине-после избора зелени преузму газдовање преосталим природним ресурсима.

ODGOVORITE
Name

modricanin

09.11.2017 20:05

Nemojte tako ,mora Riki I nesto kesa ostavit sa strane . Covjek vratio dugove ,otkupio svoj Stan od banke ,vjerovatno do sad vratio I dugove Malinda. Izdrzi Risto do izbora 2018 da te ne uhapse i dobro ces se potkozit.

ODGOVORITE
Name

Zpki

09.11.2017 20:06

Bitno je da se obezbijede firme u Srbiji da rade,a nasi mogu i da zatvore i radnici mogu da idu kuci koga to vise briga od vlasti.Oni su sebi u Srbiji pootvarali firme,pokupovali stanove,obezbjedili svoja buduca pokoljenja,ali to su im omogucili gradjani koji su ih birali i koji vole da im Predsjednik laze i pjeva pa nek gladni budu.E moji Srbi,kome vise vi mozete da parirate,mislio sam da ce RSa biti lijepo uredjena gdje ce se lijepo zivjeti od svog rada,a ono nedaj ti Boze,bolji dio BiH??????????????????????????!!!

ODGOVORITE
Name

Sve za

11.11.2017 11:01

Srbiju, tako i treba, pomoci bratiji preko Drine,..treba slati dzaba balvane, a kupovati namjestaj iz Srbije,..tako treba.

Name

Ustanak

09.11.2017 20:10

Nema nam druge, samo tako mozemo bagru rastjerati. Opet kreće revolucija.

ODGOVORITE
Name

Umrli djikani

11.11.2017 11:02

Nista vi ne mozete, izumiranje slijedi..

Name

Mile

09.11.2017 20:20

Srbska i Srbija su jedna Zemlja jedan Narod tako da se nista ne izvozi sve ostaje Srbskom narodu...

ODGOVORITE
Name

BOBA

09.11.2017 22:51

PRIČAJTE MALO O KRAĐI DRVA. KAMIONI NA SVAKOM ĆOŠKU .TO RADE IZBJEGLICE ONI BI ŽIVJELI U GRADU PRAVILI VILE A KRALI U SELU ODAKLE SU DOŠLI TO SE ZNA. BLAGO NJIMA KAD MOGU I TAMO I OVAMO UVEZALI SE LJUDI TO NI CIJA NE MOŽE RAZOTKRITI.

ODGOVORITE
Name

Gdh

10.11.2017 22:32

Lopovi, dajte pristojnu cijenu drveta pa se neće izvoziti. Ucijenjujete jadan narod, da prodaju vama trupce po mnogo nižoj cijeni nego u okruženju (npr FBIH). Ponudite realnu cijenu drveta pa nećete imati problema. Neka Vas bude sramota.

ODGOVORITE